Overskud fra virksomhed fremgik ikke af afsluttet årsopgørelse

tilbage til oversigt

Emneord for denne afgørelse: Årsopgørelse - indkomstkrav - Selvstændig virksomhed

Dato: 21-11-2019

Resumé

Medlemmet opfyldte ikke et indkomstkrav, fordi han ikke kunne medregne overskud af selvstændig virksomhed fra den seneste årsopgørelse, da det ikke var en afsluttet årsopgørelse.

Dokumentation for overskud af selvstændig virksomhed skal hentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelser. Når det skal vurderes, om der er tale om en endelig årsopgørelse, bruges tidsfristerne for at selvangive i skattekontrolloven.

Afgørelse

Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har behandlet din klage over en afgørelse, som [a-kassen] traf den 21. november 2019.

Resultatet er: Du opfylder ikke et indkomstkrav på 233.376 kr.

Det betyder, at du ikke har ret til at modtage dagpenge fra den 1. januar 2019.

Det betyder også, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Begrundelsen for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke opfylder indkomstkravet på 233.376 kr. fra den 1. januar 2019.

Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du har drevet selvstændig virksomhed fra den 1. juli 2017 til den 31. december 2018.

Vi lægger også vægt på, at du ifølge din årsopgørelse for 2017 havde et overskud i din selvstændige virksomhed på 450.000 kr. Du har drevet selvstændig virksomhed i 6 måneder i 2017. Det månedlige overskud udgør derfor 75.000 kr.

Da der maksimalt kan medregnes 19.448 kr. til opfyldelse af indkomstkravet pr. måned, kan du medregne i alt 116.688 kr. til opfyldelse af indkomstkravet for 2017.

Du opfylder på den baggrund ikke indkomstkravet på 233.376 kr.

Vi er opmærksomme på, at det er din opfattelse, at du har ret til dagpenge på baggrund af din årsopgørelse for 2018. Du henviser til, at din årsopgørelse er så endelig, at der er afregnet restskat.

Det oplyste kan ikke føre til en ændret vurdering af sagen.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at oplysningerne om overskud af selvstændig virksomhed efter § 5 i bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge hentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelser.

CKA har i deres genvurdering af afgørelsen henvist til, at bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge skal administreres på grundlag af oplysninger i offentlige registre.

CKA har på den baggrund vurderet, at tidsfristerne for at selvangive i skattekontrolloven skal lægges til grund ved vurderingen af, hvornår der er tale om en endelig årsopgørelse.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg er enige i den vurdering.

Om reglerne
Retten til dagpenge er blandt andet betinget af, at et fuldtidsforsikret medlem inden for de seneste 3 år har haft indkomst på mindst 233.376 kr. (2019). Der kan højst medregnes 19.448 kr. (2019) pr. måned.

Indkomstkravet og indkomstloftet reguleres én gang årligt og offentliggøres i vejledning om satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område.

Indkomstkravet kan blandt andet opfyldes med en virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster samt A-indkomst, der er udbetalt til ejeren af et selskab, hvor ejeren har afgørende indflydelse, og som fremgår af årsopgørelsen.

Oplysninger om indkomst indhentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelse i optjeningsperioden samt selvstændiges ejerandel af overskud i et selskab, hvor personen har afgørende indflydelse.

Indkomst fra en virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster med fradrag for evt. overførsel af beløb til medarbejdende ægtefælle, medregnes til opgørelsen af indkomstkravet på det tidspunkt, hvor indkomsten fremgår af årsopgørelsen. Det gælder også B-indkomst, som indgår i virksomhedens overskud eller underskud.

Indkomst medregnes til indkomstkravet med 1/12 pr. måned. Dækker en virksomheds regnskab ikke 12 måneder, skal indkomsten dog omregnes til måneder ved, at overskuddet divideres med det antal måneder, regnskabet dækker. Måneder, hvori der har været drevet selvstændig virksomhed, indgår i opgørelsen.

Bemærkninger til klagen

Du har oplyst, at årsopgørelsen for 2018 efter din opfattelse er endelig. Du henviser til, at du ifølge årsopgørelsen for 2018 skal betale restskat. Du henviser i den forbindelse til, at skatteforvaltningen betragter din årsopgørelse for afsluttet.

Du oplyser desuden, at du ikke i regelsættet kan finde en lovfæstet skæringsdato, der hedder den førstkommende 1. juli for afsluttede årsopgørelser.

A-kassen har den 1. juli 2019 sendt et brev til Ankestyrelsen, hvoraf det fremgår, at a-kassen er enig i dine synspunkter

Dine oplysninger indgår i vores vurdering af sagen, men kan ikke føre til et andet resultat.

Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.

Regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser
Lov om arbejdsløshedsforsikring mv. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 1092 af 1. november 2019.

  • § 53, stk. 2, nr. 1, om indkomstkrav for fuldtidsforsikrede.
  • § 53, stk. 3, nr. 3, om opfyldelse af indkomstkrav på baggrund af selvstændig virksomhed.
  • § 53, stk. 7, om regulering af indkomstkrav.

 

Bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge. nr. 1751 af 27. december 2018.

  • § 1, stk. 2, om administration på grundlag af offentlige registre.
  • § 3, stk. 1, nr. 3, om opfyldelse af indkomstkrav med skattemæssigt overskud af selvstændig virksomhed.
  • § 5, stk. 1, nr. 3, om at oplysninger om overskud af selvstændig virksomhed hentes fra afsluttede årsopgørelser.
  • § 7, stk. 1, om at indkomst fra selvstændig virksomhed medregnes til opgørelse af indkomstkravet, når den fremgår af årsopgørelsen.
  • § 7, stk. 4, om omregning til måneder.

 

Vejledninger
Vi har også anvendt Vejledning om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, nr. 10120 af 27. december 2018.

  • Pkt. til § 1, stk. 2, om administration på grundlag af offentlige registre.
  • Pkt. til § 3, stk. 1, om opgørelse af indkomstravet.
  • Pkt. til § 5, stk. 1-2, om oplysninger om indkomst, der kan indgå i indkomstkravet.
  • Pkt. til § 7, stk. 1-3, om at indkomst kan medregnes, når den fremgår af årsopgørelsen.
  • Pkt. til § 7, stk. 4, om omregning til måneder.

 

Vejledning nr. 10075 af 19. december 2018 om satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område 2019, kapitel 2, tabel 2, om indkomstkrav ved optjening af ret til dagpenge.

Mere om A-kasse medlemskab

Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden

Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.

Forenkling af administrationen af G-dage

Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år

Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge

Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser

Seneste blog indlæg om dagpenge

Beskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender

Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dk

Beskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...

Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023

Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dk

En ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...

2023 satser for dagpenge fra A-kasse

Udgivet den 30. November, 2022 af A-kasser.dk

Hvert år den 1.1. sker der en regulering af satser på dagpengeområdet. Der er tale om en række satser, bl.a. dagpengesatsen - altså hvor meget en ledig kan få i dagpenge, men også indkomstkravet for ret til dagpenge reguleres, ligesom nogle omregningsfaktorer. Læs mere...

Store fagforeninger støtter nu nedsættelse af dimittendsats

Udgivet den 2. November, 2021 af A-kasser.dk

De to store fagforeninger for akademikere, IDA og MA, er nu parate til at acceptere en sats på 9500 kroner, hvis den nuværende dimittendsats på 13.815 kroner bliver fastholdt i de første tre til seks måneder Læs mere...

Gå til bloggen