A-kasse
udland
EU
Dagpenge
Du er her: A-kasser (.dk)->A-kasse og udland->Arbejde indenfor EØS->indledning
Arbejdsløshedsforsikring ved arbejde inden for EØS
- Indledning/Retsgrundlagt....
- Arbejdsløshedsforsikring i dit nye EU/EØS-land....
- Dækning af din indkomst i EU/EØS-lande....
- Genindmeldelse i dansk A-kasse ved tilbagevenden til Danmark
- Dagpenge ved tilbagevenden til Danmark....
- Uretmæssigt medlemskab af dansk A-kasse....
- Udstationering....
- Grænsependler....
- Arbejde i flere lande....
- Arbejdsløshedsforsikring i Norden....
Retsgrundlaget
Arbejdskraftens fri bevægelighed er et grundlæggende princip i EU. Det indebærer en ret for unionsborgere til at søge og få beskæftigelse uden forskelsbehandling og en ret for vandrende arbejdstagere til at modtage sociale og skattemæssige fordele på lige fod med arbejdslandets arbejdstagere.
Det bemærkes at alle EU-lande har ret til selv at bestemme hvem der skal være dækket af deres arbejdsløshedsforsikring, hvilken ydelse man kan få og under hvilke betingelser. De enkelte lande må blot ikke gøre forskel i deres behandling af egne borgere og andre EU-borgere, og alle EU-lande er desuden omfattet af nogle EU-koordinerings principper.
EU-reglerne med relevans for arbejdsløshedsforsikring findes i forordning nr. 883/04.
EU-koordinationsprincipper
- Man kan kun være forsikret mod arbejdsløshed i ét EU-land ad gangen, og det er som hovedregel det land man arbejder i.
- Man har samme rettigheder som landets egne borgere.
- Man kan få medregnet forsikring- og arbejdsperioder fra sit hjemland, hvis det er nødvendigt.
Generelt har man ret til arbejdsløshedsydelse i det EU-land hvor man senest har arbejdet.
Sociale sikringsordninger - som arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge og pension - er typisk indrettet, så de kræver bidragspligt, bopæl og/eller beskæftigelse over en vis periode. Et af EU-principperne er derfor:
”Sammenlægning af alle de tidsrum, der i de forskellige lovgivninger tages i betragtning med henblik på at indrømme og opretholde retten til ydelser og på beregning af disse”.
Det betyder at man kan få medregnet de perioder man har været beskæftiget i Danmark og betalt til A-kasse, når man bliver omfattet af arbejdsløshedsforsikring i det andet EU/EØS-land. Dermed vil man nemmere kunne få adgang til arbejdsløshedsydelse i det pågældende EU-land.
Supplerende krav i de enkelte medlems/EØS-stater
Selvom der således ikke må forskelsbehandles mellem f.eks. egne statsborgere og andre EU-borgere, så har de enkelte EØS-lande iflg. forordningen mulighed for at opstille supplerende krav om f.eks. en vis længde af beskæftigelse i det land man flytter til, før man kan gøre krav på medregning/sammenlægning af beskæftigelses- og forsikringsperioder fra sit hjemland.
Denne mulighed har Danmark udnyttet ved at stille krav om at EU-borgere der kommer til Danmark, først kan få medregnet beskæftigelses- og forsikringsperioder fra sit hjemland, hvis personen påbegynder arbejde i Danmark og melder sig ind i A-kasse inden for 8 uger efter, at personen er ophørt med at være arbejdsløshedsforsikret i sit hjemland. Arbejdet skal være af mindst 296 timers varighed, og det skal være udført inden for tre måneder.
Finland og Belgien har lignende krav - i Finland skal du have arbejdet 4 uger og i Belgien 3 mdr. før du kan få medregnet beskæftigelses- og forsikringsperioder fra dit hjemland.
Overvejer man at flytte til et andet EØS-land for at arbejde, og har planer om at blive der også i tilfælde af at man skulle miste sit arbejde, er det derfor en god ide at vide lidt om arbejdsløshedsforsikring i landet. Vi har lavet en oversigt over arbejdsløshedssystemet i udvalgte EØS-lande, med link til relevante hjemmesider.
Udgangspunktet i de øvrige EØS-lande er, at beskæftigelse i sig selv (uanset varigheden) automatisk indebærer, at lønmodtageren er omfattet af en arbejdsløshedsforsikring.
Der er således i langt de fleste EØS-lande mulighed for at EU/EØS-borgere kan få ydelser i et land, de alene har kortvarig tilknytning til.
Om sæsonarbejde har EU-kommissionen i retlingslinjer fra 2020 udtalt at sæsonarbejdere bør have adgang til arbejdsløshedsforsikring, på samme niveau som andre forsikrede personer i den pågældende medlemsstat. Dette omfatter både betaling af bidrag til arbejdsløshedsforsikring og modtagelse af arbejdsløshedsunderstøttelse.
Der er dog særlige regler for udstationerede medarbejdere, grænsearbejdere og hvis du arbejder i flere EU/EØS-lande samtidig, som betyder at man i disse tilfælde ofte vil bevare social sikring, herunder arbejdsløshedsforsikring, i sit EU-hjemland.
I næsten alle EU-lande er arbejdsløshedsforsikring obligatorisk og bidrag til ordningen betales normalt automatisk over lønnen (som hovedregel af ansat og arbejdsgiver i forholdet 50/50 eller med højere andel til arbejdsgiver) eller af arbejdsgiveren selv.
Der kan være andre sikringsordninger i nogle lande for bestemte sektorer, f.eks. offentligt ansatte og landbrugsansatte (Italien).
Af de lande vi har undersøgt er der kun frivillig arbejdsløshedsforsikring i Danmark, Finland og Sverige. I Finland og Sverige er der en basis forsikring for alle og en frivillig ordning man kan betale til. Skal du arbejde i et andet nordisk land, se denne guide.
Hvordan beregnes den ydelse du kan få
Ifølge EU-reglerne skal der ved beregning i det seneste arbejdsland kun anvendes den løn, som den pågældende har under sin lønnede beskæftigelse eller selvstændige virksomhed i dette land. Det gælder også, selv om pågældende, inden for en eventuel referenceperiode for beregning, måtte have haft beskæftigelse i et andet land.
Kun forsikret i ét land ad gangen
Et andet vigtigt EU-princip er at man kun må være dækket af arbejdsløshedsforsikring i ét EU-land ad gangen, og det er som hovedregel det land man arbejder i.
Det kan få alvorlige konsekvenser for ens ret til dagpenge ved tilbagevenden til Danmark hvis man ikke har været forsikret i det rigtige land, eller har været dobbelforsikret.
Udveksling af oplysninger
Forsikrings- og arbejdsperioder fra et andet EØS-land eller Schweiz kan som udgangspunkt kun medregnes, hvis perioderne er bekræftet på et PD (Personbåret Dokument) U1 eller ved udveksling mellem a-kassen og det andet lands kompetente myndighed på SED'ere (Strukturerede Elektroniske Dokumenter) U001-U004.
Du skal bede din A-kasse om at udstede dette dokument (PD U1) inden du rejser, eller ihvertfald sikrer dig at din A-kasse kan udveksle oplysningerne med den relevante myndighed i modtagerlandet.
- A-kasse oversigt (forside) →
- A-kasse og udland →
Arbejdsløshedsforsikring i andre EU-lande
Du kunne måske også være interesseret i:
⇒Skift / flyt til anden A-kasse
⇒Billig fagforening med A-kasse
⇒Find en tværfaglig A-kasse
Hovedemner om A-kasse
Artikler
Find information om A-kasse
➞ Alle artikler➞ Blog