A-kasse
Dagpenge

Søge job
EU

Få dagpenge under jobsøgning i andet EU-land

Danmark er som EU-land omfattet af EU's regler om koordinering af social sikring, herunder arbejdsløshedsforsikring.
Èn af EU-reglerne siger at en ledig person skal have mulighed for at få udbetalt sin arbejdsløshedsunderstøttelse fra det EU/EØS-land man er blevet arbejdsløs i, selvom man rejser til et andet EU/EØS-land, for at søge job. Man har ret til at gøre dette i en periode på op til 3 måneder, såfremt man opfylder betingelserne (se nedenfor).

Dette er en fravigelse af hovedreglen om at man normalt skal opholde sig i det land, der udbetaler ydelsen.

Hvilke EØS-lande kan du tage dagpenge med til?

Du kan få EØS-dagpenge i følgende lande:
Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Østrig, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Ungarn, Bulgarien, Rumænien, Malta og Cypern.

Desuden er disse oversøiske territorier omfattet af ordningen:
Hebriderne, Gibraltar (engelsk), Madeira, Azorerne (portugisisk), De Canariske øer, Balearerne (det vil sige Mallorca og Ibiza), Ceuta, Melilla (spansk), Guadeloupe, Martinique, Fransk Guyana og Réunion (fransk).

Betingelser

Det er kun muligt at få dagpenge med fra din A-kasse, hvis du:

  • Opholder dig i Danmark indtil afrejsedatoen
  • er statsborger i et EØS-land (herunder Danmark) eller Schweiz. (Nationals of non-EU/EEA countries, please read the english version for more information)
  • er helt arbejdsløs (ikke delvist eller periodisk) og
  • har ret til dagpenge på det tidspunkt, hvor du rejser.
  • har været registreret som ledig på Jobnet.dk (eller i dit lokale jobcenter) i mindst 4 uger inden den planlagte rejsedato (der kan gøres undtagelser, se neden for)
  • anmoder din A-kasse om en PD U2-blanket. PD U2 er et særligt dokument der giver dig ret til at tage dine dagpenge med dig. Hvis du opfylder betingelserne, skal din A-kasse udstede det til dig.

Mere om 4-ugers perioden

I de 4 uger skal du være berettiget til dagpenge, men ikke nødvendigvis have fået dem udbetalt. Karantæne (f.eks. for selvforskyldt ledighed) og venteperiode (f.eks. som nyuddannet) tæller således med i de 4 uger.
4 ugers perioden behøver ikke at ligge lige op til PD U2 periodens start, jfr. afgørelse i klagesag 23/02455.
Det afgørende er om man har været tilmeldt jobcenteret som ledig og stået til rådighed for arbejdsmarkedet i en samlet periode på mindst fire uger, efter at man blev arbejdsløs.

Afmelder man sig på et tidspunkt jobcentret (f.eks. p.g.a. længerevarende sygdom), skal 4-ugers-perioden regnes forfra.
Har du haft kortere afbrydelser i din ledighedsperiode f.eks. p.g.a. arbejde, ferie eller sygdom, anbefales du at kontakte din A-kasse og høre om det vil påvirke dine muligheder for at få et PD U2 dokument.

Du kan få dispensation fra kravet om fire ugers forudgående ledighed, hvis du opfylder en af betingelserne:

  • Du ønsker at følge din ægtefælle eller samlever, der skal overtage mere end fem ugers arbejde eller begynde mindst 18 måneders uddannelse i det andet EØS-land eller Schweiz.
  • Du er statsborger i det EØS-land/Schweiz, du ønsker at rejse til, og du har været tilmeldt som arbejdssøgende i jobcentret i mindst en uge, efter at du blev ledig.
  • Du kan dokumentere, at du skal til ansættelsessamtale i det andet EØS-land eller Schweiz.
  • Du har fået arbejde på deltid eller af kortere varighed i det andet EØS-land eller Schweiz, og arbejdet medfører ikke, at du bliver arbejdsløshedsforsikret i det andet land.
  • Du skal ikke opfylde 4-ugers kravet, hvis du er dagpengeberettiget og tager til Færøerne.
Bemærk! Ønsker du at benytte PD U2 dokumentent i flere landen indenfor 3 måneders perioden, skal du have et PD U2 dokument for hvert land.
Kender du allerede de konkrete datoer hvor du påbegynder arbejdssøgning i de enkelte lande, kan der ansøges om flere PD U2 dokumenter inden afrejse.
Er du allerede i et andet EU/EØS-land, når du finder ud af at du også vil søge job i yderligere et land, skal du forhøre dig hos din A-kasse om, om du skal vende hjem og ansøge om denne nye tilladelse, eller om du kan gøre det fra udlandet.

Når du er i det andet EU/EØS-land

Ved din ankomst i det nye land skal du:

  • registrere dig som jobsøgende hos de nationale arbejdsmarkedsmyndigheder senest syv dage efter den startdato, der står i PD U2-dokumentet
  • indvilge i enhver kontrol af modtagere af arbejdsløshedsunderstøttelse i dit nye land, som hvis du modtog understøttelsen dér.
    Du skal altid møde op, når den lokale Arbejdsformidling eller andre myndigheder indkalder dig til samtale. I modsat fald risikerer du at miste retten til dagpenge.
Husk! Undersøg dine rettigheder og forpligtelser som jobsøgende i dit nye land. De kan være meget anderledes end i Danmark.

Du skal under dit ophold i EØS-landet stå til rådighed efter jobsøgningslandets regler. Din danske A-kasse kan således ikke kræve at du skal opfylde de danske rådighedsbetingelser, jfr. også afgørelsen i en ankesag fra 2019.
Det betyder også at der er opholdslandets krav til omfang af jobsøgning du skal opfylde, hvilket er blevet fastslået i denne anke-afgørelse.

Den danske A-kasse skal således ikke vurdere, om medlemmet står til rådighed for arbejdsmarkedet i jobsøgningslandet ud fra de danske regler om rådighed, men skal alene lægge jobsøgningslandets underretninger om rådighed til grund ved udbetaling af dagpenge.

Du vil få udbetalt det samme beløb som tidligere direkte til din bankkonto i Danmark.
Dine dagpenge bliver udbetalt af din danske A-kasse på samme måde, som hvis du var ledig i Danmark. Du skal således fortsat udfylde et dagpengekort på din A-kasse's hjemmeside hver måned.

Hvis du ikke får arbejde

Hvis du ikke finder arbejde, skal du være tilbage i Danmark, så du kan tilmelde dig dit jobcenter som ledig inden udløbet af tre-måneders perioden. Det betyder, at du skal tilmelde dig Jobcenteret i Danmark senest den sidste dag i PD U2 perioden.
Hvis du tilmelder dig digitalt til jobcenteret på Jobnet.dk, skal du kunne dokumentere, at du er vendt tilbage til Danmark inden udløbet af PD U2-perioden.

Overholder du ikke dette, kan du ikke få dagpenge i Danmark, før du har haft arbejde i mindst 296 timer inden for en periode på 12 uger.

Husk! Hvis du vil beholde din ret til dagpenge, skal du sørge for at vende tilbage til Danmark, senest den dag, tilladelsen udløber.

Forlængelse af fristen for hjemvenden

Det følger af reglerne, at a-kassen i umiddelbar tilknytning til periodens udløb kan forlænge fristen for tilmelding til jobcenteret med op til 4 uger, hvis du skal til en ansættelsessamtale i det andet EØS-land eller afventer resultatet af en ansættelsessamtale. A-kassen kan også i umiddelbar tilknytning til periodens udløb forlænge fristen i tilfælde af sygdom, barselsorlov eller uforudsigelige omstændigheder. I så fald skal tilmelding til jobcenteret ske senest dagen efter, at du er raskmeldt, orloven er ophørt eller de særlige omstændigheder ikke længere er til stede.

Hvis du får arbejde i udlandet

Du skal meldes ud af din danske A-kasse
I følge EU-regler må man kun være omfattet af arbejdsløshedsforsikring i ét land ad gangen, og det er som hovedregel arbejdslandet.
Når du får arbejde i et andet EU-/EØS land skal du derfor melde dig ud af den danske A-kasse, så snart du er optaget i arbejdsløshedsforsikring i det nye EU/EØS-land.

Du kan læse mere om reglerne for arbejdsløshedsforsikring når du skal arbejde i et andet EU/EØS-land i artiklen "Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde inden for EØS".

I Norden (Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island) gælder den praksis, at et medlem i hele PD U2 perioden kan forblive arbejdsløshedsforsikret i det land, som udbetaler EØS-dagpenge, selv om medlemmet får arbejde, der berettiger til at blive optaget i det andet EØS-lands arbejdsløshedsforsikring. Det er dog en betingelse, at medlemmet ikke vælger at melde sig ind i en a-kasse i det andet EØS-land.

Melde dig ledig på Jobnet.dk?
Hvis du først skal starte dit nye job i det andet EU-land efter udløb af 3-måneders perioden i PD U2 dokumentet, skal du melde dig ledig på Jobnet.dk senest ved udløb af PD U2-perioden.
Ellers vil du først kunne vende tilbage til Danmark og få dagpenge igen efter du har opfyldt et arbejdskrav.

Hvis du skal til jobsamtale i Danmark

Hvis du inden udløb af 3-måneders perioden, bliver inviteret til jobsamtale i Danmark, skal du være opmærksom på at det er Arbejdsformidlingen i det andet EØS-land der skal vurdere om du står til rådighed for arbejdsmarkedet i den periode hvor du rejser til Danmark. De skal efter reglerne give den danske A-kasse besked om evt. manglende rådighed, og gør de det vil du ikke kunne få dagpenge under dit ophold i Danmark. Se eksempel fra A-kasse.

Du kan dog alternativt vælge at afbryde din 3-måneders-periode, og tilmelde dig som ledig på Jobnet.dk (stille dig rådighed for arbejdsmarkedet i Danmark igen), hvorved du vil have ret til dagpenge fra din danske A-kasse igen.

Hvis du får job i Danmark

Hvis du inden udløbet af 3-måneders-perioden har påbegyndt arbejde i Danmark, behøver du ikke at tilmelde dig Jobnet.dk inden 3-måneders periodens udløb, jfr. denne vejledende udtalelse.
Skal du først starte dit nye job i Danmark efter udløbet af 3-måneders perioden er det vigtigt at du tilmelder dig Jobnet.dk som ledig inden 3-måneders periodens udløb, da du ellers først vil kunne få dagpenge igen efter du har opfyldt et arbejdskrav.

Ny periode med EØS-dagpenge

Hvis du tidligere har benyttet en attest PD U2, skal du have arbejde, før du kan få en ny attest.
Er du fuldtidsforsikret, skal du arbejde mindst 296 timer inden for 12 uger/3 måneder. Arbejdet kan godt være udført i udlandet, hvis du i arbejdsperioden har været arbejdsløshedsforsikret i det andet EØS-land.

Ligebehandling

Når du søger arbejde i udlandet, har du samme rettigheder som statsborgere i dit værtsland med hensyn til:

  • adgang til arbejde
  • støtte fra arbejdsformidlingen
  • finansiel støtte til at hjælpe dig med at finde arbejde
Dit nye land venter muligvis til, du har fået en reel tilknytning til det lokale arbejdsmarked, før de yder dig visse former for finansiel støtte til at hjælpe dig med at finde arbejde såsom lavtforrentede lån til arbejdsløse, der starter en ny virksomhed. At opholde sig i landet og søge arbejde i et rimeligt stykke tid kan muligvis udgøre en reel tilknytning.

Denne side er senest opdateret 6. november 2023.

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden. Man kan ikke bruge timer fra selvstændig virksomhed til forlængelse.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere