Forenkling af dagpengeregler for unge
A-kasse og dagpenge for unge i dag
Der gælder særlige regler for dagpengemodtagere under 25 år. Intentionen med ungereglerne er at tilskynde unge dagpengemodtagere til at tage en uddannelse på ordinære vilkår.
De gældende særregler for unge berører alle dagpengemodtagere under 25 år. I 2017 var der cirka 30.000 dagpengemodtagere under 25 år.
Hovedreglen for dagpengemodtagere under 25 år er, at de har ret til dagpenge efter de almindelige regler for beregning af dagpengesatsen i de første 962 timer (½ år) af dagpengeperioden.
Efter 962 timer gælder hovedreglen kun for A-kasse medlemmer, der har en uddannelse, som kan give ret til dagpenge på dimittendvilkår, eller A-kasse medlemmer, som har arbejdet mindst 3.848 timer (svarende til to år) inden for tre år. Medlemmer under 25 år, som ikke har en uddannelse eller ikke opfylder beskæftigelseskravet, får 50 procent af højeste dagpengesats i den resterende del af den ordinære dagpengeperiode. Medlemmer, der har mulighed for at forlænge dagpengeperioden, får dagpenge efter den individuelt beregnede sats i den forlængede dagpengeperiode. Reglen om satsnedsættelse blev indført i 2009.
Derudover gælder det, at hvis medlemmer under 25 år efter 962 timer på dagpenge deltager i et tilbud om vejledning og opkvalificering efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, nedsættes dagpengesatsen. Satsnedsættelsen sker ved deltagelse i tilbud på mere end fire sammenhængende uger efter følgende regler:
- Medlemmer med en kompetencegivende uddannelse, som er forsørgere, får 82 procent af højeste dagpengesats. Ikke-forsørgere får 71,5 procent af højeste dagpengesats.
- Øvrige medlemmer får 50 procent af højeste dagpengesats.
Figuren nedenfor viser et overblik over ungereglerne inden for den ordinære dagpengeperiode på 3.848 timer.
Figur 1: Overblik over reglerne for beregning af dagpengesatsen inden for den
ordinære dagpengeperiode for tre medlemstyper under 25 år.
Problemer set fra A-kasse siden
Ulemper ved de nuværende ungeregler:
A-kasser har peget på, at de nuværende ungeregler er skrevet, så de er svære at forstå, og at reglerne er besværlige at administrere for a-kasserne.
Konsekvensen af de komplicerede regler er ifølge a-kasserne en lavere grad af gennemsigtighed i dagpengesystemet, fordi medlemmerne har vanskeligt ved at forstå reglerne, og a-kasserne oplever vanskeligheder i forhold til at formidle reglernes betydning til medlemmerne.
A-kasser har derudover peget på, at reglen om satsnedsættelse for unge dagpengemodtagere, der deltager i et tilbud om vejledning og opkvalificering, gør ungereglerne vanskelige at forstå og administrere efter.
Forenklingsforslag vedr. A-kasse og dagpenge for unge
For at adressere de beskrevne problemstillinger er der opstillet et samlet forslag til, hvordan ungereglerne kan forenkles, så de bliver lettere at forstå for både medlemmer og administrere for a-kassemedarbejdere, samtidigt med at intentionerne med reglerne fastholdes.
Forenklingsforslaget er opstillet ud fra princippet om, at det ikke må være mere attraktivt at være på dagpenge end at tage en uddannelse på ordinære vilkår. Med forslagene lægges der op til, at unge under 25 år som udgangspunkt sættes ned i ydelse efter et halvt år på dagpenge, medmindre de har en uddannelse, som kan give ret til dagpenge på dimittendvilkår, eller opfylder krav vedrørende tidligere beskæftigelse. Tilbud om vejledning og opkvalificering påvirker ikke satsen, og satsen forbliver nedsat ved overgang til en eventuel forlænget dagpengeperiode.
Nærmere uddybning af forslaget
Det foreslås, at ungereglerne forenkles, således at de bygger på et enkelt, overordnet princip om, at dagpengesatsen nedsættes efter 962 timer på dagpenge, hvis man er under 25 år, medmindre man har en uddannelse, som kan give ret til dagpenge på dimittendvilkår, eller har haft arbejde i to inden for de seneste tre år. Unge, der allerede har en uddannelse, der kan give ret til dagpenge på dimittendvilkår, eller som har haft arbejde i to år inden for de seneste tre år, vil fortsat vil have ret til en individuelt beregnet dagpengesats efter de almindelige regler.
Med forslaget vendes formuleringen om, så man som udgangspunkt får nedsat dagpengesatsen – dog ikke hvis man allerede har en uddannelse eller opfylder beskæftigelseskravet. Ved at vende formuleringen om fremhæves intention om, at unge uden uddannelse skal uddanne sig i det ordinære uddannelsessystem fremfor at være i dagpengesystemet.
Forslaget indebærer, at dagpengesatsen gøres uafhængig af, om et medlem deltager i et tilbud om vejledning og opkvalificering efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Dermed fjernes reglen om satsnedsættelse ved deltagelse i tilbud om vejledning og opkvalificering. Det betyder, at unge dagpengemodtagere under 25 år fremover kan deltage i tilbud om vejledning og opkvalificering af mere end fire ugers varighed uden, at det får betydning for deres dagpengesats.
Derudover indebærer forslaget, at unge dagpengemodtagere, som får nedsat dagpengesatsen til 50 procent af højeste dagpenge efter 962 timer, fortsætter med nedsat dagpengesats efter udløb af den ordinære dagpengeperiode.
Forslaget om at afskaffe satsændringen ved udløb af den ordinære dagpengeperiode stemmer overens med incitamenterne i den adfærd, som ungereglerne har til formål at fremme – det vil sige at gøre det mere attraktivt for unge at uddanne sig i det ordinære uddannelsessystem fremfor i dagpengesystemet. Samtidig er denne målgruppe den eneste, der oplever satsskifte ved overgang fra ordinær til forlænget dagpengeperiode, hvorfor forslaget er i tråd med de generelle regler på området.
Ændringsforslaget fremgår af foranalyse vedr. gennemskrivning og forenkling af lovgivningen på dagpengeområdet, 2019. Se rapporten her.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Udvalgte blog indlæg
Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender
Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dkBeskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...
Fagforening til hele familien for 99 kr. pr. måned
Udgivet den 17. August, 2023 af A-kasser.dkASE tilbyder et nyt produkt i form af fagforening for hele familien til 99 kroner pr. måned. Læs mere...
Nu kan du holde møder med din A-kasse digitalt
Udgivet den 21. Marts, 2023 af A-kasser.dkFra 22. marts 2023 kan et A-kasse medlem vælge, om samtaler med a-kassen skal holdes ved personligt fremmøde, telefonisk eller ved personligt digitalt fremmøde. Læs mere...
Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023
Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dkEn ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...