A-kasse
udland

EU
Dagpenge

A-kasse når du ikke er fra et EU/EØS-land

Dine rettigheder i forhold til A-kasse

  • De relevante regler for ophold for 3. landsborgere....side 1
  • Erhvervsordninger....side 2
  • Andre opholdsgrundlag, herunder studieordninger....side 3
  • Medfølgende familiemedlemmer....side 3
  • De relevante regler for arbejdsløshedsdagpenge....side 4

De relevante regler for ophold for 3. landsborgere

I Danmark bor der ca. 200.000 borgere med statsborgerskab fra lande uden for EU/EØS-området. De kaldes for 3. landsborgere.

En række konventionsmæssige forpligtelser gør, at borgere ikke må diskrimineres på baggrund af national oprindelse med hensyn til ret til sociale ydelser, når de befinder sig i sammenlignelige situationer. Det gælder for eksempel Den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (inkl. protokol 1). Særligt for flygtninge gælder Konventionen om flygtninges retsstilling.

Kravet om ligebehandling er ikke til hinder for, at der kan kræves arbejdstilladelse for borgere, der ikke allerede har opholdstilladelse i Danmark. Kravet om ligebehandling gælder kun for 3. landsborgere i sammenlignelige situationer, dvs. borgere med fast opholdstilladelse.

Statsborgere fra 3. lande har som udgangspunkt ikke ret til ophold eller til at arbejde i landet. Det kræver særskilt arbejds- og opholdstilladelse. Der kan sondres mellem forskellige grupper af 3. landsborgere, der har opholdsgrundlag i Danmark:

  • Personer på erhvervsordningerne
  • Personer på studieordningerne
  • Medfølgende familie ved erhvervsordning eller studieordning
  • Familiesammenførte
  • Flygtninge

3. landsborgere med arbejds- og opholdstilladelse har samme rettigheder til dagpenge som herboende danskere. Der gælder derfor det samme beskæftigelseskrav for ret til dagpenge som for danskere.

Den tidligere SR-regering indgik i juni 2014 en politisk aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om en reform af international rekruttering. Som led i reformen er der sket flere ændringer af opholdsordningerne til erhverv og studie. Reformen trådte i kraft 1. januar 2015.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Mulighed for mere i dagpenge for nyuddannede forringes

Regelændring: Dimittender skal nu vælge dagpengegrundlag inden 2 uger..
læs mere