A-kasse - Ny satsberegning

Ny satsberegning

Aftalepartierne er enige om, at dagpengesatsen for lønmodtagere skal beregnes på baggrund af lønindtægten i de 12 måneder med højeste lønindtægt inden for de seneste 24 måneder.

Dagpengesatsen beregnes på baggrund af de 12 måneder med den højeste indkomst fra ustøttet beskæftigelse inden for de seneste 24 måneder. Beregningsperioden på 24 måneder forlænges automatisk efter samme regler som optjeningsperioden (dvs. ved sygdom, barsel mv.). I beregningsgrundlaget indgår skattepligtig A- og B-indkomst, hvoraf der skal betales AM-bidrag samt eget ATP-bidrag og øvrige skattepligtige udbetalinger fra arbejdsgiver. AM-bidraget fratrækkes før satsberegning og beregningsgrundlaget tillægges eget pensionsbidrag.

Find en billig A-kasse

se oversigt

Der skal som i dag være tale om arbejde, der er udført i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår. Med den nye satsberegning bortfalder muligheden for, at ledige, der ikke har en periode, der opfylder kravene til at få en individuelt beregnet sats, kan få dagpenge med en fast sats. Hvis ikke der foreligger 12 måneder med lønindkomst inden for de seneste 24 måneder, beregnes dagpengesatsen på baggrund af gennemsnittet af alle måneder med lønindkomst inden for 24 måneder.

Dagpengesatsen genberegnes kun, hvis der er optjent beskæftigelse svarende til kravet for nyindplacering i dagpengesystemet. Dimittender vil - som i dag - have mulighed for at få foretaget en genberegning af satsen 6 måneder efter, at dagpengeretten er indtrådt.

Indberetningerne til eIndkomstregisteret ændres, så lønmodtagerens eget pensionsbidrag og arbejdsgiverbidrag indberettes.

Spar penge

skift A-kasse

< Forrige | Indhold | Næste >


Denne side er senest ændret den 23. oktober 2015.

Mere om A-kasse og dagpenge

Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden

Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.

Forenkling af administrationen af G-dage

Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år

Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge

Forenkling af reglerne om rådighed og sanktioner

Forenkling af reglerne om regulering og tilbagebetaling

Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser

Seneste blog indlæg

Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender

Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dk

Beskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...

Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023

Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dk

En ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...

2023 satser for dagpenge fra A-kasse

Udgivet den 30. November, 2022 af A-kasser.dk

Hvert år den 1.1. sker der en regulering af satser på dagpengeområdet. Der er tale om en række satser, bl.a. dagpengesatsen - altså hvor meget en ledig kan få i dagpenge, men også indkomstkravet for ret til dagpenge reguleres, ligesom nogle omregningsfaktorer. Læs mere...

Store fagforeninger støtter nu nedsættelse af dimittendsats

Udgivet den 2. November, 2021 af A-kasser.dk

De to store fagforeninger for akademikere, IDA og MA, er nu parate til at acceptere en sats på 9500 kroner, hvis den nuværende dimittendsats på 13.815 kroner bliver fastholdt i de første tre til seks måneder Læs mere...

Gå til bloggen

Hjælp?