Genoprettelse efter sletning ikke mulig - fristoverskridelse
Emneord for denne afgørelse: Genoprettelse - slettelse - digital post - betalingsfrist - kontingentrestance
Dato: 30-08-2019
Resumé
Medlemskabet af a-kassen kunne ikke genoprettes.
Digital post anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for modtageren. Det skyldige medlemsbidrag blev ikke betalt senest 4 uger efter, at medlemmet havde modtaget a-kassens afgørelse om slettelse.
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag. Resultatet er: Du kan ikke få genoprettet dit medlemskab af a-kassen.
Det betyder, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.
Begrundelsen for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke kan få genoprettet dit medlemskab af a-kassen.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du ikke har betalt det skyldige medlemsbidrag inden for fristen på 4 uger for genoprettelse af medlemskab. Fristen var den 4. januar 2019, og du betalte den 7. januar.
Vi lægger også vægt på, at a-kassen har fulgt den fastlagte rykker- og sletteprocedure ved opkrævning af medlemsbidrag.
Vi lægger desuden vægt på, at du er vejledt om, at du er omfattet af a-kassens digitale postordning, samt om vigtigheden af at tjekke din post dagligt.
Du er blevet vejledt herom i a-kassens pjece ”Det skal du vide og gøre, når du er ledig”. Det fremgår af side 4 i pjecen, at: ”Al post fra [a-kassen] bliver sendt elektronisk til din digitale postkasse ”Min postkasse” på [hjemmeside]. Det er derfor vigtigt, at du dagligt logger ind og tjekker postkassen”.
Vi bemærker i forbindelse hermed, at det af a-kassens udskrift fra den digitale postkasse fremgår, at du læste brevet ”Vejledning ved ledighed” den 26. marts 2018, klokken 21:15. Pjecen var vedhæftet dette brev.
Vi bemærker desuden, at du selv bærer ansvaret for at læse breve og det materiale, som du modtager fra a-kassen.
Endelig lægger vi vægt på, at a-kassen som en service har sendt dig notifikationer den 16. november 2018, 19. november 2018, 27. november 2018 og den 3. december 2018 om ulæste dokumenter i din indbakke.
Om reglerne
Et medlem skal betale medlemsbidrag til de af kassen fastsatte tidspunkter. Medlemsbidraget skal vedrøre en nærmere angiven periode.
Et medlem, der undlader at betale det fulde medlemsbidrag rettidigt, bortset fra frivilligt efterlønsbidrag, slettes som medlem af kassen med virkning fra det tidspunkt, indtil hvilket medlemmet har betalt bidrag.
Slettelse kan kun finde sted, hvis medlemmet ikke har betalt det skyldige medlemsbidrag senest 3 uger efter, at kassen skriftligt har rykket medlemmet for restancen. Rykkerskrivelsen skal afsendes til de medlemmer, der ved den forudgående måneds afslutning ikke har betalt det fulde medlemsbidrag, der forfalder i denne måned. Skrivelsen skal udtrykkeligt angive, at medlemmet vil blive slettet, hvis det skyldige medlemsbidrag ikke bliver betalt.
Hvis det skyldige medlemsbidrag, samt senere forfaldent medlemsbidrag betales senest 4 uger efter, at medlemmet er blevet skriftligt underrettet om slettelsen, hæves slettelsen.
Der er pligt til at anvende digital kommunikation, når kassen har indført det.
Pligten indebærer, at a-kassen med bindende virkning kan sende/aflevere/lægge dokumenter mv. i den digitale postløsning, som a-kassen stiller til rådighed. På samme måde sender/afleverer/ lægger medlemmet, ansøgeren eller det tidligere medlem dokumenter mv. til a-kassen i den digitale postløsning med bindende virkning.
Det kan have konsekvenser for pågældendes rettigheder efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., såfremt et medlem, en ansøger eller et tidligere medlem ikke holder sig orienteret om indholdet af den digitale postløsning.
Det kan have konsekvenser for pågældendes rettigheder efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., såfremt et medlem, der modtager ydelser og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet ikke dagligt holder sig orienteret om indholdet af den digitale postløsning.
En digital meddelelse anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for adressaten for meddelelsen.
Bemærkninger til klagen
Din advokat har oplyst, at proportionalitetsprincippet ikke er iagttaget, idet det er hendes opfattelse, at din forsinkelse med betaling er så kort, at det ikke står i det rette forhold til den indgribende virkning, at du mister dit medlemskab af a-kassen.
Vi bemærker, at der i reglerne ikke er givet mulighed for dispensation fra fristen på 4 uger. Der kan derfor ikke ses bort fra overskridelse af betalingsfristen, selvom den er af kortere varighed.
Hun mener desuden, at det er udokumenteret, at du har læst brev af 9. november 2018 fra a-kassen (rykkerbrevet).
Vi bemærker, at digital post efter reglerne anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for adressaten for meddelelsen. Det er medlemmets eget ansvar at læse den post, som han modtager digitalt.
Vi bemærker i forbindelse hermed, at det af a-kassens udskrift fra den digitale postkasse fremgår, at a-kassens rykkerbrev var tilgængeligt den 9. november 2018, klokken 03:07, og at du læste brevet den 9. november 2018, klokken 12:05.
Endelig anfører hun, at dine bemærkninger i mail af 7. februar 2019 (retteligt 7. januar 2019) om ”at de manglende indbetalinger signalerede sløseri og ligegyldighed, og at han havde haft god tid til at indbetale dem” er taget ud af en sammenhæng og ikke nødvendigvis handler om den konkrete indbetaling.
Vi bemærker hertil, at din mail af 7. januar 2019 må anses som værende skrevet i forbindelse med din overførsel af beløb fredag aften den 4. januar 2019 og derfor er tilknyttet den konkrete indbetaling.
Alle oplysninger i klagen er indgået i vores vurdering af sagen. De kan dog ikke føre til et andet resultat.
Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.
Regler
Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.
Love og bekendtgørelser
Lov om arbejdsløshedsforsikring mv. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 1213 af 11. oktober 2018.
- § 78, stk. 2-4, om rykker- og sletteprocedure
Bekendtgørelse om betaling af medlems- og efterlønsbidrag til en a-kasse nr. 723 af 20. juni 2013.
- § 11, stk. 1, og stk. 5, om sletning og mulighed for genopretning af medlemskab
Bekendtgørelse om digital kommunikation i arbejdsløshedsforsikringen nr. 1644 af 27. december 2013.
- § 11, om retsvirkningerne af digital kommunikation
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlæg om dagpenge
Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender
Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dkBeskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...
Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023
Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dkEn ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...
2023 satser for dagpenge fra A-kasse
Udgivet den 30. November, 2022 af A-kasser.dkHvert år den 1.1. sker der en regulering af satser på dagpengeområdet. Der er tale om en række satser, bl.a. dagpengesatsen - altså hvor meget en ledig kan få i dagpenge, men også indkomstkravet for ret til dagpenge reguleres, ligesom nogle omregningsfaktorer. Læs mere...
Store fagforeninger støtter nu nedsættelse af dimittendsats
Udgivet den 2. November, 2021 af A-kasser.dkDe to store fagforeninger for akademikere, IDA og MA, er nu parate til at acceptere en sats på 9500 kroner, hvis den nuværende dimittendsats på 13.815 kroner bliver fastholdt i de første tre til seks måneder Læs mere...