A-kasse
Dagpenge

Sverige
Danmark

A-kasse - arbejder i både Danmark og Sverige

Hvis du både arbejder i Sverige og Danmark, siger EU-reglerne om koordinering af social sikring at din sociale sikring blive flyttet over til dit bopælsland, hvis du arbejder mindst 25% af arbejdstiden i dit bopælsland. Det er uanset, om du arbejder for en dansk eller svensk arbejdsgiver, og hvor mange arbejdsgivere du har.
Se vores artikel om de generelle EU-regler om social sikring, når man arbejder samtidig i to eller flere EØS-lande.

Arbejder du for samme arbejdgiver?

Sverige og Danmark har indgået en "Øresundsaftale", som betyder at en person kan arbejde op til 50% af arbejdstiden hjemmefra/i sit bopælsland, og stadig være omfattet af social sikring i det land man hvor ens arbejdsgiver har hjemsted.

Hvad siger Øresundsaftalen?

Hvis du bor i Danmark og arbejder for den samme svenske arbejdsgiver mindst 50% af arbejdstiden i Sverige, og ml. 25-50% pct. af arbejdstiden i Danmark (f.eks. som hjemmearbejde), er du omfattet af social sikring i Danmark og skal være medlem af en dansk A-kasse, medmindre der indgås en såkaldt Øresundsaftale om, at du er omfattet af svensk social sikring, og dermed skal være medlem af en svensk A-kasse.
Arbejder du mere end 50% af tiden i Danmark, kan du ikke få en øresundsaftale, men vil være omfattet af dansk social sikring.
Arbejder du mindre end 25% i Danmark, er du omfattet af social sikring i Sverige (din arbejdgivers hjemsted).

Og omvendt, hvis du bor i Sverige og arbejder for den samme danske arbejdsgiver mindst 50% af arbejdstiden i Danmark, og ml. 25-50% pct. af arbejdstiden i Sverige (f.eks. som hjemmearbejde), er du omfattet af social sikring i Sverige og skal være medlem af en svensk A-kasse, medmindre der indgås en såkaldt Øresundsaftale om, at du er omfattet af dansk social sikring, og dermed skal være medlem af en dansk A-kasse.
Arbejder du mere end 50% af tiden i Sverige, kan du ikke få en øresundsaftale, men vil være omfattet af svensk social sikring.
Arbejder du mindre end 25% i Sverige, er du omfattet af social sikring i Danmark (din arbejdgivers hjemsted).

Husk at søge A1-attest

Uanset om du kan/ønsker at blive omfattet af Øresundsaftalen eller ej, skal du når blot du arbejder i både Sverige og Danmark, altid søge om en afgørelse om social sikring - en såkaldt A1-attest.

Ønsker du at få en afgørelse om social sikring i henhold til "Øresundsaftalen" skal Udbetaling Danmark og Försäkringskassan i Sverige indgå en individuel aftale om social sikring for dig.

Er du bosat i Sverige og ønsker at være under dansk social sikring i.h.t. Øresundsaftalen, skal du søge hos Udbetaling Danmark og din ansøgning om A1-attest vedlægges "Tillæg til ansøgning om Øresundsaftale for EU-borger".
Er du bosat i Danmark og ønsker at være under svensk social sikring i.h.t. Øresundsaftalen, skal du søge hos Försäkringskassan.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere