- en guide til det danske arbejdsmarked
Retten til faglig konflikt er baseret på en mangeårig praksis fra Arbejdsretten. Der er i Danmark en vidtgående ret til at iværksætte konflikt og sympatikonflikt (til støtte for en igangværende konflikt). Den væsentligste betingelse for, at en konflikt er lovlig, er, at det arbejde, som fagforeningen forsøger at indgå overenskomst for, normalt hører ind under fagforeningens område. Men det er ikke et krav, at fagforeningen har egne medlemmer beskæftiget i virksomheden.
Over for udenlandske virksomheder, der midlertidigt har udstationeret medarbejdere til Danmark, er det en betingelse for konfliktens lovlighed, at der forinden over for den udenlandske tjenesteyder er henvist til bestemmelser i de kollektive overenskomster, der indgås af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Det skal af disse overenskomster med den fornødne klarhed fremgå, hvilken løn der efter overenskomsterne skal betales. Eventuelle tvister om dette vil kunne indbringes for Arbejdsretten.
Strejke, blokade og sympatiaktioner
Strejke, blokade og sympatiaktioner er former for kollektive kampskridt, som en fagforening kan iværksætte.
- Ved strejke pålægger fagforeningen sine medlemmer at ophøre med at arbejde på den konfliktramte virksomhed.
- Ved blokade pålægger fagforeningen sine medlemmer at undlade at tage arbejde på den konfliktramte virksomhed.
- Ved sympatiaktioner vil fagforeningen eller andre fagforeninger inden for samme hovedorganisation støtte hovedkonflikten ved at pålægge medlemmerne at strejke eller undlade at udføre arbejde for virksomheden.
Ofte ledsages en konflikt af, at fagforeningsmedlemmer viser sig på gaden foran arbejdsstedet. Det er dog ikke tilladt fysisk at blokere adgangen til arbejdspladsen, herunder blokere for adgang til personer eller materialer.
Sager om, hvorvidt en faglig konflikt er lovlig, kan indbringes for Arbejdsretten, som hurtigt træffer en afgørelse.
Medlemsfordele i A-kasse?
Se SammenligningDanske fagforeninger kan konflikte for at opnå overenskomst
Der er i Danmark mange eksempler på, at fagforeninger har iværksat konflikt for at opnå kollektiv overenskomst for et arbejde, som udføres. Det gælder både i forhold til danske og udenlandske arbejdsgivere. I forhold til udenlandske arbejdsgivere har konfliktretten især været anvendt inden for bygge- og anlægsområdet.
Eksempel 1: en fagforening pålægger sine medlemmer, at de ikke må levere varer, køre affald eller udføre arbejdsopgaver, der har tilknytning til den bygherre eller arbejdsgiver, som fagforeningen ønsker overenskomst med.
Eksempel 2: elektrikere, der arbejder på et byggeprojekt, nægter at udføre arbejde for bygherren, fordi den udenlandske virksomhed, som står for de øvrige byggeopgaver, ikke har indgået overenskomst.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse