- en guide til det danske arbejdsmarked
Overenskomst med en dansk fagforening
I Danmark er der ikke et lovkrav om, at en arbejdsgiver skal følge eller indgå en kollektiv overenskomst. En udenlandsk virksomhed, der udstationerer sine ansatte til Danmark, må dog være forberedt på, at danske fagforeninger vil forsøge at indgå en kollektiv overenskomst om løn og arbejdsvilkår.
Er du studerende - husk A-kasse!
Se vores guide for studerendeFagforeninger vil forsøge at indgå en tiltrædelsesoverenskomst
Det foregår normalt på den måde, at en dansk fagforening kontakter den udenlandske virksomhed og anmoder om, at der underskrives en tiltrædelsesoverenskomst. Den udenlandske virksomhed kan vælge selv at forhandle med fagforeningen om at indgå en tiltrædelsesoverenskomst. Virksomheden kan også vælge at melde sig ind i en dansk arbejdsgiverforening, hvorefter virksomheden bliver omfattet af arbejdsgiverforeningens overenskomst med fagforeningen. Samtidig vil arbejdsgiverforeningen kunne give virksomheden juridisk bistand i forbindelse med forhandlingerne med fagforeningen. Endelig kan virksomheden undlade at indgå overenskomst. I den situation må virksomheden være indstillet på, at fagforeningen iværksætter en konflikt. Se afsnittet om retten til at iværksætte en konflikt.
Fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer i Danmark er enige om, at udstationerede arbejdstagere fra andre EU-lande skal have de samme rettigheder, når det gælder løn og arbejdsvilkår, som danske kolleger i tilsvarende job. Det fremgår af en aftale, som parternes hovedorganisationer – LO (Landsorganisationen i Danmark) og DA (Dansk Arbejdsgiverforening) – har indgået.
Det afspejler sig også i en klausul, som de fleste store entreprenører i den danske byggebranche anvender ved aftaler med underentreprenører. Efter denne klausul forpligtes underentreprenører til at aflønne deres medarbejdere efter de overenskomstmæssige vilkår, der gælder for branchen i Danmark.
Arbejdsmarkedets parter anbefaler udenlandske arbejdsgivere at melde sig ind i den relevante danske arbejdsgiverforening, hvorefter man forpligter sig til at respektere danske løn- og arbejdsforhold. Brancheorganisationen Dansk Byggeri har som tidligere nævnt en del udenlandske virksomheder som medlemmer.
Foto: khunaspix, FreeDigitalPhotos.net
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse