Afhænger din studietid af om du har studiejob?
Årsløn
Den sidste sammenhæng der ses på, er mængden af studiearbejde og gennemførelsestid.
Det bedste ville være at undersøge sammenhængen mellem, hvor mange timer den studerende arbejder ved siden af studiet og gennemførelsestiden. Men da der er for mange studerende, som ikke har et registeret timetal i de forhåndenværende registre fra Danmarks Statistik, benyttes i stedet de studerendes årsløn eksklusiv SU som proxy.
Figur 4. Sammenhæng mellem årsløn (gennemsnitlig fra 2010-2012) og forsinkelsesgrupper
Figur 4 viser, at følgende lineære sammenhæng mellem årsløn og gennemførelsestid tilsyneladende gør sig gældende: Jo mere den studerende tjener undervejs i kandidatuddannelsen, jo længere er gennemførelsestiden. Dette kunne tyde på, at gennemførelsestiden stiger, jo mere man arbejder ved siden af studiet. Forskelle i timeløn betyder, at der er en vis usikkerhed forbundet med denne tilsyneladende sammenhæng. Dertil kommer, at man skal være opmærksom på, at der er en stor standardafvigelse for ydregruppernes årsløn. Det vil sige, at årslønnen varierer meget, særligt for de studerende, der gennemfører på normeret tid og for dem, som er mere end 2 år forsinkede.
Skifte A-kasse?
Se vores guideKonklusion
Undersøgelsen har overordnet set vist, at gennemførelsestiden på landets universiteter er kraftigt faldende og har været det siden 2006. Det kommer særligt til udtryk i at gruppen af studerende, der gennemfører på normeret tid, er steget, og gruppen af studerende, som bliver mere end to år forsinket er halveret siden 2006.
Dernæst har undersøgelsen beskrevet, hvem de forsinkede studerende er, ved at kortlægge forskellige forsinkelsesgruppers karakteristika.
Undersøgelsen har vist, at der er en lang række forskellige faktorer, som hænger sammen med gennemførelsestiden. Med den deskriptive statistiske metode, kan vi ikke sige noget om bagvedliggende forklaringer af sammenhængene, eller hvordan flere variables påvirkning af gennemførelsestiden kan dække over samme variation. Ikke desto mindre er det tydeligt, at gennemførelsestiden samvarierer med forskellige variable. Foruden de undersøgte sammenhænge er der en lang række øvrige forhold, der påvirker gennemførelsestiden, herunder personlige forhold som sygdom og dødsfald i familien.
Med andre ord har undersøgelsen vist, at der er en lang række forskellige årsager til, at studerende bliver forsinkede i deres uddannelser. Nogle af årsagerne kan den studerende selv påvirke, andre ikke.
Opfylder A-kassen dine behov?
Se vores testog guide
Kilde: Danske Universiteter, www.dkuni.dk
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlæg for studerendeEt studiejob øger chancen for at få job efter uddannelsen
Udgivet den 5. November, 2020 af A-kasser.dkAnalyser viser at studerende der har haft et studiejob under uddannelsen øger deres chancer for at komme hurtigt i job som nyuddannet Læs mere...
Optagelse på videregående uddannelser 2019
Udgivet den 29. Juli, 2019 af A-kasser.dk65.714 unge får tilbudt en plads på en videregående uddannelse, det er 1 pct. flere end sidste år. Der er især optaget flere på Læs mere...
Regeringen havde planer om at halvere dimittendsatsen
Udgivet den 15. Maj, 2018 af A-kasser.dkDokumenter som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse viser at Regeringen i november 2017 under forhandlingerne om en erhvervs- og iværksætterpakke Læs mere...
Danske unge med videregående uddannelse må vente længere på job end i nabolandene
Udgivet den 21. September, 2017 af A-kasser.dkOECD udarbejder hvert år statistik og analyser på uddannelsesområdet for alle OECD-landene og udgiver resultaterne i publikationen ”Education at Læs mere...