2018-overenskomster for offentligt ansatte
Læs mere om forhandlingsforløbet - hvem forhandler, og hvordan forløber processen indtil en ny overenskomst er på plads (denne side - se nedenfor).
Hvordan er du stillet som A-kasse medlem med hensyn til dagpenge, hvis der opstår konflikt? - se denne vejledning om reglerne.
Alle offentligt ansatte skal have fornyet deres overenskomster den 1. april 2018.
Hvem er parterne der forhandler?
Der er parter på såvel lønmodtagersiden - som arbejdsgiversiden.
For at undgå for mange forskellige forhandlinger og møder, varetager Forhandlingsfællesskabet - gennem de tilsluttede organisationer - forhandlingerne på vegne af ca. 564.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner.
Forhandlingsfællesskabet har 51 medlemsorganisationer, inden for LO-området, FTF-området og Akademikerne (AC).
Forhandlingsfællesskabet forhandler således med de kommunale arbejdsgivere, repræsenteret ved Kommunernes Landsforening (KL), og de regionale arbejdsgivere, repræsenteret ved Danske Regioner.
Dog er der stadig nogle områder (de specielle krav), hvor den enkelte organisation/fagforening selv varetager forhandlingerne (se nedenfor).
For de statsansatte forhandler Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, på lønmodtagersiden og Moderniseringsstyrelsen på arbejdsgiverside.
CFU forhandler - gennem de tilsluttede organisationer Akademikerne, Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab SKAF samt Offentligt Ansattes Organisationer OAO (statslig del, OAO-Stat) - på vegne af 117.656 ansatte i staten.
Forberedelserne til forhandlingerne
I fagforeningerne har forberedelserne til forhandlingerne der skal starte straks i det nye år, allerede stået på i et stykke tid.
Flere fagforeninger, bl.a. FOA, har spurgt deres medlemmer om hvilke krav de kunne tænke sig, at FOA skal forhandle med arbejdsgiverne om.
Herefter har fagforeningernes hovedbestyrelser forholdt sig til medlemmernes ønsker og besluttet de generelle krav og de særlige krav der skal indgå i forhandlingerne.
Generelle krav og særlige krav
Ved overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked skelnes som regel mellem generelle ok-krav og specielle ok-krav.
Generelle krav: Omfatter typisk samtlige ansatte, fx være størrelsen af de generelle lønstigninger eller hvor mange uger, man har ret til løn under barsel.
Specielle krav: vedrører som regel en enkelt gruppe af ansatte, fx hvilken procent, man indbetaler til sin pensionsordning eller konkrete arbejdstidsregler for en speciel faggruppe.
Kravene fra de enkelte fagforeninger gives videre til Forhandlingsfællesskabet, der forhandler de generelle krav på vegne af fagforeningerne og dermed de offentligt ansatte.
De specielle krav som kun gælder medlemmer inden for en bestemt fagforenings område, f.eks. FOA, forhandler fagforeningen selv i egne forhandlingsforløb med kommunerne og regionerne.
Forløb og tidsplan
Den 12. december 2017 udveksler lønmodtagerne på det kommunale og regionale område krav med arbejdsgiverne. I udvekslingen indgår både de generelle krav for alle offentligt ansatte, samt de specielle krav fra de enkelte fagforeninger der har offentligt ansatte medlemmer.
Ultimo december udveksler parterne på statsområdet både de generelle og specielle krav.
I Januar og februar 2018 forhandles
Forhandlingerne om de udvekslede krav begynder straks i 2018 og afsluttes senest 28. februar 2018.
Der er typisk tale om en lille håndfuld politiske møder og et væld af tekniske møder, inden aftalerne kommer i hus.
Typisk indgås først aftaler om de generelle krav, hvorefter organisationerne slutter deres forhandlinger om specielle krav kort efter men stadig inden 28. februar.
Det er normalt det statslige område der først kan præsentere en aftale, oftest i begyndelsen af februar 2018, hvorefter kommunerne og regionerne følger efter 1-2 uger senere.
Medlemmerne stemmer om forhandlingsresultatet
Hvis parterne bliver enige om nye overenskomster og aftaler, laves der et OK18-forlig, som medlemmerne i de enkelte organisationer, ved en digital afstemning skal stemme JA eller NEJ til.
Afstemningerne afholdes som regel indenfor en måned, dvs. inden 1. april.
3 årige overenskomster
Stemmerne medlemmerne ja til forliget, gælder de nye overenskomster (med tilbagevirkende kraft) fra den 1. april 2018 og de næste 3 år frem.
Hvis medlemmerne stemmer NEJ
Hvis parterne ikke bliver enige, fortsætter drøftelserne næsten altid i forligsinstitutionen, der her kan ende med et resultat, der sendes til afstemning. Hvis der heller ikke her opnås et resultat, vil der typisk opstå en konflikt med strejke/lockout, fx BUPL og Sundhedskartellets organisationer i 2008 og LC i 2013 (Lærerkonflikten).
Kilder: FOA og FTF-A.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste indlæg om medlemskab af A-kasseCorona-epidemien har medført forringede vilkår på lønsikring
Udgivet den 29. September, 2020 af A-kasser.dkØgede omkostninger for forsikringsselskaberne til lønsikring p.g.a. corona-epidemien har medført at priserne er blevet forhøjet og/eller vilkårene blevet forringet Læs mere...
Medlemmer af HK Privat får kollektiv lønsikring
Udgivet den 20. Juni, 2019 af A-kasser.dkMens kollektiv lønsikring har været en del af medlemskabet i HK Stat og HK Kommunal i årevis, så er det en nyhed at alle medlemmer af HK Privat Læs mere...
Flere forsikrer sig mod lønnedgang
Udgivet den 22. Juni, 2016 af A-kasser.dkFlere tegner lønsikring Selvom vi har overstået krisen er der stadig flere danskere der ønsker at forsikre sig med en ekstra lønsikring, så de i Læs mere...