Selvstændig

Supplerende
dagpenge

Start som selvstændig mens du får dagpenge

Du kan søge om tilladelse fra din A-kasse om at få supplerende dagpenge mens du prøver at starte en virksomhed op, med henblik på at gøre virksomheden til din fuldtidsbeskæftigelse.
Ønsker du at drive selvstændig virksomhed og modtage dagpenge samtidig, vil din nystartede virksomhed som udgangspunkt blive anset som selvstændig bibeskæftigelse.

Bliver du godkendt af A-kassen til at modtage supplerende dagpenge, kan du få det i op til 30 uger med mulighed for forlængelse på visse betingelser.
De 30 uger kan bruges både til lønarbejde på deltid og selvstændig bibeskæftigelse.

Du skal stadig søge arbejde

For at blive godkendt til at modtage supplerende dagpenge, skal du fortsat være tilmeldt som ledig på Jobnet.dk og stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet og søge fuldtidsjob (kan overtage arbejde med dags varsel).
Det betyder at du skal kunne flytte arbejdsopgaverne til et andet tidsrum - fx hvis du får tilbudt arbejde gennem jobcentret, eller hvis du bliver indkaldt til møde i a-kassen eller på jobcentret.
Din aktivitet skal have en sådan karakter, at det med dags varsel vil være muligt at flytte din arbejdstid og arbejdsopgaver. Der kan derfor ikke gives tilladelse til en selvstændig aktivitet, hvis dit arbejde er baseret på at skulle udføres på bestemte tidspunkter.

Fradrag i dagpenge

I denne periode på maksimalt 30 uger hvor man altså kan få dagpenge samtidig med at man forsøger at gøre sin virksomhed til sit forsørgelsesgrundlag, skal der ske fradrag i dagpengene for arbejdstimer i virksomheden, som personen oplyser om på tro og love på dagpengekortet. Det betyder samtidig, at selve indtjeningen i virksomheden, herunder B-indkomst, der indgår i den selvstændige virksomhed, ikke har betydning for fradragets størrelse.
Til gengæld kan du bruge det overskud du har i virksomheden til at optjene en ny dagpengeperiode.

Forbrug af de 30 uger

Det bemærkes at supplerende dagpenge er ugebaseret. Det betyder at man ser på hvor mange timer du har arbejdet i den enkelte uge - og supplerer med dagpenge op til 37 timer. Det betyder altså at alt under 37 ugentlige arbejdstimer, kan suppleres af dagpenge.
Du forbruger af de 30 uger i de uger hvor du får udbetalt supplerende dagpenge, men også i uger hvor du angiver at du slet ikke arbejder i virksomheden.
Du kan vælge at sige at du ikke vil have udbetalt supplerende dagpenge for uger hvor du ellers har ret til det - i så fald bruges der ikke af de 30 uger.

Du må godt arbejde på fuld tid i din selvstændige virksomhed i en periode og bagefter søge om supplerende dagpenge igen. I den periode bruger du naturligvis heller ikke af de 30 uger.

Du skal være opmærksom på at i den måned, hvor du opstarter din virksomhed, tæller alle ugerne i måneden med i dit forbrug af supplerende dagpenge - også selvom du fx opstarter din virksomhed den sidste uge i måneden.

Har du inden du starter selvstændig bibeskæftigelse, modtaget supplerende dagpenge til lønmodtagerarbejde på nedsat tid, skal du være opmærksom på, at disse uger tæller med i din begrænsede dagpengeret på 30 uger.

Selvom supplerende dagpenge altså er ugebaseret, så vil din dagpengeudbetaling stadig ske på månedsbasis. Der er i den forbindelse en minimumsgrænse på 14,8 timers dagpenge som A-kassen kan/vil udbetale. Viser det sig at du har arbejdet så meget, at du skal have mindre end 14,8 timers dagpenge, så får du ikke nogen udbetaling i den måned. Det betyder også, at ingen af dine uger med arbejde tæller med i 30-ugers regnskabet for supplerende dagpenge.

Når de 30 uger er gået

Herefter må man enten lukke virksomheden eller fortsætte uden mulighed for at få dagpenge.

Vælger man at lukke virksomheden vil man overgå til at modtage fulde dagpenge på normale vilkår i den resterende del af den 2 årige dagpengeperiode.

Mulighed for at forlænge de 30 uger med yderligere 12 uger
En person, som driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse samtidig med, at personen modtager dagpenge, vil få forlænget tidsbegrænsningen med 4 uger, hvis personen ikke modtager dagpenge i én måned på et vilkårligt tidspunkt, mens personen fortsat har sin selvstændige virksomhed. Der kan i alt forlænges med op til 12 uger.

Mulighed for en ny 30 ugers periode
Man kan optjene ret til en ny 30 ugers periode med dagpenge ved siden af selvstændig bibeskæftigelse på følgende måder:

  • Ved 6 måneders lønmodtagerbeskæftigelse, svarende til 146 timer pr. måned, uden dagpenge.
  • Ved en samlet indtægt (A- og B-indkomst samt overskud i den selvstændige virksomhed) i et år på 273.504 kr. (2025) uden dagpenge det pågældende år.

Er din aktivitet i stedet fritidsbeskæftigelse?

Kan din selvstændige aktivitet i stedet vurderes til at være fritidsbeskæftigelse, vil du kunne fortsætte med aktiviteten i hele dagpengeperioden uden begrænsningen på de 30 uger, men der skal fortsat ske fradrag i dine dagpenge for de timer du bruger på fritidsbeskæftigelsen.

A-kassen skal altid vurdere ud fra din konkrete situation, om der er tale om selvstændig virksomhed, fritidsbeskæftigelse med et erhvervsmæssigt formål eller en hobby uden et erhvervsmæssigt formål. Der er tale om fritidsbeskæftigelse, hvis aktiviteten hverken er lønmodtageraktivitet, selvstændig virksomhed eller formueforvaltning. Se nærmere om hvordan A-kassen foretager denne vurdering i denne artikel.

Kan man prøve flere gange i løbet af dagpengeperioden?

Nej, ikke uden konsekvenser...Man kan kun ophøre med drift af selvstændig virksomhed én gang inden for en dagpengeperiode. Ved dit andet ophør med selvstændig virksomhed i løbet af dagpengeperioden har du ikke længere ret til dagpenge.

Var du selvstændig da du ledigmeldte dig?

Hvis du ledigmeldte dig efter ophør med selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, bliver du omfattet af en såkaldt "jobsøgningsperiode". Jobsøgningsperioden er på 6 måneder, og tæller fra ophøret med din hovedbeskæftigelse.
Hvis du derefter starter ny selvstændig virksomhed (uanset at det kun er en bibeskæftigelse) i en 6 måneders jobsøgningsperiode efter ophøret, vil du ikke have ret til dagpenge i den resterende del af 6-måneders jobsøgningsperioden.

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden. Man kan ikke bruge timer fra selvstændig virksomhed til forlængelse.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere