Få mest værdi
Sammenlign
A-kasser
Typer af tilbud til ledige A-kasse medlemmer
Jobcenteret kan give følgende typer af tilbud:
- Virksomhedspraktik
- Jobrotation
- Ansættelse med løntilskud
- Trainee-indsats for dimittender
- Nytteindsats
- Vejledning og opkvalificering
Den nævnte rækkefølge er også udtryk for prioriteringen af hvilke tilbud Jobcenteret helst vil anvende. Fokus er på de virksomhedsrettede tilbud, da de generelt giver de bedste muligheder for efterfølgende beskæftigelse.
Tilbuddene vil kunne gives hver for sig eller i kombination og i kombination med timer, hvor personen er ordinært ansat som lønmodtager.
De enkelte tilbuds nærmere indhold
Virksomhedspraktik
Virksomhedspraktik består af praktikophold hos private eller offentlige arbejdsgivere, hvor man under forløbet modtager sin hidtidige ydelse. Formålet for de fleste målgrupper er afdækning eller optræning af faglige, sociale eller sproglige kompetencer og afklaring af beskæftigelsesmål.
For sygemeldte i job er tilbuddet et led i at fremme fastholdelse af medarbejdere.
En ledig har ret til selv at finde en virksomhed/arbejdsplads, hvor de kan komme i virksomhedspraktik.
Der stilles krav til indholdet af og sigtet med virksomhedspraktikken. En virksomhedspraktik skal tilrettelægges, så den får en retning og et indhold, der hjælper personen tættere på sit jobmål, og så vidt muligt giver mulighed for opnåelse af ordinære løntimer. Virksomhedspraktik skal endvidere gives med henblik på at afklare eller udvikle personens faglige, sociale eller sproglige kompetencer samt hjælpe til at bringe den ledige tættere på et job, ved at personen under praktikken deltager i konkrete arbejdsopgaver og indgår i kollegiale sammenhænge.
Ved indgåelse af aftale om virksomhedspraktik skal det præcise formål med praktikken aftales mellem borgeren, virksomheden og jobcenteret. Virksomhedspraktikken skal tilrettelægges, så den så vidt muligt kombineres med eller efterfølges af timer, hvor personen ansættes ordinært som lønmodtager.
Varighed af virksomhedspraktik
For dagpengemodtagere har virksomhedspraktik en maksimal varighed på 4 uger.
Ved afslutningen af et virksomhedspraktikforløb skal jobcenteret sammen med personen og virksomheden gøre status over forløbet i forhold til målopfyldelsen, og resultatet skrives ind i personens »Min Plan«.
Jobrotationsordningen
Private og offentlige arbejdsgivere med virksomhed beliggende i Danmark har ret til at få udbetalt en jobrotationsydelse af jobcenteret, når en medarbejder fra virksomheden midlertidigt er fraværende fra sit arbejde og deltager i efteruddannelse, og der i uddannelsesperioden ansættes en ledig person som vikar for den beskæftigede.
Formålet med jobrotation er, at den beskæftigede gennem efteruddannelse skal vende tilbage til arbejdspladsen med styrkede kompetencer, og at en ledig samtidig kan få erhvervserfaring fra en konkret arbejdsplads.
Den beskæftigede, der skal deltage i jobrotation:
- Har ikke en erhvervsrettet uddannelse, der kan sidestilles med eller overstiger en kandidatuddannelse, medmindre den er forældet.
- Må ikke deltage i en erhvervsuddannelse.
- Har været ansat ordinært hos arbejdsgiveren i Danmark i minimum 3 måneder umiddelbart forud for uddannelsens påbegyndelse.
- Skal modtage sædvanlig løn under uddannelsen.
For vikaren (den ledige) gælder følgende betingelser:
- Vikaren skal være ansat mindst 10 timer om ugen og kan højst være ansat i en periode på 6 måneder.
- Vikaren skal ansættes i samme eller tilsvarende jobfunktion som den beskæftigede, der deltager i efteruddannelse.
- Vikaren skal have været ledig i mindst 6 måneder og være godkendt af jobcenteret.
- Arbejdsgiveren skal betale overenskomstmæssig løn eller den for tilsvarende arbejde sædvanligt gældende løn til vikaren.
Løntilskudsjob
Løntilskudsjob består af ansættelse hos private eller offentlige arbejdsgivere, hvor arbejdsgiveren får et tilskud til lønnen. Formålet er oplæring og genoptræning af faglige, sociale eller sproglige kompetencer.
Oplæring og genoptræning vil kunne være af faglig karakter, fx inden for et arbejdsområde, hvor personen ikke har erfaring eller har forældede kompetencer. Oplæring og genoptræning behøver dog ikke være af faglig karakter, men kan eksempelvis også bestå i, at personen igen bliver vænnet til at deltage i arbejdsprocesser sammen med kolleger m.v.
Løn- og arbejdsvilkår skal være overenskomstmæssige eller de for tilsvarende arbejde sædvanligt gældende, når dagpengemodtagere ansættes med løntilskud hos private arbejdsgivere.
Private arbejdsgivere, der ikke har overenskomst, er forpligtet til at følge de for tilsvarende arbejde sædvanligt gældende løn- og ansættelsesvilkår for personer i løntilskudsjob.
Ansættes man med løntilskud hos en offentlig arbejdsgiver, skal lønnen til dagpengemodtagere efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag ligge på niveau med personens individuelle dagpenge efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.
Den ledige har mulighed for selv at finde en virksomhed/arbejdsplads hvor vedkommende kan komme i løntilskudsjob.
Et tilbud om ansættelse med løntilskud kan for dagpengemodtagere have en varighed på op til 6 måneder hos private arbejdsgivere og 4 måneder hos offentlige arbejdsgivere.
Der gælder et krav om 6 måneders forudgående ledighed (med offentlige forsørgelsesydelser), før man kan få tilbud om ansættelse med løntilskud. Dette krav gælder dog ikke for personer, der ikke har en kompetencegivende ungdomsuddannelse eller kompetencegivende uddannelse på højere niveau, personer over 50 år, og enlige forsørgere.
Trainee-indsats for dimittender
Trainee-indsatsen har til formålet er at bringe ledige dimittender med en videregående uddannelse tættere på arbejdsmarkedet.
Fra midler på finansloven er der forskellige puljer som kommuner, faglige organisationer og a-kasser kan søge (i samarbejde med uddannelsesinstitutioner) med henblik på at lave en jobrettet indsats for dimittender på dagpenge eller kommende dimittender.
Der kan f.eks. være tale om:
- Kurser om jobsøgning og arbejdsmarkedskendskab, herunder arbejde med CV'er. Det skal bl.a. bidrage til at brede jobsøgningen ud, både fagligt og geografisk. Det vil desuden handle om at udvikle de studerendes evne til at brede deres kompetencer ud og oversætte dem til virksomhedernes behov.
- Individuel sparing. Det kan f.eks. tage form af mentorstøtte eller feedback på jobansøgninger og CV.
- Deltagelse på karrieredage eller lignende arrangementer for kommende dimittender med fokus på det private arbejdsmarked. Det handler således om at etablere og understøtte mødet mellem studerende og konkrete virksomheder.
Nytteindsats
Nytteindsats gives med det formål, at den ledige skal arbejde for sin ydelse og motiveres til hurtigst muligt at søge mod job eller uddannelse. Tilbud om nytteindsats kan gives til en række forskellige målgrupper. Der findes forskellige betingelser for etableringen af nytteindsats, alt afhængig af hvilken målgruppe, der er tale om.
Det vil primært være kontanthjælpsmodtagere som kan få tilbud om "nytteindsats".
Jobcenteret kan alene give tilbud om nytteindsats til dagpengemodtagere som rådighedsafprøvende tilbud, hvis jobcenteret vurderer, at der er tvivl om, hvorvidt personen har den fornødne vilje til at medvirke aktivt i beskæftigelsesindsatsen.
Omfang og indhold af nytteindsats
Tilbud om nytteindsats må højst vare 13 uger.
Hvilke opgaver der kan løses som nytteindsats, afhænger af den enkelte offentlige arbejdsgivers normerede niveau for opgaveløsningen og kommunens serviceniveau. De valgte opgaver må ikke erstatte ordinært personale. De opgaver, der er egnede til nytteindsats i én kommune er derfor ikke nødvendigvis egnede opgaver i en anden kommune.
Se eksempler fra kommuner på ekstraordinære arbejdsopgaver, der løses i nytteindsats.
Vejledning og opkvalificering
Vejledning og opkvalificering er en samlebetegnelse for tilbud om uddannelser, kurser, særlige tilrettelagte projekter samt korte vejlednings- og afklaringsforløb.
Tilbuddet har til formål at udvikle eller afdække den lediges faglige, sociale eller sproglige kompetencer med henblik på at opkvalificere personen til arbejdsmarkedet.
Bemærk, at siden 22. marts 2023 har Jobcentret ikke længere kunne give tilbud om øvrig vejledning og opkvalificering efter LAB § 91 som et ret- og pligttilbud. Jobcentret har dog fortsat mulighed for at give et sådant tilbud, som personen har pligt til at deltage i, men det kan altså ikke udgøre et ret- og pligttilbud.
Et tilbud om ordinær uddannelse (efter LAB § 90) vil stadig efter 22. marts 2023 kunne gives som et ret- og pligttilbud.
Vi har lavet en særlig artikel om uddannelser du kan tage, når du er på dagpenge.
Hvad har man pligt til at acceptere af tilbud fra Jobcenteret?
Tilbud skal så vidt muligt rettes mod beskæftigelse inden for områder med behov for arbejdskraft, og de skal gives ud fra den enkeltes ønsker og forudsætninger med henblik på varig beskæftigelse og hel eller delvis selvforsørgelse.
Desuden gælder følgende:
- Tilbud om en erhvervsuddannelse inden for puljen til uddannelsesløft kan gives, selvom det ikke er den hurtigste vej til varig beskæftigelse eller selvforsørgelse, hvis tilbuddet styrker mulighederne for varig og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet.
- Der er mulighed for i særlige tilfælde, at et tilbud kan fastsættes af jobcenteret alene under hensyn til konkrete behov på arbejdsmarkedet. Det kan fx være et tilbud, som ikke umiddelbart ligger inden for den lediges ønsker, men som retter sig mod områder med gode jobmuligheder og jobcenteret vurderer, at det netop er dette tilbud, som kan bringe personen i job eller tættere på selvforsørgelse.
- Et tilbud kan iflg. lovens § 23 desuden gives alene med henblik på afprøvning af en persons rådighed, såfremt jobcenteret vurderer, at der er tvivl om, hvorvidt personen har den fornødne vilje til at medvirke aktivt i beskæftigelsesindsatsen.
Der skal tages visse hensyn til den ledige
Tilbud til dagpengemodtagere skal være i overensstemmelse med regler om deltidsforsikredes arbejdstid, når personen er deltidsforsikret, og om transporttid i bekendtgørelse om rådighed (bekendtgørelse nr. 1172 af 25/11/2019, §9), og skal være i overensstemmelse med personens oplysninger om manglende pasningsmulighed for børn eller andre familiemedlemmer af husstanden, der kræver pleje uden for institutionens åbningstid, som personen har oplyst om forud for afgivelsen af tilbud. Det er videre fastsat i bekendtgørelsen, at pligten til at fortsætte i et tilbud bortfalder, hvis personen skal overtage et arbejde, som jobcenteret eller A-kassen har henvist til.
- A-kasse oversigt (forside) →
Regler for ledige
Du kunne måske også være interesseret i:
⇒Skift / flyt til anden A-kasse
⇒Billig fagforening med A-kasse
⇒Find en tværfaglig A-kasse
Hovedemner om A-kasse
Artikler
Find information om A-kasse
➞ Alle artikler➞ Blog
Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere
Satser 2025
Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere
Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere