Artikler
Dagpenge
A-kasse
Ledig akademiker i Aarhus
Udgivet , opdateret . Kategori: ledig, nøgleord: A-kasse, Dimittend, Akademiker
I det følgende omtaler vi nogle af de muligheder du har som ledig akademiker i Aarhus kommune, for at komme tættere på et job eller starte egen virksomhed. Guiden opdateres løbende. Denne udgave afspejler tilbud m.m. der er gældende i juni 2021.
Som akademiker på dagpenge, har du den udfordring at de normale tilbud til ledige, er målrettet ufaglærte eller personer med en forældet erhvervsuddannelse. For disse grupper er der gode muligheder for opkvalificering mm. Som akademiker er det derimod begrænset hvilke af de mulighed der nævnes i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, der virkeligt kan hjælpe dig til at komme i job.
Af de normale tilbud som Jobcenteret gør brug af kan det dog også være relevant som akademiker at undersøge mulighederne for at komme i "virksomhedspraktik" eller få "ansættelse med løntilskud".
Det bemærkes at i en forsøgsperiode fra 16. maj 2021 til og med den 16. november 2022, har dimittender mulighed for at komme i virksomhedspraktik i 8 uger. Det er en forudsætning, at
- personen som minimum har gennemført en kort videregående uddannelse,
- personen ikke efter endt uddannelse har været i ordinær beskæftigelse inden for det pågældende faglige område, og
- arbejdsopgaverne i praktikken ligger inden for områder, hvor personen kan bringe færdigheder opnået under uddannelsen i anvendelse.
Aarhus Kommune har oprettet en praktikportal målrettet højtuddannede, hvor du kan finde aktuelle muligheder for at komme i virksomhedspraktik enten i en privat eller offentlig virksomhed.
Aarhus kommune afholder årligt et beskæftigelses-arrangement målrettet nyuddannede ledige akademikere. F.eks. har kommunen arrangeret busture til virksomheder i andre kommuner, der står med aktuel mangel på arbejdskraft. Og i september 2021 afholder kommunen en Job Bootcamp - et ugelangt projekt med innovation og nytænkning om dimittenders overgang til beskæftigelse.
Muligheder for at komme i job som akademiker i Aarhus
Jobcenter Aarhus har i samarbejde med forskellige samarbejdspartnere etableret virksomhedsrettede projektforløb og andre tilbud med sigte på at hjælpe dig i job hurtigst muligt.
Vi ser i det følgende på dem der er relevante for dig som ledig akademiker. Tag en snak med Jobcentret eller A-kassen hvis du er interesseret i at deltage:
- GATE er et mentorprojekt, som strækker sig over 3 måneder. I hvert forløb matches 20 mentorer med 20 nyuddannede ledige akademikere. Den 1. september 2021 starter et nyt forløb.
- Trainee-netværket er et spændende traineeforløb, hvor kandidaten sammen med virksomhederne vil indgå i et spændende kompetenceudviklingsprogram og et tværfagligt netværk.
Der er plads til 25 kandidater på forløbet, der har fokus på, at man som nyuddannet akademiker og professionsbachelor tilfører ny viden til en virksomhed og skaber innovation samt vækst. - Camp Future er en målrettet, jobskabende indsats. Der er tale om et 10-ugers forløb, bestående af 6 ugers kursus i projektledelse og forretningsudvikling plus 4 ugers virksomhedspraktik. På Camp Future matches hver enkelt ledig akademiker med en virksomhed en-til-en. Camp Future er et målrettet tilbud til ledige akademikere. Du får 30 arbejdsdage til at løse en forretningsmæssig udfordring for en virksomhed med henblik på at hjælpe virksomheden med udvikling og vækst.
- Google Digital Koordinator. Google Success Online tilbyder i samarbejde med Jobcenter Aarhus opkvalificering til at blive Google Digital Koordinator. Kurset varer 3 uger og du får undervisning i bl.a. Google Analytics, opbygning af gode landingsider og trafik. Der følger 2 certificeringer med til kurset. Kurset afsluttes med en matchmaking event, hvor virksomheder inviteres til at speeddate de ledige.
- Deltag i HIGH POTENTIALS.
12 ugers caseforløb hos en lokal virksomhed. Når du tilmelder dig forløbet, udvælger du 3-4 casevirksomheder, du vil arbejde med. Se Case-virksomheder i Aarhus/Østjylland. Sideløbende undervisning i innovation og projektledelse. Alle deltagere tilknyttes en personlig mentor. - Officelab Netværksuddannelse. Netværk dig til dit næste job med 6 intensive uger. På kurset lærer du bl.a. at netværke på den effektive måde og skærpe din profil/dit brand.
Kurset er også oplagt til dig, der vil starte egen virksomhed. - TalentMatch udbyder et individuelt forløb på i alt 13 uger. Som deltager får man mulighed for både at blive udstationeret i en konkret virksomhed og få tilknyttet en mentor fra konsulenthuset. I løbet af de 13 uger vil der også være 5 workshops.
- Onlinekursus: Sådan skaber du værdi i en mindre privat virksomhed (SMV). Jobcenter Aarhus afholder i samarbejde med Akademikerne et nyskabende, femdages online kursus, hvor du bliver klædt på til selv at skabe dit job i en mindre privat virksomhed. Se mere info om forløbet.
- Potential in Action. Omdrejningspunktet er 12 ugers teamarbejde på en business case i en virksomhed.
Den landsdækkende Trainee-ordning
Ordningen indebærer, at der gives tilskud til trainee-forløb målrettet nyuddannede, som modtager dagpenge på dimittendsats. Som led i indsatsen får dimittenderne en virksomhedsrettet indsats, som kan kombineres med et opkvalificeringsforløb til max. 8.000 kr., som giver den nyuddannede nogle af de kompetencer, arbejdsmarkedet efterspørger. Trainee-ordningen blev som led i "Aftale om ekstraordinært løft af ledige" fra juni 2020, forlænget frem til 1. juli 2022. Traineeordningen har fokus på at skabe job i små og mellemstore virksomheder. Det særlige ved en traineeordning er, at alle forløb er skræddersyet til den enkeltes behov.
For de akademiske A-kasser's vedkommende (MA A-kasse, AJKS, CA A-kasse og Akademikernes A-kasse) er det Akademikernes kampagnesekretariat, der har ansvaret for organisering og styring af aktiviteter i forbindelse med deres trainee-indsats. AC's trainee-indsats er gennemført i regi af Akademikerkampagnen.
Ønsker du at blive omfattet af et trainee-forløb skal du i første omgang tale med din A-kasse om det. Hver del af trainee-forløbet skal beskrives i en trainee-plan, som skal sendes til det relevante jobcenter, som særskilt tager stilling til, om der skal udarbejdes en "Min plan", herunder om tilbuddet tæller som et ret og pligt tilbud. Et trainee-indsats under Akademikerkampagnen indeholder tillige en række andre elementer end virksomhedsforløb og kurser. Læs mere om trainee-indsatsen fra AC.
Kom med i akademikerkampagnen
Akademikerbasen er konsulenternes søgedatabase og vigtigste formidlingsværktøj, når der skal matches jobsøgere med arbejdsgivere.
Akademikerkampagnens virksomhedskonsulenter landet over besøger årligt tusindvis af små og mellemstore virksomheder (SMV´er).
Har du oprettet dit CV i Akademikerbasen, vil du høre fra kampagnesekretariatet eller én af samarbejdspartnerne (a-kasser, jobcentre, karrierecentre eller andre aktører), når der er en stilling, der matcher dine ønsker og kompetencer.
Læs mere på Akademikerbasen.dk.
Muligheder for at starte egen virksomhed i Aarhus
STARTVÆKST Aarhus yder gratis vejledning og sparring til iværksættere og virksomheder. STARTVÆKST Aarhus er din indgang til Erhvervsfremmesystemet i Aarhus Kommune.
Brug Virksomhedsguiden fra Erhvervsstyrelsen til at finde (oftest gratis) events, undervisningsforløb, sparring og netværk for iværksættere i Aarhus kommune. På Virksomhedsguiden.dk kan du envidere finde vejledning om relevante lovregler for iværksættere samt skabeloner til din virksomhed.
Forsøg at få en virksomhed til at søge tilskud, der kan give dig job.
Som ledig kan du jo sagtens prøve at gå direkte til virksomhederne og forsøge at få dem overtalt til at søge en af de forskellige fonde/puljer der findes.
Nogle af dem der er relevante for dig som akademiker er:
- Innobooster (fra Innovationsfonden). Innobooster er et tilskud til virksomheder, der ønsker at udvikle og markedsmodne et nyt produkt, en ny service eller forbedre en proces, der øger virksomhedens konkurrenceevne og skaber vækst.
- Tilskudspuljer under Erhvervsstyrelsen, bl.a. til graduate-programmer m.m.
Brug din A-kasse
Det er din A-kasse, der står for administration af dine dagpenge, men de hjælper dig også med din jobsøgning ved hjælp af samtaler, arrangementer og lignende. Kontakt din A-kasse for at høre nærmere om, hvordan du kan bruge dem.
Se oversigt med A-kasser i Aarhus.
Materiale:
“Akademikerens Guide til Job i Små og Mellemstore Virksomheder”, af Akademikerkampagnen.