Uddannelse
studie

Vælg
A-kasse

Du er her: A-kasser (.dk)->Uddannelse og A-kasse->energi og miljø

A-kasse - energi og miljø

Traditionelle A-kasser på området:

Din Faglige A-kasse

El-Fagets Arbejdsløshedskasse blev fra 2021 en del af Din Faglige A-kasse.

Teknisk Landsforbund

Teknisk Landsforbund er for dig, der arbejder med udvikling indenfor teknik, design eller konstruktion. Du har en erhvervs- eller videregående uddannelse til og med bachelorniveau.

Billigere A-kasse mulighed:

Ovennævnte to A-kasser ligger i den dyre ende og du vil kunne spare penge ved at vælge en af de billige tværfaglige A-kasser.

FTFa A-kasse - klik for at blive medlem
Den billigste tværfaglige A-kasse er i 2024 FTF-A, som optager alle som medlemmer uanset faglig baggrund. Endvidere tilbyder FTF-A en god og billig lønsikring, hvis du ønsker at forsikre dig udover dagpenge.
FTF-A har f.eks. blandt deres medlemmer uddannede skov- & Landskabsingeniører, jordbrugsteknologer og kort- og landmålingsteknikere.
Der er ikke i de tværfaglige a-kasser noget krav om at du samtidig skal være medlem af en fagforening.

Skifte A-kasse?

Se vores guide om hvordan man skifter A-kasse

Vil du spare penge på fagforening?

Uanset om du er på en arbejdsplads, der måtte have overenskomst med f.eks. Teknisk Landsforbund eller 3F, så er du frit stillet med hensyn til at vælge om du vil være medlem af den pågældende fagforening. Du kan også vælge en ikke fagligt afgrænset/ikke politisk fagforening, eller slet ikke være medlem af fagforening og kun nøjes med A-kasse.

ASE tilbyder både A-kasse og fagforening. ASE har i 2023 introduceret en ny familiefagforening, hvor ASE tilbyder dækning med fagforening for hele familien for 99 kr. /mdr. ASE optager alle som nye medlemmer uanset job eller uddannelse. Priser hos ASE: A-kasse 527 kr./mdr, fagforening 74 kr./mdr, familiefagforening 99 kr./mdr.

Det Faglige Hus tilbyder både A-kasse og fagforening. De har i 2024 vundet vores undersøgelse "Mest værdi for pengene". De er Danmarks billigste med fagforening og A-kasse til en samlet pris på 566 kr. pr. mdr. Alle kan blive medlem af Det Faglige Hus uanset job eller uddannelse.

Det bemærkes, at hvis du arbejder i en virksomhed eller i det offentlige indenfor energi og miljø vil du være omfattet af de overenskomster der gælder for din arbejdsplads uanset hvilken fagforening (og A-kasse) du er medlem af.

A-kasse for højtuddannede:

Er du kandidat, bachelorer eller studerende på studieretninger inden for anvendt videnskab i jordbrug, naturforvaltning, miljø, energi, ressourceøkonomi, fysisk planlægning, biotek og fødevarer?

Akademikernes A-kasse er den næst billigste A-kasse for akademikere, herunder ingeniører.

Du kan søge optagelse i Akademikernes A-kasse eller MA A-kasse, hvis du læser til kandidat eller bachelor.
Hvis du læser på en erhvervsakademi-uddannelse eller professionsbachelor-uddannelse vil det være oplagt at søge optagelse i den tværfaglige A-kasse, der bedst dækker dit fagområde.
FTF-A vil være oplagt at vælge. De har mange medlemmer med mellemlange uddannelser inden for energi og miljø.
Både Akademikernes A-kasse, MA A-kasse og FTF-A tilbyder gratis medlemskab til studerende, og Akademikernes A-kasse og FTF-A er begge blandt de billigste når du er færdig med studiet.

Eksempler på uddannelser inden for området energi og miljø på erhvervsakademi- eller professionsbachelor niveau:
Bygningskonstruktør, Diplomingeniør - arktisk teknologi, Diplomingeniør - bygning, Diplomingeniør - bæredygtig energiteknik, Diplomingeniør - forsyningsteknik, Jordbrugsvirksomhed, Skov- og landskabsingeniør, Teknisk Manager Offshore, Byggetekniker, Energiteknolog, Jordbrugsteknolog, Miljøteknolog.

Eksempler på uddannelser inden for området energi og miljø på kandidat eller bachelor niveau og den relevante A-kasse:
MA A-kasse: Agronomi, Akvatisk videnskab og teknologi, Biokemi, Bioteknologi, Bæredygtig bioteknologi, Energi, Jordbrugsøkonomi, Kemi, Miljøbiologi, Miljøteknologi, Vand, bioressourcer og miljømanagement.
Akademikernes A-kasse: Akvatisk videnskab og teknologi, By-, energi- og miljøplanlægning, Byggeteknologi, Bygningers energidesign, Bygningsdesign, Bæredygtig byudvikling, Bæredygtigt design, Bæredygtig energi, Bæredygtig energiteknik, Energiteknik, Energiteknologi, Indeklima og energi, Kemi (civilingeniør), Kemi og bioteknologi, Kemi og teknologi, Kemisk og biokemisk teknologi, Konstruktion og mekanik, Konstruktionsteknik, Miljø og ressource management, Miljø- og naturressourceøkonomi, Miljørisiko, Miljøvidenskab, Naturressourcer, Produktion og konstruktion, Teknisk geologi, Urbant design, Vand og miljø, Vindenergi.

A-kasse for nyuddannede (dimittender)

Nogle A-kasser tilbyder nedsat kontingent for dimittender.
Som følge af forringelserne i dagpenge for nyuddannede der blev indført i 2023, har nogle A-kasser efterfølgende valgt at give rabat til dimittender. Der er forskellige betingelser for rabatten i de A-kasser der tilbyder nedsat kontingent.
Se mere om nedsat kontingent for dimittender i denne artikel.

Alle dimittender (uanset om man er i arbejde eller ledig, forsørger eller ikke-forsørger, over eller under 30 år) kan få billigt A-kasse kontingent i "Min A-kasse". Da "Min A-kasse" er tværfaglig kan alle nyuddannede uanset uddannelse blive medlem.

I min A-kasse kan alle dimittender få A-kasse til kr. 381 pr. mdr. Gælder alle dimittender uanset om man er i job eller ej. Rabatten fås i de første 3 mdr. eller så længe man er ledig i 2024.

Min A-kasse er for alle dimittender der ønsker billig A-kasse

Kilde: FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) og Akademikerne.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Relateret indhold om A-kasse


Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere