A-kasse - dagpengeret når du har taget en uddannelse i udlandet
Emneord for denne vejledende udtalelse: Nyuddannet - A-kasse - udenlandsk uddannelse - bopælskrav
Dato: 01-07-2013
Resumé
Vejledende udtalelse om definitionen af begrebet "umiddelbart før" i forhold til kravet til nyuddannede om, at de skal have bopæl og ophold i Danmark umiddelbart før, de begynder på uddannelsen.
Forespørgsel fra A-kasse
Arbejdsskadestyrelsen, Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, har den 25. marts 2013 fået a-kassen's forespørgsel vedrørende kravet om bopæl og ophold umiddelbart før påbegyndelse af en uddannelse i udlandet.
Vejledende udtalelse
For at man kan få ret til dagpenge på baggrund af uddannelse, er det en betingelse, at kravet om bopæl og ophold, jf. arbejdsløshedsforsikringslovens § 41, stk. 1, er opfyldt umiddelbart før, uddannelsen bliver påbegyndt, og senest 2 uger efter uddannelsens afslutning.
Der henvises til § 16, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 398 af 26/04/2017 om beskæftigelseskrav for lønmodtagere og dagpengeperiode.
Betingelsen om, at kravet om bopæl og ophold skal være opfyldt umiddelbart før, uddannelsen bliver påbegyndt, og senest 2 uger efter uddannelsens afslutning, gælder også, når der er tale om en udenlandsk uddannelse.
A-kassen har anmodet om nogle nærmere retningslinjer for, hvad man lægger i "umiddelbart før".
A-Kassen ønsker at vide, hvordan betingelsen om bopæl og ophold kan opfyldes, hvis ikke man har mulighed for at få et fly i direkte tilknytning til uddannelsens start og derfor er tvunget til at tage af sted dage eller måske en uge før for at kunne nå frem.
A-kassen har også nævnt et eksempel, hvor en studerende har fremført, at man inden studiestart først skal finde et sted at bo, dernæst sørge for sine tilsendte møbler, indretning m.v., for så i øvrigt at finde sig til rette.
Det er hverken i reglerne eller i styrelsens praksis fastsat, hvad der forstås ved "umiddelbart før". Derfor må a-kasserne foretage et skøn i hvert enkelt tilfælde.
Efter vores opfattelse må "umiddelbart før" efter en sproglig fortolkning betyde "uden mellemled", det vil sige "direkte" eller "lige før".
Hvis en a-kasse vurderer, at bopæls- og opholdskravet er opfyldt "umiddelbart før" uddannelsens påbegyndelse, selvom medlemmet ikke har haft bopæl og ophold i Danmark dagen før uddannelsens påbegyndelse, skal der efter vores opfattelse være en grund, som tager udgangspunkt i, hvorvidt det har været praktisk nødvendigt for personen at rejse ud af landet på det givne tidspunkt.
Faktorer, som kan inddrages i en vurdering af, om der er en sådan grund, omfatter rejsetid og transportmuligheder. A-kassen må i hvert tilfælde vurdere, om personen med rimelighed kunne forventes at være rejst ud fra Danmark på et senere tidspunkt, end pågældende faktisk er udrejst. Det vil sige, at der i vurderingen skal tages højde for, om man skal studere i fx New Zealand eller i Berlin. Der skal også tages højde for, om det har været manglende transportmuligheder, der har begrundet den tidligere udrejse.
Hvis der på grund af studiestedets beliggenhed ikke er mulighed for at finde bolig på anden vis, fx gennem uddannelsesinstitutionen eller internettet, kan styrelsen ikke helt afvise, at boligsøgning under særlige omstændigheder vil kunne være en faktor, der med én eller få dage forskyder tidspunktet, som kan anses for at være "umiddelbart før" uddannelsens afslutning.
Foreligger der sådanne omstændigheder, der kan begrunde, at udrejsen fra Danmark er sket på et tidligere tidspunkt end dagen før uddannelsens start, finder styrelsen, at udrejse i op til en uges tid før studiestart kan accepteres som værende "umiddelbart før". I denne vurdering indgår, at man indenfor dette tidsrum vil kunne nå frem til selv et meget fjernt studiested.
Det er vores klare opfattelse, at tidspunktet ikke kan forskydes, fordi man skal sørge for møblering og indretning af bolig, holde ferie samt finde sig til rette. Det skyldes, at disse faktorer udgør ”mellemled”, som ikke er nødvendige for at kunne starte på uddannelsen. Efter vores opfattelse er det ikke praktisk nødvendigt for en person at rejse ud af Danmark på et tidligere tidspunkt på grund af sådanne faktorer.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlæg om dagpenge
Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender
Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dkBeskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...
Fagforening til hele familien for 99 kr. pr. måned
Udgivet den 17. August, 2023 af A-kasser.dkASE tilbyder et nyt produkt i form af fagforening for hele familien til 99 kroner pr. måned. Læs mere...
Nu kan du holde møder med din A-kasse digitalt
Udgivet den 21. Marts, 2023 af A-kasser.dkFra 22. marts 2023 kan et A-kasse medlem vælge, om samtaler med a-kassen skal holdes ved personligt fremmøde, telefonisk eller ved personligt digitalt fremmøde. Læs mere...
Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023
Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dkEn ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...