Kønsopdelt arbejdsmarked - sektorer
Formålet med dette kapitel er at kortlægge det kønsopdelte danske arbejdsmarked med afsæt i de nyeste tilgængelige data, der p.t. er fra 2013, samt at belyse udviklingen i kønsopdelingen over de seneste to årtier. Udviklingen over tid belyser vi som hovedregel ved at sammenligne kønsopdelingen i tre udvalgte år, nemlig henholdsvis 1993, 2003 og 2013. Vores belysning af kønsopdelingen tager afsæt i beskæftigede i alderen 25-64 år.
I vores gennemgang belyser vi først den horisontale kønsopdeling, forstået som henholdsvis mænds og kvinders fordeling på sektorer og brancher. Vore data er især velegnede til at belyse kønsopdelingen på brancheniveau, fordi vi her har de mest detaljerede oplysninger til belysning af udviklingen over tid. Dernæst belyser vi den vertikale kønsopdeling, dvs. mænd og kvinders forskellige placering i stillingshierarkiet. I forlængelse heraf belyser vi en kombination af horisontal og vertikal kønsopdeling ved at fokusere på udviklingen på jobniveau, der her er defineret som en kombination af branche og placering i stillingshierarkiet. Til slut i kapitlet diskuterer vi, med afsæt i resultaterne af denne og andre undersøgelser, omfanget af og udviklingen i kønsopdelingen i Danmark, sammenlignet med andre lande.
A-kasse til dit behov?
Se vores sammenligningHorisontal kønsopdeling
I dette afsnit ser vi først på udviklingen i de to køns fordeling på henholdsvis sektorer og brancher. Dernæst belyser vi, hvordan beskæftigede er fordelt i forhold til andelen af kvinder i den branche, hvor de er ansat, og vi ser på, hvordan denne fordeling udvikler sig over tid. Til slut opgør vi ved brug af segregeringsindeks, om arbejdsmarkedet over tid er blevet mere eller mindre kønsopdelt på brancheniveau og i givet fald, om disse ændringer afspejler reelle ændringer i kønsbalancen inden for brancher, eller om der blot er tale om strukturelle ændringer i form af beskæftigelsesmæssige forskydninger mellem brancher.
FORDELING PÅ SEKTORER
I forbindelse med vores belysning af kønsopdelingen på sektorniveau skelner vi mellem følgende sektorer:
- Privat
- Kommunal og amtskommunal (før 2007) /regional (efter 2007)
- Statslig.
For 25-64-årige gælder, at næsten 2 ud af 3 er beskæftiget i den private sektor i 2013, hver fjerde er ansat i den kommunale/regionale sektor, mens hver tiende er ansat i den statslige sektor, se tabel 5.1.
TABEL 5.1
Beskæftigede personer i alderen 25-64 år, fordelt efter sektor. I alt og særskilt for mænd og kvinder. 2013. Procent.
Sektor: |
I alt |
Mænd |
Kvinder |
Privat |
63,8 |
78,2 |
48,2 |
Kommunal/regional |
26,0 |
11,0 |
42,1 |
Stat |
10,2 |
10,8 |
9,6 |
I alt |
100,0 |
100,0 |
99,9 |
Antal personer |
2.167.724 |
1.124.142 |
1.043.582 |
Anm.: Kolonne summerer ikke til 100,0 pga. afrunding.
Der er imidlertid markant forskel på, hvordan mandlige og kvindelige beskæftigede er fordelt på sektorer i 2013. Næsten 80 pct. af mændene er beskæftiget i den private sektor, mens de resterende er ligeligt fordelt på den kommunale/regionale og den statslige sektor. For kvinderne gælder, at kun næsten halvdelen er beskæftiget i den private sektor, hele 42 pct. er ansat i kommuner og regioner, mens 10 pct. er ansat i staten.
FIGUR 5.1
Andelen af kvinder blandt de beskæftigede i alderen 25-64 år. Særskilt for sektorer. 1994, 2003 og 2012. Procent.
Ser vi på kønssammensætningen inden for sektorerne over tid, finder vi for det første, at kvindeandelen er steget (svagt) i alle sektorer, hvilket afspejler, at kvinders andel af de beskæftigede er større i 2012 end i 1994, se også kapitel 2, tabel 2.1. For det andet er ændringen i kønssammensætningen på sektorniveau mest udtalt i staten, se figur 5.1. Kvinders andel af de statsansatte er således steget fra 39 pct. i 1994 til 47 pct. i 2012. Med andre ord er der tilnærmelsesvist en ligelig kønsfordeling blandt de statsansatte i 2012. For den mandedominerede private sektor gælder, at kvindeandelen er stort set uændret (35 pct. i 1994 og 36 pct. i 2012). I kommuner og amter/regioner, hvor kvinder udgør hovedparten af de ansatte, er kvindeandelen ligeledes steget lidt (fra 76 pct. i 1994 til 78 pct. i 2012). Med andre ord er bevægelsen i retning af et mindre kønsopdelt arbejdsmarked alene sket inden for den mest kønsblandede sektor, nemlig staten, mens beskæftigelsen inden for kommuner og am- ter/regioner om noget er blevet mere kvindedomineret. Da beskæftigelsen inden for den statslige sektor samtidig udgør en relativt lille andel af den samlede beskæftigelse, må ændringen i kønsopdelingen på sektorniveau, set over de seneste to årtier, siges at være relativt begrænset.
Mere om A-kasse medlemskab
Søgning og optagelse på videregående uddannelser
Dimittendreglen for nyuddannede
Fagforeningerne's arbejde for ligeløn
Medlemmer forlader de dyreste A-kasser
Skift mellem A-kasser bliver digitale
Så gode er A-kasserne til at få dig i beskæftigelse eller uddannelse
Blog om job, arbejdsmarked og A-kasser
Seneste blog indlægBeskæftigelsesministeriet skærper sammenlægningsreglen for dimittender
Udgivet den 10. Juni, 2024 af A-kasser.dkBeskæftigelsesministeriet har ved at ændre to bekendtgørelser begrænset muligheden for at anvende den såkaldte sammenlægningsregel Læs mere...
Fagforening til hele familien for 99 kr. pr. måned
Udgivet den 17. August, 2023 af A-kasser.dkASE tilbyder et nyt produkt i form af fagforening for hele familien til 99 kroner pr. måned. Læs mere...
Nu kan du holde møder med din A-kasse digitalt
Udgivet den 21. Marts, 2023 af A-kasser.dkFra 22. marts 2023 kan et A-kasse medlem vælge, om samtaler med a-kassen skal holdes ved personligt fremmøde, telefonisk eller ved personligt digitalt fremmøde. Læs mere...
Ændring i dagpengeregler fra 1. maj 2023
Udgivet den 30. Januar, 2023 af A-kasser.dkEn ny bekendtgørelse fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen betyder, at dagpengetiltagene fra Aftale om hurtigere i job, et stærkere arbejdsmarked, investeringer i fremtiden og innovative virksomheder fra 2022 træder i kraft 1. maj i år. Læs mere...