- en guide til det danske arbejdsmarked
Sociale pensioner
Arbejdstageren optjener ret til folkepension og førtidspension.
Folkepension er en offentlig ydelse, der bliver administreret af Udbetaling Danmark. Ret til dansk folkepension er betinget af at borgeren,
- har dansk statsborgerskab
- har fast bopæl i Danmark
- har boet i Danmark i mindst tre år fra det fyldte 15. år.
Førtidspension er en offentlig ydelse, der bliver tilkendt af kommunen og udbetalt af Udbetaling Danmark.
Førtidspension sikrer grundforsørgelse for borgere, der har varigt nedsat arbejdsevne. Det er kommunen, der tilkender førtidspension. Derefter står udbetaling Danmark for udbetaling af pensionen.
Borgeren kan i et vist omfang arbejde ved siden af pensionen.
Er du studerende - husk A-kasse!
Se vores guide for studerendeATP
Enhver lønmodtager i Danmark med mere end 9 timers beskæftigelse om ugen betaler til Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP, for at supplere folkepensionen. Arbejdsgiveren betaler 2/3 og arbejdstageren 1/3 af ATP-bidraget. ATP-bidraget fratrækkes automatisk den månedlige lønudbetaling. Har man indbetalt ATP i Danmark og er bosiddende i udlandet, når man når folkepensionsalderen, skal ATP kende adressen i udlandet for at kunne udbetale tillægspensionen.
Supplerende pensioner
Kollektive pensionsordninger er meget udbredt på det offentlige område. Man betaler normalt 17,1% af sin løn før skat, som går til en pensionsopsparing. Arbejdsgiveren betaler 2/3, mens der trækkes 1/3 af den ansattes løn til pensionsopsparingen. Ofte indeholder opsparingen foruden opsparingen til pensionen også en forsikring i tilfælde af invaliditet, kritisk sygdom, sundhedsforsikring og død.
Ansættes man i en privat virksomhed, er det ikke sikkert, at man er omfattet af en kollektiv pensionsordning. Hvis der ikke findes en kollektiv pensionsordning, er firmapensioner i dag meget udbredt. Her vil en virksomhed typisk i forbindelse med ansættelsen tilbyde arbejdstageren en pensionsordning, hvor virksomheden oven i lønnen indbetaler, hvad der svarer til 10% af lønnen til en pensionsordning, som arbejdstageren har etableret. Det er ofte en del af aftalen, at arbejdstageren selv indbetaler, hvad der svarer til 5% af lønnen, så der samlet indbetales et beløb svarende til 15% af lønnen.
Ved jobskifte til udlandet kan man vælge at få sine indbetalinger til en supplerende pension udbetalt. Vælger man dette, skal man betale skat, idet pensionsindbetalingerne ikke har været beskattet, når man når pensionsalderen. Betingelserne kan variere fra ordning til ordning, og den enkelte pensionskasse kan oplyse nærmere herom.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse