Artikler

Dagpenge
A-kasse

Trepartsaftale om mangel på arbejdskraft

Udgivet . Kategori: a-kasse, nøgleord: Dagpenge, Studerende, Beskæftigelsen, Ledige

I Trepartsaftale om mangel på arbejdskraft indgået den 6. oktober 2021 af Regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL, foreslås bl.a. nogle ændringer som vil få betydning for A-kasserne's arbejde, for ledige, studerende og nyuddannede.

Med trepartsaftalen sættes der ind på fire centrale områder:

  • Bedre match mellem ledige og virksomheder.
  • Skærpede rådighedsregler for at sikre, at ledige søger og tager job.
  • Styrket indsats for at få ledige seniorer tilbage i job.
  • Hjælp til virksomheder til at rekruttere europæisk arbejdskraft.

Match af ledige og virksomheder

Styrket fokus på jobformidling i kommuner og a-kasser

Jobformidling skal være er en prioriteret opgave i både jobcentre og a-kasser.

Der afsættes der 15 mio. kr. årligt i 2022 og 2023 til en ansøgningspulje til styrket jobformidling og virksomhedsservice inden for områder, hvor det er mangel på arbejdskraft, og hvor det er svært at matche ledige og virksomheder. Puljen kan søges af A-kasser og kommuner (Jobcentre).

Jobrettede aktiviteter for kommende dimittender

Der afsættes 4 mio. kr. årligt i 2022 og 2023, som a-kasser og jobcentre kan søge, så de kan afholde aktiviteter for kommende dimittender. Formålet er, at dimittender får et større jobfokus på sidste del af uddannelsen, og dermed kommer enten direkte i job eller hurtigere i job efter endt uddannelse.

Midlertidig mulighed for gratis a-kasse-medlemskab til elever og lærlinge med bijob

Indkomstloftet for fritagelse for a-kassekontingent for studerende, der modtager elevløn, og elever i skolepraktik fastsættes midlertidigt til det maksimale dagpengeniveau i 2022 og 2023.

Herved får studerende, der modtager elevløn, og elever i skolepraktik mulighed for at tage ekstra arbejde uden at skulle efterbetale a-kassekontingentet for et helt år, så længe indkomsten holder sig under det fastsætte indkomstloft.

Styrkelse af trainee-indsatsen i 2022

Trainee-indsatsen bliver styrket med 3 mio. kr. ekstra i 2022, så flere ledige nyuddannede kan få hjælp til at få et ben inden for på arbejdsmarkedet i 2022 gennem en håndholdt indsats bl.a. i regi af a-kasserne.

Skærpelse af reglerne om rådighed

Aftaleparterne er enige om, at den enkelte ledige har pligt til at stå rådighed for arbejdsmarkedet. Aftaleparterne er enige om at skærpe rådighedsreglerne med følgende initiativer:

Sanktion for jobparate ledige, der ikke søger arbejde i en måned

Dagpengemodtagere og åbenlyst uddannelsesparate og jobparate modtagere af kontanthjælp mv. indkaldes hurtigst muligt til en rådighedssamtale og får en sanktion, hvis de ikke har levet op til rådighedsreglerne og søgt job i en hel kalendermåned. Den nye sanktion er midlertidig og vil gælde i 2022 og 2023.

Hurtigere konsekvens ved manglende jobsøgning

Den gældende frist på højst 3 måneder til at dokumentere jobsøgning, som a-kassen skal give en dagpengemodtager, hvis der opstår tvivl om dagpengemodtageres fortsatte tilknytning til arbejdsmarkedet, skærpes midlertidigt til højst 2 måneder.

Øvrige initiativer i trepartsaftalen

Udover de ovenfor nævnte er der også andre initiativer. Læs hele trepartsaftalen her.

Ikrafttrædelse

Initiativer, der kan gennemføres uden lovændring, forventes at træde i kraft den 1. januar 2022. Forsøg med jobrettet indsats for unge og forslag om sanktion for jobparate ledige, der ikke søger job kræver lovændring, og vil kunne træde i kraft 1. april 2022. Forbuddet mod at arbejdsgivere må anmode om at oplyse deres alder og forslaget om hurtig jobstart for udenlandske kandidatstuderende og kandidatdimittender kræver lovændring og forventes at kunne træde i kraft 1. juli 2022.