Spar penge

Sammenlign
A-kasser

Forsikring til studerende - studieforsikring

En studieforsikring er oftest en pakke bestående af f.eks. indboforsikring, ulykkesforsikring og rejseforsikring.

Mange studerende overser vigtigheden af en indboforsikring og omkring en tredjedel af unge mellem 21 og 24 år vælger den fra ifølge Forsikring og Pension. Men indboforsikringen kan være utrolig nyttig - uanset om man er studerende eller ej. Indboforsikringen er din primære forsikring og dækker både dit personlige ansvar og sikrer dine ting.

En indboforsikring til studerende kan f.eks. dække hvis du får stjålet din cykel eller mobiltelefon, ting går i stykker ved et uheld, dit ansvar overfor en udlejer eller hvis du udsættes for identitetstyveri.

Dækkes andre i din husstand?

Kæreste / samlevende / ægtefælle

Bor du sammen med din kæreste vil han/hun være omfattet af din indboforsikring - det skyldes at indboforsikringen dækker boligen (ikke personer). De forskellige forsikringsselskaber vi har undersøgt oplyser forskellige ting omkring hvem en rejseforsikring dækker - så bor du sammen med din kæreste anbefales du at spørge forsikringsselskabet om vedkommende er omfattet. Derimod er en ulykkesforsikring knyttet til en person og dækker derfor altid kun den der tegner forsikringen.

Sambo / Roomie

Er dig og din roommate fælles om at dele forbrugsudgifter og lignende vil vedkommende normalt være omfattet af din indboforsikring, Der kan dog være forskellige betingelser i de forskellige forsikringsselskaber, så vi anbefaler at du spørger forsikringsselskabet. F.eks. kan der være et maks. på antal roommates eller er din roommate lejer hos dig, er det ikke sikkert vedkommende er dækket.

Forskellige forsikringsvilkår i de enkelte selskaber

Når du tegner forsikring skal du være opmærksom på forsikringsvilkårene. I vilkårene står mere præcist hvad der er dækket af den pågældende forsikring, og måske andre betingelser/krav for at en skade vil være dækket.
Det kan være en selvrisiko (den del af skadens beløb, som du ikke får dækket), eller det kan være et maksimum for værdien af samlet indbo, eller enkeltgenstande som forsikringen dækker. F.eks. vil der ofte være et maksimumbeløb for hvor dyre cykler der er dækket.

Som studerende køber man de samme forsikringer, som forsikringssselskabets øvrige kunder, men det sker blot til en billigere pris (kan være op til 50% rabat).

I forhold til indboforsikringen, er det vigtigt at få styr på om den også dækker følgende typer skader (det gør den som hovedregel):
Uheldsforsikring: Også kaldet "Pludselig skade". Den dækker, hvis du eksempelvis spilder kaffe i din computer eller du taber din mobil. Der er ofte penge at spare i forhold til at forsikre sin computer gennem forhandleren og sin mobil gennem teleselskabet.
Elektronikforsikring: Den dækker alt dit elektroniske udstyr, der er under 4 år gammelt, f.eks. TV, PC, mobiltelefon og hårde hvidevarer. F.eks. funktionsfejl, mekanisk og elektronisk svigt, der gør, at det forsikrede apparat er uanvendeligt.

Vi har ikke nærmere undersøgt om forsikringerne dækker identitetstyveri, retshjælp og psykologisk krisehjælp, men det gør indboforsikringer normalt. Hvis det er vigtigt for dig, bør du sikre dig at forsikringen dækker disse områder. Alle indboforsikringer har ansvarsforsikring inkluderet (dækker hvis du laver skade på andre/andres ting).

Du skal være opmærksom på, at hvis dit indbo samlet set har en meget høj værdi eller at enkelte indbogenstande har en meget høj værdi (normalt over 75.000 kr. pr. genstand, cykler dog væsentligt mindre, normalt omkring kr. 15.000) skal du tegne udvidet dækning.

Længere nede på siden har vi link til mere detaljeret beskrivelse af dækningen (vilkår) hos de enkelte forsikringsselskaber.

Normalt billigst hvis du er medlem af fagforening

For at kunne få adgang til de attraktive studieforsikringer, kræver det som hovedregel at du er studiemedlem af en fagforening der samarbejder med et forsikringsselskab om at tilbyde den billige studieforsikring.
Som hovedregel kan du således ikke få de samme attraktive vilkår hvis du køber studieforsikring direkte hos forsikringsselskabet.
Der gælder dog en væsentlig undtagelse hertil, idet bl.a alle universitetsstuderende og en del professionsbachelorstuderende kan få billig forsikring direkte hos Lærerstandens Brandforsikring (se nedenfor).

Da man som studerende ofte kan få meget billigt eller gratis studiemedlemskab af fagforening, vil det - med de ekstra fordele, udover billige forsikringer - som er knyttet til et medlemskab af en fagforening, hurtigt blive en god forretning at melde sig ind i fagforening under studiet.

Lærerstandens Brandforsikring (LB, BAUTA og RUNA)

Lærerstandens Brandforsikring er opdelt i 3 forsikringsselskaber (LB, Bauta og Runa) som bl.a. tilbyder billige studieforsikringer til forskellige grupper af studerede.
Du skal være under 30 år for at kunne få den særlige rabat som studerende.

Mens nogle studerende kan købe studieforsikring gennem LB og Bauta selv uden at være medlem af fagforening, så er det et krav for at kunne købe studieforsikring gennem RUNA Forsikring (der ligeledes er en del af LB-gruppen), at man er medlem af en af de fagforeninger der samarbejder med RUNA.

For studieforsikring gennem Lærerstandens Brandforsikring, RUNA eller BAUTA, gælder at man får ekstra dækning til samme pris, hvis man også er medlem af en af de fagforeninger der samarbejder med forsikringsselskaberne om at tilbyde "Studieforsikring Ekstra". I forhold til den almindelige studieforsikring gennem LB, BAUTA og RUNA, får du her 0 kr. i selvrisiko på cykeltyveri, yderligere rabat på ulykkesforsikringen og et helt års ekstra studierabat, når du er færdiguddannet.
Alle universitetsstuderende får dog de ekstra fordele uanset om de er medlem af en fagforening eller ej.

Du kan købe "Studieforsikring Ekstra" gennem Lærerstandens Brandforsikring (LB), hvis du er:

Mere om studieforsikring gennem LB

Du kan købe "Studieforsikring Ekstra" gennem Bauta Forsikring, hvis du er studerende og medlem af:

Mere om studieforsikring gennem BAUTA

Du kan købe "Studieforsikring Ekstra" gennem Runa Forsikring, hvis du er studerende og medlem af:

Mere om studieforsikring gennem RUNA

ALKA Forsikring

ALKA tilbyder studerende der er medlem af enten HK eller FOA billige studieforsikringer. Der kan købes billig indboforsikring, rejseforsikring og ulykkesforsikring (ulykke dog kun i HK).

Derudover tilbyder ALKA i samarbejde med en række FH-fagforeninger deres "Forbunds Ungdomsforsikring" til alle under 30 år. Forbund Ungdom består kun af en indboforsikring.

ALKA's indboforsikring er kåret som bedst i test blandt 15 forsikringsselskaber i oktober 2023 af forbrugerrådet TÆNK.

Mere om studieforsikring gennem ALKA

TRYG Forsikring

Forbundet Kommunikation og Sprog, Dansk Journalistforbund, Den Danske Dyrlægeforening, Finansforbundet og Pharmadanmark tilbyder studieforsikring i samarbejde med TRYG.

Mere om studieforsikring gennem TRYG

Alm. Brand Forsikring

Studerende der er medlem af DM kan købe studieforsikring gennem Alm. Brand.

Mere om studieforsikring gennem Alm. Brand

Djøf Forsikring

Studerende der er medlem af DJØF kan købe forsikringer gennem Djøf Forsikring. Djøf Forsikring er et samarbejde mellem Djøf og Købstædernes Forsikring.

IDA Forsikring

Studerende der er medlem af IDA kan købe forsikringer gennem IDA Forsikring. IDA Forsikring er et samarbejde mellem IDA og TRYG Forsikring.

Codan Forsikring

Du kan købe studieforsikring gennem CODAN hvis du er medlem af Business Danmark.

TJM Forsikring

TJM er en del af TRYG-koncernen og tilbyder billige forsikringer til studerende, der er medlem af Kort- og Landmålingsteknikernes Forening, Maskinmestrenes Forening, Teknisk Landsforbund (TL), Søfartens Ledere, CO-Søfart, Dansk Told & Skatteforbund (DTS) eller Flyvebranchens Personale Union.

Husk A-kasse

Husk også A-kasse medlemskab og undgå karens med dagpenge. Læs om gratis A-kasse under studiet

Hvis du vælger at tage imod en af de nævnte "pakke"-ordninger med gratis/billig fagforening og billig studieforsikring, skal du huske at dette ikke betyder at du dermed er medlem af en A-kasse.
Det er vigtigt at du som studerende også bliver meldt ind i en A-kasse, i hvertfald senest 1 år før du afslutter din uddannelse. Læs mere om gratis A-kasse medlemskab her.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasse Skulle du som studerende ønske at skifte A-kasse, kan det nemt lade sig gøre. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge efter uddannelsen? Som ikke-forsørger kan du få kr. 14.557 pr. måned i de første 3 måneder. Derefter får du kr. 10.011 kr. pr. måned som ikke-forsørger under 30 år. Som forsørger kan du få kr. 16.694 i hele dagpengeperioden. Se dagpengesatser..
Gratis A-kasse under studiet Du kan som studerende få gratis A-kasse i langt de fleste A-kasser. Det er en økonomisk fordel at melde sig ind i A-kasse senst 1 år før du dimitterer.
Særlige regler for nyuddannede Med gennemførelse af en erhvervsrettet uddannelse af mindst 18 måneders varighed, kan du få dagpenge efter dimittendreglen. HUSK 14-dages fristen. Læs mere...
Opfylder du ikke betingelserne for gratis medlemskab? Er du f.eks. over 30 år, eller tjener du for meget ved siden af studiet? I så fald kan et betalt deltids-medlemsskab af A-kassen være en fordel. Læs mere..
Gratis fagforening for studerende Af flere grunde kan det være en fordel - udover dit A-kasse medlemskab - også at melde dig ind i fagforening. Du kan som studerende få gratis fagforening i Det Faglige Hus og 3F, hvis du har studiejob inden for 3F-området.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Mulighed for mere i dagpenge for nyuddannede forringes

Regelændring: Dimittender skal nu vælge dagpengegrundlag inden 2 uger..
læs mere