Ikke formueforvaltning - kunne ikke fortsætte med dagpenge
Emneord for denne afgørelse: Selvstændig - webshop - formueforvaltning - dagpengeret
Dato: 19-11-2019
Resumé
Medlemmet havde ikke ændret sin virksomhed til formueforvaltning, fordi det ikke var sandsynliggjort, at han havde reduceret sin arbejdstid fra 86 timer til højest 5 timer om måneden.
Han havde som ejer det overordnede ansvar for virksomheden, herunder ansvaret for økonomien, regnskab, administration og han godkendte indkøb fra leverandører.
Det dokumenterede ikke at virksomheden kunne defineres som formueadministration, at der var ansat to ulønnede studiemedhjælpere.
Afgørelse
Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har behandlet din klage over en afgørelse, som [a-kassen] traf den 14. august 2019.
Vi er kommet frem til:
- Du har ikke sandsynliggjort, at virksomheden er ændret til formueforvaltning den 31. maj 2019.
- Du har ikke ret til dagpenge fra den 3. juni 2019.
Begrundelse
Du har ikke ret til dagpenge, fordi den selvstændige virksomhed ikke er ændret til formueforvaltning fra 3. juni 2019.
Efter reglerne kan drift af selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse ændres til formueforvaltning, hvis medlemmets personlige arbejde med aktiviteten er af et meget begrænset omfang. "Meget begrænset omfang" er højest 5 timers arbejde om måneden.
Det kan du se i § 57 a, stk. 6, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1213 af 11. oktober 2018 (loven) og § 3, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1182 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet (bekendtgørelsen).
Det er lagt til grund:
- Du blev ledig fra et lønmodtagerarbejde den 31. oktober 2018.
- Din virksomhed [navn på website] blev godkendt som bibeskæftigelse, og du fik ret til supplerende dagpenge i 30 uger fra 1. november 2018.
- Din ret til supplerende dagpenge ophørte 2. juni 2019.
- Den 14. august 2019 traf a-kassen afgørelse om, at din virksomhed ikke var ændret til formueforvaltning fra 3. juni 2019.
[Navn på webshop] er en webshop, som sælger brætspil og andre spil. Virksomheden blev tilmeldt i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) den 17. januar 2018 med CVR. nr. … Der er registreret købsmoms fra 1. kvartal 2018 og salgsmoms fra 2. kvartal 2018.
Til CVR-nummeret er registreret 4 p-numre med branchekoderne detailhandel med spil og legetøj, bogføring og revision, fremstilling af spil og legetøj. Der var udover [navn på webshop] også registreret hjemmesiderne [navn på 2 hjemmesider].
Du stiftede virksomheden og har siden oprettelsen været registreret som eneste fuldt ansvarlig deltager. Virksomheden har mailadressen [medlems navn@webshop.dk] og et fælles telefonnummer …
Den 1. november 2018 skrev du i "Oplysningsskema vedrørende selvstændig virksomhed", at du drev virksomheden alene og brugte 86 timer om måneden i virksomheden, og dine opgaver var bogholderi. Du har på dagpengekortene for november og december 2018 oplyst, at du har brugt ca. 4 timer om dagen fra mandag til fredag i virksomheden.
Dokumentation for formueforvaltning
Dit personlige arbejde med virksomheden [navn på webshop] er ikke ændret til formueforvaltning den 31. maj 2019, fordi du ikke har sandsynliggjort, at der er sket en ændring der bevirker, at du har reduceret din arbejdstid fra 86 timer til højest 5 timer om måneden.
Vi lægger til grund:
- Du har oplyst, at du omdannede din selvstændige virksomhed til formueforvaltning fra den 31. maj 2019.
- Du har oplyst, at du bruger højest 5 timer om måneden på regnskab, administration og godkendelse af køb hos leverandører.
- Du får hjælp af dine 2 venner [ven 1] og hendes søster [ven 2].
- Din virksomhed har en åbningstid fra kl. 10 til 17 fra mandag til torsdag og fredag fra kl. 10 til 15.30, hvilket svarer til 145 timer om måneden.
Du har oplyst om dine venner:
- [Ven 1] var med fra starten af virksomheden, men er ikke registreret som medejer og modtager heller ikke løn, fordi det vil påvirke hendes SU.
- I marts, april og maj oplærte du [ven 1].
- Hun blev ansat som ulønnet praktikant og studiemedhjælper fra 1. august til 31. oktober 2019, med mulighed for forlængelse til 31. januar 2020.
- Der er ikke redegjort for, hvem der overtog bloggen i juni og juli 2019, men [ven 1] overtog bloggen den 1. august 2019.
- [Ven 1] fungerer som ulønnet daglig leder.
- Der er meningen, at [ven 1] skal indtræde i virksomheden som ansvarshavende fra 1. februar 2020, hvor hun er færdig med sin uddannelse.
- [Ven 2] er oplært af [ven 1] og er ansat som ulønnet pakkepige og studiemedhjælper den 31. maj 2019.
- [Ven 2] modtager ordrer, pakker og sender varer. Hun bruger fra 50 til 86 timer om måneden i virksomheden.
Styrelsen har lagt vægt på, at det ikke kan anses for formueforvaltning, at du varetager regnskab, administration og godkendelse af indkøb fra leverandører, når du som ejer fortsat bærer den økonomiske risiko for den videre drift af virksomheden.
Det indgår i vurderingen, at dine ulønnede studiemedhjælpere ikke har samme forpligtelser som ansat arbejdskraft, og at du udøver ansvaret for regnskab, administration og godkendelse af køb fra leverandører. Som indehaver har du det samlede overordnede ansvar for alle opgaver i virksomheden.
Det indgår også i vurderingen, at ansættelsen af [ven 2] som pakkepige og studiemedhjælper den 31. maj 2019 ikke i sig selv sandsynliggør, at du havde reduceret din arbejdstid til 5 timer om måneden, da din ret til supplerende dagpenge var udløbet den 3. juni 2019.
Vi har endvidere vurderet, at det ikke anses for sandsynligt, at dine studiemedhjælpere altid vil kunne passe telefonen inden for åbningstiden.
Vi har yderligere bemærket, at det fremgår af hjemmesiden [navn på website], at du dagligt arbejder med virksomheden. Du annoncerer på hjemmesiden efter en grafisk designteknolog praktikant til foråret 2020.
I statens ligningssystem R75 er det oplyst, at købsmoms på henholdsvis 126.000, 131.000 og 154.000 kr. i de 3 første kvartaler i 2019. Salgsmomsen fra de samme kvartaler var på henholdsvis 46.000, 44.000 og 38.000 kr.
Efter reglerne er det muligt, at en aktivitet kan skifte definition i dagpengeperioden, så drift af selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse ændrer status til formueforvaltning.
Det er en forudsætning, at du kan sandsynliggøre, at der er sket en ændring i dine arbejdsopgaver, som har bevirket, at du kun arbejder 5 timer om måneden i virksomheden.
Der vil efter praksis ikke være tale om formueforvaltning, hvor medlemmet arbejder i et "meget begrænset omfang", når medlemmet stadig deltager direkte i driften af virksomheden, da alle medlemmets arbejdsopgaver, herunder også administrative opgaver, skal medregnes i vurderingen.
Det kan du se i § 3, stk. 2 og § 9, stk. 1, i bekendtgørelsen og vejledning "Til § 3" og "Til § 9 i vejledning nr. 9808 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet (vejledningen).
Du har oplyst, at det er naturligt, at du kun bruger 5 timer om måneden i virksomheden, da retten til supplerende dagpenge er ophørt.
Styrelsen skal bemærke, at det ikke kan føre til et andet resultat. Det er ikke ophøret om retten til supplerende dagpenge som afgør, om du kan fortsætte med at få dagpenge.
Du havde pligt til at oplyse om ændringer i virksomheden, jf. a-kassens brev af 27. november 2018.
Der oplyses først om mulige ændringer i virksomheden den 21. marts 2019, hvor din mor kontaktede a-kassen.
De anvendte regler
Skifter en aktivitet definition i løbet af dagpengeperioden, så kan aktiviteten blive omfattet af en anden definition efter reglerne om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet.
Det fremgår af § 9, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1182 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet (bekendtgørelsen).
I vejledningen til bestemmelsen står der:
Formueforvaltning
En erhvervsmæssig aktivitet anses for formueforvaltning selv om medlemmet har personligt arbejde med aktiviteten, hvis arbejdet er af et meget begrænset omfang. Ved "meget begrænset omfang" forstås højest 5 timer pr. måned.
Det fremgår af § 3, stk. 2, i bekendtgørelsen.
I vejledningen til denne bestemmelse står der:
Et medlem, der har personligt arbejde med en erhvervsmæssig aktivitet, der overstiger de 5 timer pr. måned, kan ikke anses for at have formueforvaltning. I disse tilfælde vil der formentlig være tale om selvstændig virksomhed efter § 2.
Det personlige arbejde med en erhvervsmæssig aktivitet, er ikke kun den direkte deltagelse i driften, men kan f.eks. også være af mere indirekte deltagelse gennem administrative funktioner eller bestyrelsesarbejde i virksomheden.
Da udgangspunktet ved formueforvaltning er, at et medlem ikke har personligt arbejde forbundet med den erhvervsmæssige aktivitet ved formueforvaltning, vil vurderingen af, om der er tale om "meget begrænset omfang" være restriktiv. F.eks. vil der typisk ikke være tale om "meget begrænset omfang", hvis et medlem direkte deltager i driften af en virksomhed, da alle medlemmets arbejdsopgaver, herunder også administrative funktioner, skal medregnes ved vurderingen.
Det fremgår af overskriften "Til § 3" i vejledning nr. 9808 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlæg om dagpenge
Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender
Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dkBeskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...
Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023
Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dkEn ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...
2023 satser for dagpenge fra A-kasse
Udgivet den 30. November, 2022 af A-kasser.dkHvert år den 1.1. sker der en regulering af satser på dagpengeområdet. Der er tale om en række satser, bl.a. dagpengesatsen - altså hvor meget en ledig kan få i dagpenge, men også indkomstkravet for ret til dagpenge reguleres, ligesom nogle omregningsfaktorer. Læs mere...
Store fagforeninger støtter nu nedsættelse af dimittendsats
Udgivet den 2. November, 2021 af A-kasser.dkDe to store fagforeninger for akademikere, IDA og MA, er nu parate til at acceptere en sats på 9500 kroner, hvis den nuværende dimittendsats på 13.815 kroner bliver fastholdt i de første tre til seks måneder Læs mere...