A-kasse
udland

EU
Dagpenge

A-kasse når du er 3. landsborger på studieordningen

Studieordningen

3. landsborgere har mulighed for at få opholdstilladelse til at tage en uddannelse i Danmark.

Ophold som studerende giver adgang til at arbejde i et begrænset omfang - 20 timer om ugen (15 timer om ugen, hvis man har fået opholdstilladelse før 1. januar 2015) og fuld tid juni, juli og august -, men det er en betingelse for at få studieophold, at den unge på forhånd har tilstrækkelige midler til at klare sig selv under opholdet.

Hvis man får opholdstilladelse for at deltage i og afslutte en videregående uddannelse i Danmark, får man samtidig opholdstilladelse i 6 måneder ekstra efter afslutningen af studiet. Ordningen skal give én mulighed for at søge arbejde i Danmark efter afsluttet studie.

Hvis en 3. landsborger finder job i jobsøgningperioden, skal vedkommende benytte én af erhvervsordningerne.

Læs mere om udlændinges ret til at studere i Danmark.

Medfølgende familiemedlemmer

Medfølgende familie til personer, som har fået opholdsret gennem erhvervsordningerne eller studieordningen, har ret til at arbejde.
Det vil sige at det/de medfølgende familiemedlem(mer) ikke behøver tilladelse til at arbejde eller studere i Danmark.

Der kan gives opholdstilladelse til ens ægtefælle, registrerede partner eller faste samlever samt hjemmeboende børn under 18 år. Ved fast samliv forstås samliv af mindst 1½-2 års varighed.

Betingelser

Det er en betingelse, at familien bor på samme adresse i Danmark. Den udenlandske arbejdstager skal desuden være i stand til at forsørge sin familie under opholdet i Danmark og i flere tilfælde kunne dokumentere dette. Familien har således ikke ret til at modtage hjælp efter lov om aktiv socialpolitik (fx kontanthjælp).

Varighed

Medfølgende familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere får normalt opholdstilladelse for samme periode som arbejdstageren, dog for højst 4 år ad gangen og efter 8 år først 5 år ad gangen, hvis arbejdstageren har permanent (tidsubegrænset) opholdstilladelse.

Læs mere om betingelser og vilkår for medfølgende familiemedlemmer på "Ny i Danmark".

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere