A-kasse
udland

EU
Dagpenge

A-kasse når du er 3. landsborger på en af erhvervsordningerne

Erhvervsordninger

Der er to typer af erhvervsordninger, der giver arbejds- og opholdstilladelser for 3. landsborgere.

På denne side vil vi omtale de efterspørgselsorienterede ordninger, der er tilladelser til et bestemt arbejde. Her forudsættes, at der er indgået aftale om et konkret job i en virksomhed i Danmark. Erhvervsordningerne er tidsbegrænsede og opholds- og arbejdstilladelse gælder kun så længe, man har det konkrete arbejde.
De udbudsorienterede ordninger (Green Card og etableringskort) er omtalt i en særskilt artiel.

Der er følgende efterspørgselsorienterede ordninger:

  • Beløbsordningen
  • Positivlisten
  • Fast-track ordningen
  • Øvrigt lønarbejde, herunder har forskere, landbrugsarbejdere samt en række mindre specialistområder fået egne bestemmelser.

Beløbsordningen

Udlændinge fra andre lande end EU/EØS-landene, som er tilbudt arbejde med høj løn, har særligt let adgang til det danske arbejdsmarked. Der stilles ikke særlige krav til uddannelse, erhvervsområde eller stillingens præcise karakter.

Med virkning fra 10. juni 2016 blev den hidtidige beløbsgrænse forhøjet, og der blev indført en automatisk takstregulering, så reguleringen i alt svarer til lønudviklingen i samfundet.

For ansøgninger indgivet pr. 1. februar 2017 eller senere udgør beløbsgrænsen 408.800 kr. årligt (34.066,67 kr. pr. måned).

Man skal kunne fremvise en jobkontrakt eller et konkret jobtilbud, hvoraf løn og ansættelsesvilkår fremgår, og løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold.

Om øvrige betingelser og varighed af opholdstilladelsen - se Udlændingestyrelsen's hjemmeside "Ny i Danmark".

Forlængelse af opholdsret efter beløbsordningen

Udlændinge, der ønsker at søge om forlængelse af deres hidtidige opholds- og arbejdstilladelse, kan fortsætte på den beløbsgrænse, der var gældende på det tidspunkt, udlændingen indgav sin første ansøgning om opholdstilladelse efter beløbsordningen, såfremt det er i det samme ansættelsesforhold og på samme ansættelsesvilkår.

Positivlisten

Udlændinge, som har fået arbejde inden for et af de erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, har særligt let adgang til det danske arbejdsmarked. Disse erhverv er opført på Positivlisten.

Det er et krav, at ens job er opført på Positivlisten. Desuden skal man kunne fremvise en jobkontrakt eller et konkret jobtilbud, hvor løn og ansættelsesvilkår fremgår, og løn- og ansættelsesvilkår skal være sædvanlige efter danske forhold.

Minimumskravet til det uddannelsesmæssige niveau for en stilling på Positivlisten er en professionsbachelor - fx pædagog. I visse tilfælde kan det desuden være en betingelse, at man har fået en dansk autorisation. Dette fremgår udtrykkeligt af Positivlisten og gælder eksempelvis læger, som skal have autorisation af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Om øvrige betingelser og varighed af opholdstilladelsen - se Udlændingestyrelsen's hjemmeside "Ny i Danmark".

Fast-track ordningen

Fast-track betyder hurtig og fleksibel jobstart for højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Fast-track ordningen gør det lettere for certificerede virksomheder at hente medarbejdere med særlige kompetencer eller kvalifikationer til Danmark.

Fast–track ordningen giver certificerede virksomheder mulighed for med kort varsel at ansætte højtkvalificerede udlændinge uden at skulle afvente Styrelsen for International Rekruttering og Integrations sagsbehandling. Samtidig giver ordningen mulighed for, at udlændingen kan arbejde skiftevis i Danmark og i udlandet.

Ordningens fire spor

Fast-track ordningen er inddelt i fire spor. Ordningen kan således benyttes af udlændinge, der er tilbudt job i en certificeret virksomhed, og hvor jobbet lever op til én af følgende betingelser:

  • Udlændingen ansættes efter betingelserne i beløbsordningen
  • Udlændingen ansættes som forsker. Bemærk, at gæsteforskere og ph.d.-studerende ikke er omfattet af fast-track ordningen.
  • Ansættelsen indebærer et uddannelsesophold på højtkvalificeret niveau
  • Der er tale om et korttidsophold. Fast-track ordningen giver mulighed for, at udenlandsk arbejdskraft, som ikke er omfattet af fritagelsesreglerne, kan opholde sig i Danmark i op til 3 måneder uden, at der stilles særlige betingelser til udlændingens beskæftigelse. Opholdstilladelsen er dog betinget af, at løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold.

Læs mere om betingelser og vilkår under de 4 spor på Udlændingestyrelsen's hjemmeside "Ny i Danmark".

Kilde: Dansk Erhverv og Udlændingestyrelsen.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Ny familiefagforening fra ASE

Nyhed fra ASE: Fagforening for hele familien for 99 kr./md.
læs mere

Du kan nu holder møder med din A-kasse som telefon- eller videomøder

Nu kan du holde møder med A-kassen som video- eller telefon-møder..
læs mere