Artikler
Dagpenge
A-kasse
Støttemuligheder til VEU
Udgivet , opdateret . Kategori: efteruddannelse, nøgleord: A-kasse, Efteruddannelse
VEU-godtgørelse
VEU-godtgørelse er en støtte til AMU-kurser. Det kan også søges til nogle få andre uddannelser og kurser. Se alle uddannelser der kan søges VEU-godtgørelse til på UddannelsesGuiden.
Godtgørelsen kan både gå til medarbejderen eller virksomheden, hvis der betales løn under uddannelsen. Ca. 90 pct. af udgifterne ydes til virksomhederne. Det er også muligt at søge tilskud til befordring. Satsen for VEU-godtgørelse svarer til dagpengesatsen. Man får godtgørelse for de timer, man deltager i kurset. I 2022 er satsen for VEU-godtgørelse 120,68 kr. pr. time. Hvis undervisningen er på fuld tid, svarer det til 4.465 kr. pr. uge. Satsen for befordringstilskud er 0,99 kr. pr. kilometer. VEU-godtgørelse og befordring er arbejdsgiverfinansieret i regi af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag(AUB).
Sådan søges om godtgørelse
Når man tilmelder sig på Voksenuddannelse.dk kan man samtidig søge om VEU-godtgørelse og befordringstilskud.
Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)
SVU er en kompensation for de timer, en medarbejder er fraværende på sit arbejde for at deltage i uddannelse. SVU kan enten udbetales direkte til medarbejderen i stedet for løn - eller den kan gå til arbejdsgiver, som så udbetaler løn.
SVU er især målrettet personer, der ønsker at uddanne sig på folkeskoleniveau, på gymnasialt niveau eller deltage i en akademiuddannelse. Kun i særlige tilfælde kan du søge SVU til diplomuddannelser, masteruddannelser og enkeltfag på universiteterne. Se alle uddannelser der kan søges SVU til på UddannelsesGuiden.
SVU følger dagpengesatsen. Du får 100 procent af dagpengesatsen, hvis du deltager i forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning for voksne. Du får en lavere sats, hvis du fx tager en akademiuddannelse. Se de aktuelle satser på svu.dk.
Betingelser
Inden du som medarbejder kan søge svu, skal du lave en orlovsaftale med din arbejdsgiver.
Som udgangspunkt kan du ikke søge SVU, hvis du i forvejen har en videregående uddannelse. Du kan heller ikke få SVU til de uddannelser, hvor der gives SU. Der er også andre krav fx til alder, hvor længe du har været ansat, og om du er dansk statsborger.
Sådan søger du
Du søger SVU digitalt. Når du søger SVU, skal du, din arbejdsgiver og dit uddannelsessted udfylde skemaet. Hvis du ikke kan søge digitalt, kan du søge SVU på et papirskema.
Læs mere på svu.dk.
Omstillingsfonden (indtil udgangen af 2022)
Der er som led i trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse (2018-21) oprettet en omstillingsfond, hvor faglærte og ufaglærte medarbejdere i beskæftigelse har mulighed for at søge økonomisk støtte til et kvalifikationsløft ved at deltage i akademi- og diplomuddannelser. Der er mulighed for at få op til 10.000 kr. årligt til dækning af deltagerbetalingen. Der er afsat 65 mio. kr. årligt til indsatsen i aftaleperioden.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har 15. oktober 2021 indgået en aftale om forlængelse af Trepartsaftalen til og med 2022.
Sådan søger du
Tilskud fra Omstillingsfonden søges i forbindelse med den normale tilmelding til et uddannelsesmodul hos de videregående uddannelsesinstitutioner, som udbyder akademi- og diplomuddannelser.
Kursister inden for målgruppen for Omstillingsfonden opkræves ikke deltagerbetaling på op til 10.000 kr. pr. år
Kompetencefonde
De fleste overenskomster indeholder en aftale om en kompetencefond. Fra kompetencefonden kan der søges om tilskud til kurser og uddannelse for medarbejdere omfattet af overenskomsten.
For at kunne søge tilskud fra en kompetencefond, skal du være i arbejde og dækket af en overenskomst. Dine muligheder for tilskud kan også afhænge af, hvor længe du har været ansat.
Sådan søger du
Din fagforening kan hjælpe dig med at få overblik over relevante kurser og hvordan du skal ansøge. Det kan også være at din arbejdsplads søger på dine vegne.
Støtte til sporskifte (indtil udgangen af 2022)
I forlængelse af Trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse er puljen til sporskifte blevet forlænget med et år. Der kan derfor søges om tilskud i hele 2022.
Målgruppen er ordinært ansatte medarbejdere, som enten er i risiko for at blive nedslidte eller er nedslidte på grund af fysisk eller psykisk belastende arbejde. Der er ingen krav til, hvilken jobfunktion eller uddannelse medarbejderen har, eller til medarbejderens alder. Virksomheden søger om støtte og tildeles tilskud på vegne af den enkelte medarbejder.
Puljen kan søges af virksomheder inden for brancher der fremgår af denne liste.
Jobrotationsordningen
Jobrotationsordningen giver private og offentlige virksomheder mulighed for at sende ansatte på efteruddannelse og ansætte ledige som vikarer imens. Begge dele med tilskud.
Den beskæftigede, der skal deltage i jobrotation:
- Har ikke en erhvervsrettet uddannelse, der kan sidestilles med eller overstiger en kandidatuddannelse, medmindre den er forældet.
- Må ikke deltage i en erhvervsuddannelse. I en forsøgsperiode frem til 31. december 2022 gælder dog at en beskæftiget som led i en jobrotation kan deltage i en erhvervsuddannelse uden grundforløb og praktikforløb (euv1) efter lov om erhvervsuddannelse.
- Har været ansat ordinært hos arbejdsgiveren i Danmark i minimum 3 måneder umiddelbart forud for uddannelsens påbegyndelse.
- Skal modtage sædvanlig løn under uddannelsen.
Læs mere om mulige uddannelser i jobrotationsordningen og satser m.m. på Voksenuddannelse.dk.
Betingelser for den ledige der deltager i jobrotation har vi omtalt i vores artikel tilbud til ledige A-kasse medlemmer.