Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov - DJØF
Sager fra DJØF om afskedigelser p.g.a. graviditet og barselsorlov
DJØF har oplyst, at de ikke fører statistik over antallet af afskedigelser med videre som følge af graviditet, barsel eller adoption. Nedenstående tilbagemeldinger er derfor Djøf’s skøn og omhandler kun tendenser.
Djøf har angivet, at de kun fører få retssager om uberettiget afskedigelse på grund af graviditet og barsel, idet langt hovedparten af sagerne afsluttes ved forlig. I perioden 1. januar 2012 til 31. december 2014 har Djøf angivet, at de førte omkring 7-8 sager.
Djøf har angivet, at antallet af afskedssager, hvor der blev indgået forlig, i perioden 2012-2014 udgjorde omkring 70-80 sager. Djøf vurderer, at godtgørelsesniveauet i forlig i afskedigelsessagerne afspejler niveauet i retspraksis med rabat for procesrisikoen afhængig af den konkrete situation, dvs. mellem 3-12 måneders godtgørelse.
Er du studerende - husk A-kasse!
Se vores guide for studerendeDjøf har angivet, at det er bemærkelsesværdigt, at der ikke findes retspraksis, der afspejler afskaffelsen af maksimumrammen på 18 måneder. Endvidere har Djøf angivet, at den maksimale godtgørelse udmålt af domstolene stadig er 12 måneder, og at det ikke umiddelbart ses, at domstolene tager hensyn til det erstatningsretlige element, som ellers forudsat ved afskaffelsen af 18 måneders maksimum.
Djøf har bemærket, at der er en tendens i retspraksis til, at man er mindre restriktiv i forhold til arbejdsgiver – at beviskravet er lempet, og at det får den betydning, at Djøf er mere restriktive i forhold til hvilke sager, de fører.
Desuden har Djøf angivet, at de finder det særdeles problematisk i mange sager, at virksomheder reelt opnår en besparelse i forbindelse med uretmæssig afsked af kvindelige medlemmer af Djøf med kort anciennitet, når de afskediges tidligt i graviditeten. Djøf har angivet, at det ofte sker i forbindelse med graviditetsbetingede sygemeldinger. Djøf vurderer, at retspraksis på 6 måneders godtgørelse ved kortvarige ansættelser ikke rækker langt, når gravide kvinder selv skal bære de fulde omkostninger i forbindelse med graviditetsperioden, samt efterfølgende orlovsperiode.
Djøf har angivet, at der fortsat er en del afskedssager om medlemmer af Djøf på orlov, der ikke er berettiget til økonomisk kompensation efter ligebehandlingsloven. Ifølge Djøf er de ramte afskedigede i en ekstra vanskelig situation, da deres opsigelsesvarsel løber i en orlovsperiode, hvor de dels ikke får løn og dermed er billigere at afskedige end ikke-orlovshavende, og dels er afskåret fra at kunne bruge opsigelsesperioden på jobsøgning. Djøf har angivet, at der bør tages hånd om den situation i forbindelse med en eventuel revision af funktionærlovens barselsregler. Specifikt har Djøf foreslået en udvidelse af perioden anført i funktionærlovens § 7, stk. 4.
Priser for medlemskab af A-kasse?
Se vores Se pris oversigtDjøf har angivet, at, for så vidt angår ”mindre gunstig behandling som følge af graviditet, barsel og adoption,” har præciseringen i ligebehandlingsloven ikke umiddelbart haft nogen effekt.
Djøf har angivet, at de har et nogenlunde konstant antal sager – omkring 40-50 sager om året – om ”mindre gunstig behandling som følge af graviditet, barsel og adoption”. Djøf har angivet, at det spænder over manglende lønreguleringer, begrænsede muligheder for lønudvikling, forskelsbehandling i forhold til ferierettigheder, bonus og resultatlønsmodeller, samt en stor andel sager vedrørende tidsbegrænset ansatte, som ikke fastansættes eller forlænges i forbindelse med graviditet og orlov.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Udvalgte blog indlægSelvstændige, der har været omfattet af hjælpepakke får nemmere adgang til dagpenge
Udgivet den 30. August, 2020 af A-kasser.dkRegeringen og et stort flertal af Folketingets partier er enige om at selvstændige, der ikke længere er omfattet af en kompensationsordning, i stedet får lettere adgang til dagpenge Læs mere...
Selvstændige kan få dagpenge uden 12 måneders forudgående a-kassemedlemsskab
Udgivet den 15. Juni, 2020 af A-kasser.dkRegeringen og et stort flertal af Folketingets partier er enige om at udfase de succesfulde hjælpepakker og erstatte dem med en omfattende Læs mere...
Mistede dagpenge for at leje sin bil ud via GoMore
Udgivet den 16. Maj, 2016 af A-kasser.dkEr du en af dem, som spekulerer i deleøkonomi og gerne udlejer din bil eller lejlighed, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. Læs mere...