Artikler
Dagpenge
A-kasse
Trainee-indsatsen fra AC
Udgivet . Kategori: ledig, nøgleord: A-kasse, Trainee-ordningen, Akademiker
Generelt om trainee-ordningen
I trainee-ordningen hjælper a-kasserne nyuddannede i job gennem gennem en håndholdt indsats.
Trainee-ordningen gennemføres i regi af hhv. AC og FH, hvor nyuddannede, som modtager dagpenge på dimittendsats, får en virksomhedsrettet indsats, et opkvalificeringsforløb eller en kombination heraf. Som led i ordningen bliver også Akademikerkampagnen gennemført under AC.
I lyset af den ekstraordinære situation, som arbejdsmarkedet står over for i 2020 p.g.a. Corona, udvides ordningen til 20 mio. kr. i 2020. Samtidig forlænges trainee-ordningen frem til 1. juli 2022.
AC's indsats
AC's trainee-indsatser gennemført i regi af Akademikerkampagnen, hvis hovedformål er at skabe jobåbninger for akademikere i små og mellemstore private virksomheder – særligt virksomheder som traditionelt ikke ansætter akademikere.
Akademikerkampagnen er anderledes end trainee-indsatsen fra FH (tidl. FTF og LO), og indeholder en række andre elementer end virksomhedsforløb og kurser.
Indsatsen foregår i samarbejde med en række aktører (a-kasser, fagforeninger, jobcentre, erhvervscentre, universiteter, private aktører mv.), og det er blandt andet igennem nogle af disse aktører, at dimittender visiteres til trainee-indsatsen.
Overordnet består Akademikerkampagnen af følgende tre elementer:
- Virksomhedsopsøgende aktiviteter
- Kandidatrettede aktiviteter
- Netværk, formidling og vidensdeling
De virksomhedsopsøgende aktiviteter i indsatsen består primært af en phonerkampagne, hvor eksterne interviewere ringer til SMV’er (små-og mellemstore virksomheder), som er strategisk udvalgt af AC, og forsøger at booke møder mellem dem og en virksomhedskonsulent med tilknytning til Akademikerkampagnen. Møderne har til formål at informere virksomhederne om værdien af at ansætte akademikere, samt eventuelt oprettelse af en virksomhedspraktik, et løntilskud eller i bedste fald en ordinær stilling til en ledig akademiker. Hvis en virksomhed som følge af mødet vælger at ansætte eller oprette et virksomhedsforløb til en ledig akademiker, bliver den ledige registreret som trainee-deltager.
De kandidatrettede aktiviteter i indsatsen består af kursusforløb, som fokuserer på at styrke akademikeres viden om og jobsøgning til små og mellemstore private virksomheder. Kursusdeltagerne rekrutteres primært fra a-kasser, fagforeninger og jobcentre, og alle, der deltager i kurset, registreres som trainee-deltagere.
Kursusforløbene varer typisk to hele dage, og seks uger efter forløbets start afholdes der en opfølgningsdag. På kurset bliver deltagerne introduceret til SMV-universet og trænet i at identificere virksomheders behov, præsentere egne kompetencer og kommunikere med arbejdsgivere. Der er ikke nogen direkte kobling mellem deltagelse i kurset og efterfølgende virksomhedsforløb i en SMV.
I AC's indsats indgår netværk, formidling og vidensdeling som et fast element, hvilket er markant anderledes sammenlignet med indsatsen fra FH (tidl. FTF og LO). Denne del indeholder primært en række arrangementer og initiativer, som både direkte og indirekte har til formål at hjælpe ledige akademikere nærmere et job. Et konkret initiativ, der er blevet iværksat under trainee-indsatsen, har været samarbejde med erhvervsklynger, for at skabe kontakt til flere SMV’er og udbrede viden om mulighederne for at ansætte akademikere. Et andet initiativ, der er blevet igangsat, er foredrag om arbejdsmarkedstendenser rettet mod virksomhedskonsulenter. Disse foredrag har haft til formål at give praktikere ny viden om arbejdsmarkedet, som de har kunne anvende i det daglige arbejde med at hjælpe ledige akademikere nærmere et job.
Hvem visiteres til trainee-indsatsen gennem AC?
Den seneste evaluering af trainee-ordningen for perioden 2017-2018, viser at de deltagende dimittender fra AC, især er medlemmer fra MA A-kasse og Akademikernes A-kasse og geografisk kommer de oftest fra region Syddanmark eller Nordjylland.
Kilde:
"Evaluering af trainee-indsatsen for årene 2017-2018".