- en guide til det danske arbejdsmarked
II. De vigtigste træk ved det danske arbejdsmarked
2 ud af 3 lønmodtagere er medlem af en fagforening
1. De fleste er medlem af en faglig organisation
Et grundlæggende træk ved den danske arbejdsmarkedsmodel er de stærke arbejdsmarkedsorganisationer. Medlemskab af en organisation er almindeligt for danske arbejdsgivere og arbejdstagere. Ca. 68 procent af de danske arbejdstagere er i 2017 medlem af en fagforening med variationer fra fag til fag.
Arbejdstagere og arbejdsgivere er organiserede efter fag i landsdækkende forbund og organisationer. Bagest i pjecen finder du kontaktoplysninger til en række hovedorganisationer og udvalgte brancheorganisationer, som repræsenterer henholdsvis arbejdstagere og arbejdsgivere.
Også udenlandske arbejdstagere og virksomheder kan melde sig ind i de danske organisationer.
Dansk Byggeri har udenlandske medlemmer
Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri er et eksempel på en organisation, der har flere udenlandske virksomheder blandt sine medlemmer. Medlemmerne af Dansk Byggeri er automatisk overenskomstdækket. Desuden kan Dansk Byggeri opklare spørgsmål vedrørende overenskomster og arbejdsmarkedslovgivning. I forbindelse med faglige konflikter kan Dansk Byggeri yde juridisk bistand, og i nogle situationer har medlemmerne også mulighed for at få kompensation under faglige konflikter. Andre organisationer tilbyder lignende betingelser og muligheder.
Leder du efter den billigste A-kasse?
Se vores pris sammenligning2. Arbejdsmarkedets parter spiller hovedrollen
Arbejdsmarkedets parter dækker altså størstedelen af det danske arbejdsmarked, hvilket også er baggrunden for, at de spiller hovedrollen i forhold til fastsættelse af løn- og arbejdsvilkår.
Ingen lovbestemt mindsteløn i DK
I Danmark er der en lang tradition for en arbejdsdeling mellem staten og arbejdsmarkedets parter, hvor staten blander sig mindst muligt i reguleringen af løn- og arbejdsvilkår. Det afspejler sig blandt andet i, at der ikke findes en lovbestemt mindsteløn i Danmark. I stedet reguleres løn- og arbejdsvilkår hovedsageligt gennem kollektive overenskomster, der indgås mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer.
Foto: suphakit73, FreeDigitalPhotos.net
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse