A-kasse
EU/EØS

Flytning
Danmark

Du er her: A-kasser (.dk)->A-kasse og udland->Arbejde indenfor EØS->Genindmeldelse i dansk A-kasse efter tilbagevenden

Genindmeldelse i dansk A-kasse efter tilbagevenden

Undgå afbrydelser i arbejdsløshedsforsikring

I følge "Bekendtgørelse om arbejdsløshedsforsikring ved arbejde m.v. inden for EØS, Færøerne og i det øvrige udland", har man ret til under visse betingelser, at få medregnet forsikringsperioder fra det andet EU/EØS-land i sin danske A-kasse, når man vender tilbage til Danmark.
På den måde vil man nemmere kunne få adgang til dagpenge ved tilbagevenden til Danmark.

I § 53, stk. 1, i Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. stilles der krav om 1 års uafbrudt medlemskab af A-kasse som betingelse for udbetaling af dagpenge.
Og i Bekendtgørelse om beregning af dagpengesatsen § 17 stilles krav om 4 års uafbrudt medlemskab for at kunne få den forhøjede dagpengesats ("beskæftigelsestillæg") i de første 3 måneders ledighed.

I forbindelse med at man har været arbejdsløshedsforsikret i et andet EU/EØS-land, accepteres der dog afbrydelser i forsikringen på 8 uger i forbindelse med overgang fra arbejdsløshedsforsikringen i det andet EØS-land til en dansk A-kasse.

Husk derfor at melde dig ind i en dansk a-kasse inden 8 uger efter at arbejdsløshedsforsikring er ophørt i det andet EU/EØS-land. Det vil i lande med obligatorisk arbejdsløshedsforsikring, sige inden 8 uger efter arbejdsophør i det andet EU/EØS-land.

Overskridelse af 8-ugers fristen
Hvis 8-ugers-fristen overskrides, kan forsikringsperioderne fra det andet EU/EØS-land ikke medregnes. Du skal i så fald nyoptages i A-kasse. Det betyder bl.a., at kravet om 1 års medlemskab i § 53, stk. 1, i loven skal opfyldes på ny. Din indtægt fra det andet EU/EØS-land kan dog fortsat medregnes, når A-kassen skal vurdere om du opfylder indkomstkravet for ret til dagpenge, efter 1 års medlemskab (se nedenfor).

Har du haft afbrydelser i din arbejdsløshedsforsikring, mens du har arbejdet i et andet EU/EØS-land?
Ligesom der accepteres afbrydelse på op til 8 uger i forbindelse med overgang til dansk A-kasse igen, så accepteres der også sammenlagt 8 ugers afbrydelser inden for 12 måneder, i forbindelse med at du flyttede arbejdsløshedsforsikring fra en dansk A-kasse til det andet EU/EØS-land, og afbrydelser i forsikringen i det andet EØS-land.

Har du ikke arbejde når du kommer til Danmark?
I følge EU-principper om koordinering af arbejdsløshedsforsikring, er det et krav at man skal have påbegyndt arbejde i det pågældende EU/EØS-land før man kan få medregnet forsikringsperioder fra det andet lands arbejdsløshedsforsikring. Dette princip gælder også i langt de fleste EU/EØS-lande.
Dog har de nordiske lande i Nordisk konvention indført en 5-års regel, som siger at hvis man tidligere har været forsikret mod arbejdsløshed i et nordisk land, og vender hjem til landet igen inden for 5 år, kan man umiddelbart blive genindmeldt og overføre forsikringsperioder fra det andet EU/EØS-land, uden krav om at man skal være i arbejde.
Reglen gælder uanset hvilket EU/EØS-land man vender hjem fra (ikke kun når man har arbejdet i et andet nordisk land).

Vender du tilbage til Danmark efter mere end 5 år?

Har du ikke tidligere været medlem af en dansk A-kasse, eller vender du tilbage til Danmark efter mere end 5 år som arbejdsløshedsforsikret i et andet EØS-land, skal du, for at få overført forsikringsperioder, påbegynde arbejde i Danmark og søge om optagelse inden 8 uger. Det er samtidig et krav, at du forud for din ledighed har fået indberettet 296 timer til SKATs indkomstregister inden for de seneste 12 uger/3 måneder. Arbejdet skal udføres i Danmark, men du kan dog være bosat i et andet EU/EØS-land.

A-kassen kan forlænge 8-ugers-fristen og fristen for opfyldelse af kravet om arbejde med op til 2 år. Det kan ske i tilfælde af dokumenteret sygdom, barselsorlov eller børnepasningsorlov.
Endvidere kan Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) efter en begrundet indstilling fra a-kassen i ganske særlige tilfælde forlænge fristerne. Der skal være tale om uforudsigelige og undskyldelige omstændigheder i umiddelbar tilknytning til fristernes udløb. Det er en forudsætning for forlængelse, at personen sandsynliggør, at overskridelsen af fristen ikke skyldes personens egne forhold.

Dokumentation / udveksling af oplysninger

Forsikrings- og arbejdsperioder fra et andet EØS-land, Schweiz eller Storbritannien kan som udgangspunkt kun medregnes, hvis perioderne er bekræftet på et PD (Personbåret Dokument) U1 eller ved udveksling mellem a-kassen og det andet lands kompetente myndighed på SED'ere (Strukturerede Elektroniske Dokumenter) U001-U004.

Da retten til dagpenge i Danmark er betinget af opfyldelse af indkomstkrav, er det vigtigt at du kan dokumentere din indkomst i form af lønsedler, skatteoplysninger, PD U1 eller SED U002/SED U004, evt. i en kombination heraf. Drift af selvstændig virksomhed skal dokumenteres ved relevant materiale om virksomhedens overskud.

Selvom alle EU/EØS-lande er tilsluttet EESSI, som er det system hvorigennem myndigheder udveksler oplysninger (SED'ere), anbefaler vi at man inden hjemrejsen fra det andet EU/EØS-land sørger for at få et PD U1 dokument fra den kompetente myndighed i det pågældende land, som bekræfter, hvilke arbejds- og forsikringsperioder du har haft i det pågældende land. Blanketten afleveres til den danske A-kasse ved hjemkomsten, og kan betyde at du får en hurtigere sagsbehandling, end hvis A-kassen selv skal kontakte myndighederne i det andet land via EESSI.

Opnå dagpengeret i Danmark

Uanset at du ikke opfylder ovennævnte krav til medregning af forsikringsperioder, kan du altid bruge indtægt fra arbejde i det andet EU/EØS-land til at opfylde indkomstkravet med (én af betigelserne for at kunne få dagpenge).

Det gælder dog at arbejdet skal være udført i perioder hvor du har været arbejdsløshedsforsikret (via obligatorisk eller frivillig ordning), og være på almindelige løn- og arbejdsvilkår, før det kan indgå til opfyldelse af indkomstkravet.
Forsikringslandet vil være ansættelseslandet, når det skal vurderes, om medlemmet har været ansat på normale løn- og arbejdsvilkår.

Endvidere vil A-kassen foretage en indeksering af din indkomst, så den svarer til hvis indtægten var tjent ved arbejde i Danmark.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere