- en guide til det danske arbejdsmarked
3. Løn- og arbejdsvilkår fastsættes i kollektive overenskomster
En kollektiv overenskomst er en aftale mellem to parter, som bestemmer de arbejdsvilkår, der skal gælde for den enkelte medarbejders ansættelse i den pågældende virksomhed eller branche. Aftaleparterne i en overenskomst vil på arbejdstagersiden altid være en fagforening, mens det på arbejdsgiversiden kan være den enkelte arbejdsgiver/virksomhed eller en arbejdsgiverorganisation.
Overenskomstmæssig løn til alle – også medarbejdere, som ikke er medlem af en fagforening
En overenskomstdækket arbejdsgiver er forpligtet til at give alle ansatte, som arbejder inden for overenskomstens område, overenskomstmæssige vilkår. Hvis virksomheden ansætter en person, der ikke er medlem af den fagforening, virksomheden har indgået overenskomst med, skal den person altså alligevel have samme løn- og ansættelsesvilkår, som de øvrige ansatte i virksomheden.
Priser for medlemskab af A-kasse?
Se vores Se pris oversigtOverenskomster med ikke-organiserede arbejdsgivere
Hvis en arbejdsgiver ikke er medlem af en arbejdsgiverorganisation, kan fagforeningen forsøge at indgå overenskomst med den enkelte arbejdsgiver. Sådanne overenskomster mellem en enkelt arbejdsgiver og en fagforening indgås oftest som såkaldte tiltrædelsesoverenskomster. Med en tiltrædelsesoverenskomst forpligter arbejdsgiveren sig til at følge den overenskomst, der normalt gælder inden for det faglige område.
Indgåelse af tiltrædelsesoverenskomster kan være relevant mellem udenlandske arbejdsgivere og fagforeninger.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse