Kontingent

Sammenlign
A-kasser

Medlemsbidrag til en a-kasse

Betaling af medlems-, efterløns- og ATP-bidrag til en a-kasse

Når du er medlem af en a-kasse, skal du betale et medlemsbidrag og et ATP-bidrag til a-kassen.
Medlemsbidraget består dels af et bidrag til staten, som er ens for alle a-kasser, dels et bidrag til a-kassernes administration.
Bidraget til a-kassernes administration varierer fra a-kasse til a-kasse (se nærmere neden for).
Det er det der gør at prisen for kontingentet varierer fra den billigste på kr. 5.820/år til den dyreste på kr. 6.816/år.
Man kan altså sige at den dyreste a-kasse skal bruge kr. 996 pr. medlem mere pr. år på at administrere end den billigste skal.

ATP-bidraget er ens for alle a-kasser.

Du kan se størrelsen på de forskellige bidrag under prisudvikling for a-kasserne.

Herudover kan du vælge at betale et bidrag til efterlønsordningen. Læs mere om efterløn.

Retten til dagpenge er fastsat ved lov

Hvis du kun går efter at blive forsikret i tilfælde af arbejdsløshed (=få dagpenge), kan du roligt vælge den billigste A-kasse, som du kan søge optagelse i.
Det skyldes at retten til - og størrelsen af - dine dagpenge er fastsat ved lov, jfr. lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. §47.
Endvidere er det Staten som betaler dine dagpenge.
A-kassen står blot for det praktiske med at administrere udbetalingen.
Læs mere om dagpengesatsen her.
Læs om de generelle betingelser for at få dagpenge.

Vejledning og service

Din a-kasse har kun (juridisk) pligt til i fornødent omfang at tilbyde vejledning og hjælp, hvis du retter henvendelse med spørgsmål inden for a-kassens sagsområde.

I disse år foregår der imidlertid en stor udvikling i flere af A-kasserne, idet de ansætter flere jurister, rådgivere med mere.
F.eks. gælder det for FTFa som siger "at de er igang med at bevæge sig fra at være en traditionel a-kasse til at blive Danmarks bedste til at rådgive deres medlemmer om jobsøgning og karriere-udvikling, samt formidle job til medlemmerne".
Også hos Lederne er der inden for de senere år gennemført en helt ny organisationsstruktur med henblik på bedre at kunne rådgive medlemmerne.
Samme udvikling må forventes i flere andre a-kasser, og det ser således ud til at det "at skabe værdi" for medlemmerne (udover dagpenge) i fremtiden vil blive en konkurrenceparameter. Vi vil her på www.a-kasser.dk følge denne spændende udvikling og orientere om nye tilbud fra a-kasserne.

De billigste A-kasser gør det godt siger deres medlemmer

Nogle af de billigste A-kasser/fagforeninger, som f.eks. ASE og Det Faglige Hus får gode anmeldelser på Trustpilot (chekket marts 2023).
Vores egne opgørelse af klager fra medlemmer viser også at der ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem prisen for medlemskab og antal klager den enkelte A-kasse modtager fra deres medlemmer.

Mere om administrationsbidragets betydning for dit kontingent

Det er altså størrelsen af de enkelte a-kassers administrationsbidrag, der giver forskellige kontingent-priser for at være medlem af en a-kasse.

A-kassen fastsætter selv størrelsen af administrationsbidraget, dog med de begrænsninger, der følger af loven (især begrænsning i muligheden for at fastsætte forskelligt administrationsbidrag for forskellige grupper).

Fortsat pæn forskel i a-kassernes administrationsudgifter

Et medlem af Din Sundhedsfaglige A-kasse betaler 1.068 kr. til administration pr. år, mens et medlem af Din Faglige A-kasse, som er den dyreste A-kasse, betaler kr. 2.064 pr. år.

Administrationsbidragets størrelse afspejler den forskellige ledighed blandt a-kassernes medlemmer, men også forhold som a-kassens størrelse, struktur, digitalisering af medlemsservicen og hvor gode man i øvrigt er til at effektivisere spiller ind.

De oplyste administrationsbidrag i oversigten er baseret på et fuldtidsforsikret medlem.
Enkelte a-kasser har nedsat bidraget for fx. unge deltidsforsikrede eller elever.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere