A-kasse når du skal arbejde i udlandet
Hvad med A-kasse hvis du skal til udlandet og arbejde?
Reglerne for arbejdsløshedsforsikring i forbindelse med arbejdsophold i udlandet er forskellige, alt efter hvilket land du rejser til, og hvor længe du er væk.
Skal du arbejde i et andet land, er det for det første vigtigt at finde ud af om du kan forblive medlem af en dansk A-kasse, eller du skal forsikres under arbejdsløshedssystemet i det land du skal arbejde i.
På side 1-2 behandler vi den situation at du har fået nyt job i et andet land.
Udstationering og personer der bor i Danmark men arbejder i et naboland f.eks. Sverige eller Tyskland behandles på side 3-4.
Indhold
- Du får nyt job i udlandet....side 1
- Dagpenge hvis du mister jobbet i udlandet....side 2
- Udstationering....side 3
- Grænsependlere....side 4
- Arbejde i flere EØS-lande....side 5
Hvis du får arbejde
Arbejdssted er i et EU-/EØS-land eller Schweiz
Hvis du får arbejde i det andet EU-/EØS-land, Færøerne eller Schweiz, skal du som hovedregel melde dig ud af din danske A-kasse og derefter betale til arbejdsløshedsforsikringssystemet i det land, hvor du arbejder.
Det gælder også, selvom du fortsat har bopæl i Danmark, eller hvis din arbejdsgiver har hjemsted her i landet.
Dette skyldes EU-samarbejdet på området "social sikring" og princippet om "fri bevægelighed af arbejdskraft" inden for EU.
Man kan derfor kun være forsikret i ét land, og når du bliver optaget i en A-kasse i opholdslandet, skal du udmelde dig af den danske.
Bemærk dog at du i visse situationer stadig kan være medlem af en dansk A-kasse, selvom du arbejder i udlandet. Inden for EØS gælder det f.eks. hvis du er udstationeret, grænsependler eller
arbejder i flere EØS-lande, f.eks. hvis du har hjemmearbejdsplads i Danmark. Disse undtagelser gennemgås på de følgende sider.
Som det fremgår under afsnittet "Dagpenge hvis du mister jobbet i udlandet" er der høj grad af koordinering mellem de enkelte EU-landes arbejsløshedssystemer. Så længe det er inden for EU-/EØS området vil du således ikke miste optjente rettigheder til dagpenge m.m. ligesom du kan overføre rettigheder mellem landene.
Du skal selv søge om optagelse hos den udenlandske arbejdsløshedsforsikring. Vær dog opmærksom på, at arbejdsløshedsforsikring er obligatorisk i langt de fleste andre EU-/EØS-lande, Færøerne og Schweiz, og betales over skatten. Du skal dog selv tjekke, f.eks. via din lønseddel, at du er tilmeldt og betalende.
Skal du arbejde i et andet nordisk land, kan du se vores guide om arbejde i nordiske lande, med fokus på arbejdsløshedsforsikring. Skal du arbejde i EØS-land uden for Norden, kan du kan læse mere om de enkelte EU-/EØS-landes og Schweiz's ordninger for arbejdsløshedsforsikring i vores særskilte gennemgang heraf (på engelsk).
OBS! Det er vigtigt, at du bliver arbejdsløshedsforsikret i arbejdslandet inden for 8 uger, hvis du skal have mulighed for at bevare din anciennitet fra din danske A-kasse.
Enkelte EØS-lande kan have kortere frister eller krav om udførelse af nogle ugers arbejde før du kan overføre optjente rettigheder (det gælder f.eks. Finland). Vi anbefaler derfor at
du læser vores lande-guider inden du flytter og kontakter din danske A-kasse for at sikre, at alt er i orden, inden du melder dig ud af den danske A-kasse.
For at kunne overføre optjente rettigheder til et andet EØS-lands arbejdsløshedsforsikring, skal du inden du rejser sørge for at få et såkaldt PD U1 dokument. Det er et dokument
hvorpå dine medlemsperioder og arbejde/indtægt dokumenteres, og som A-kassen i det land du flytter til kan bruge til at registrere dine rettigheder korrekt.
Du kan søge om PD U1 på borger.dk eller bede din A-kasse om at udfærdige det til dig.
Vær opmærksom på din sygesikring ved ophold i Europa
Ansættes du hos en udenlandsk arbejdsgiver, kan du ikke bruge EU-sygesikringsbeviset (det blå kort), men er som hovedregel omfattet af lovgivningen i arbejdslandet og skal overføres til landets sociale sikringssystem. På din kommune kan du få en blanket E-104, som du skal medbringe til de udenlandske myndigheder. Blanketten dokumenterer, at du har været omfattet af den danske sygesikring, og vil forkorte en eventuel ventetid på at blive optaget i værtslandets sygesikring.
Arbejdssted er uden for EU-/EØS-land
Skal du arbejde uden for Europa kan du forblive medlem af din danske A-kasse under arbejdet i udlandet.
Du beholder din anciennitet, mens du arbejder i udlandet og du kan medregne arbejdet i udlandet til genoptjening af ny dagpengeret, når du vender hjem.
Du kan ligeledes medregne arbejdet i udlandet til beregning af ny dagpengesats, når du vender hjem.
Ved længere ophold uden for Europa skal du være opmærksom på, at du kan miste dine danske sociale rettigheder som f.eks. arbejdsløshedsdagpenge, folkepension, børnefamilieydelser med flere. Hvis man har opholdt sig i Danmark i mindre end 7 år ud af de sidste 8 år, skal du især holde for øje, at du i visse tilfælde kan risikere at skulle nøjes med kontanthjælp, når du vender hjem.
Du kan kontakte din kommune for at høre nærmere.
Kilde: CA A-kasse, Eures.dk, Min A-kasse og Gribverden.dk (Uddannelses- og Forskningsministeriet).
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Stor forskel på studerendes tempo
Dimittendreglen for nyuddannede
Dagpengemodtager: Hvad må jeg deltage i af frivilligt arbejde og aktiviteter?
Kan ferieperioder bruges til optjening af dagpengeret?
Dagpengeret - sådan får du dagpenge (fra 01.07.2017)
Alt om det nye dagpengesystem fra 2017
Dagpengetællerne giver dig overblik over dine rettigheder i A-kassen
Reglerne om supplerende dagpenge
Vejledning om A-kasse og dagpengeregler
Love om ansættelsesforhold og afskedigelse
2017-overenskomster for privatansatte
2018-overenskomster for offentligt ansatte
Afskedigelser ved graviditet og barselsorlov
Stigende andel af job er på deltid
Stigende andel af de unge er medlem af en A-kasse
Flere bliver medlem af en fagforening
Stadig flere dagpengemodtagere er nyuddannede
Ny teknologi ændrer arbejdsmarkedet
Danske lønmodtagere pendler længere
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
A-kasse og dagpengeret efter Brexit
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Overførsel af dagpenge inden for EU
A-kasse ved arbejde inden for EØS
A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Mest populære A-kasser efter aldersgruppe
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Mulige ændringer af dagpengeregler i fremtiden
Der pågår løbende overvejelser om at ændre dagpengelovgivningen. Det kan være for at forenkle administrationen for A-kasser, gøre
systemet enklere at bruge for virksomheder og borgere. Der kan også være ændringer på vej, som følge af ny EU-lovgivning.
I artiklerne neden for kan du se hvilke dagpenge-områder, der må forventes at ske ændringer på.
Forenkling af administrationen af G-dage
Forenkling af dagpengeregler for unge under 25 år
Forenkling af reglerne om A-kassen's fradrag i dine dagpenge
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlæg - internationalAntallet af expats er stigende i Danmark
Udgivet den 29. Maj, 2019 af A-kasser.dkI en ny rapport fra FAOS - Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier analyseres danske virksomheders brug af expats. Expats kan Læs mere...
Konsekvenser af Brexit for A-kasse og dagpengeret
Udgivet den 15. Juni, 2018 af A-kasser.dkKonsekvenser af Brexit for A-kasse og dagpengeret Læs mere...
Udenlandske statsborgere på de videregående uddannelser
Udgivet den 8. September, 2017 af A-kasser.dkOptag af udenlandske statsborgere I 2017 er der optaget 6.599 udenlandske statsborgere på de videregående uddannelser via Den Koordinerede Læs mere...
Studiestøtte og studerendes adfærd i de nordiske lande
Udgivet den 5. August, 2017 af A-kasser.dkTænketanken DEA har lavet en survey blandt knap 1.800 nordiske studerende for på tværs af landegrænser og forskellige studiestøttesystemer at Læs mere...