A-kasse
udland

EU
Dagpenge

Du er her: A-kasser (.dk)->A-kasse og udland->Arbejde indenfor EØS->grænsependler

Er du grænsependler? Se guide om A-kasse

I hvilket land du skal være forsikret og hvilket lands A-kasse (arbejdsløshedsforsikring) der skal udbetale ydelser til dig i tilfælde af arbejdsløshed er reguleret af FORORDNING (EF) Nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger.

Definitioner

Du er kun grænsearbejder hvis du rejser tilbage til Danmark som hovedregel mindst én gang om ugen. Vender du ikke tilbage til Danmark mindst én gang om ugen er du det man kalder ”anden arbejdstager end grænsearbejder”.

Medlemskab

Både grænsearbejdere og andre arbejdstagere end grænsearbejdere skal under arbejdet være omfattet af lovgivningen, herunder være arbejdsløshedsforsikret i det land, hvor de arbejder, jf. grundforordningens artikel 11, stk. 3, litra a).

Lad være med at opsige medlemsskabet i din danske A-kasse før du er sikker på at du er omfattet af arbejdsløshedsforsikring i nabolandet (arbejdslandet). I Tyskland sørger arbejdsgiveren for tilmelding til arbejdsløshedsforsikring, mens du automatisk bliver omfattet af arbejdsløshedsforsikring i Norge, når du arbejder der. I Sverige skal du til gengæld selv sørge for at blive medlem af en A-kasse.

Du kan ofte overføre anciennitet fra den danske A-kasse til arbejdsløshedsforsikringen i dit EU/EØS-arbejdsland, og tilbage igen til den danske A-kasse, når du vender retur til Danmark. Læs mere om evt. betingelser for medregning i andre EU/EØS-lande i denne artikel.

Medregning i dansk A-kasse

Bemærk at kravet om at man skal have arbejde i Danmark i mindst 296 timer inden for en sammenhængende periode på 12 uger/3 måneder, for at kunne medregne en forsikringsperiode fra et andet EU/EØS-land i en dansk A-kasse, ikke gælder for grænsearbejdere og andre arbejdstagere end grænsearbejdere med bopæl i Danmark, jfr. § 5, stk. 1, i bekendtgørelse om arbejdsløshedsforsikring ved arbejde m.v. inden for EØS, Færøerne og i det øvrige udland (EØS-bekendtgørelsen).

Det betyder at det kan være en fordel for nogle at blive vurderet som grænsearbejder/anden arbejdstager end en grænsearbejder, hvis man mister sit arbejde i det andet EU/EØS-land, da det kan være lettere at få medreget anciennitet fra det andet lands arbejdsløshedsforsikring.

Der har været nogle klageafgørelser over dette emne, og her har Styrelsen for arbejdsmarked- og rekruttering (STAR) fastslået at "en person skal have indrettet sit liv efter at være grænsearbejder eller anden arbejdstager end grænsearbejder, og at der derfor kan stilles krav om en vis kontinuerlighed i den måde, man har valgt at indrette sit liv på som grænsearbejder eller anden arbejdstager end grænsearbejder".
Se bl.a. afgørelse 21-073-0023.

Ydelser i tilfælde af ledighed

Lovvalget under ledighed bestemmes dels af, hvorvidt der er tale om en grænsearbejder eller en anden arbejdstager end en grænsearbejder, dels af om personen er fuldt, delvist eller periodevis arbejdsløs.

Bliver du periodevis eller delvis ledig i arbejdslandet, skal du søge supplerende arbejdsløshedsydelser (hvis det er muligt) i arbejdslandet, uanset om du er grænsearbejder eller ”anden arbejdstager end grænsearbejder”. Samtidig skal du stå til rådighed for arbejdsformidlingen i arbejdslandet, jf. artikel 65, stk. 1, i forordningen.

Hvis du bliver heltidsarbejdsløs som grænsearbejder overgår du til det danske system for arbejdsløshedsforsikring igen, hvilket vil sige at du skal melde dig ind i en dansk A-kasse og udmelde dig af forsikringen i arbejdslandet. Du vil få dagpenge udbetalt af den danske A-kasse, og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet i Danmark.
Du kan ofte få overført dine optjente rettigheder fra arbejdslandet til den danske A-kasse.

En ”anden arbejdstager end grænsearbejder” der bliver helt ledig, kan selv vælge om vedkommende ønsker at blive boende i arbejdslandet og stille sig til rådighed, og modtage arbejdsløshedsydelser herfra (kræver dokumentation for, at pågældende ikke vender hjem til sit bopælsland, se denne afgørelse), eller vende hjem til sit bopælsland og blive omfattet af reglerne og få arbejdsløshedsydelse derfra.

Delvis/periodevis eller helt arbejdsløs?
Ved vurderingen af om en person er delvis/periodevis eller helt arbejdsløs ses på om personen fortsat er omfattet af en kontrakt med arbejdsgiveren. En person er helt ledig, hvis personen har mistet tilknytningen til virksomheden.

Eksempel 1: Ved hjemsendelse på grund af vejrlig eller materialemangel anses personen som helt ledig, hvis personen ikke er forpligtet til at vende retur til arbejdspladsen, når årsagen til hjemsendelsen ikke længere består (se denne afgørelse).
Eksempel 2: Tidsbegrænset aftale for hver arbejdsperiode. I dette tilfælde skal vurderingen af den forsatte tilknytning mellem arbejdsgiver og arbejdstager foretages for hvert enkelt kontraktforhold. Se som eksempel på vurdering denne afgørelse.
Eksempel 3: Arbejde for vikarbureau - i denne afgørelse blev der ikke vurderet at være kontraktretlig tilknytning til vikarbureauet, og derfor blev medlemmet anset som helt ledig, og skulle derfor have arbejdsløshedsydelser fra sit hjemland (og ikke fra den danske A-kasse).

Du bor i Danmark men arbejder i Sverige

Når du pendler til et arbejde på den anden side af Øresund, skal du være dækket af en A-kasse i Sverige. I Sverige findes en obligatorisk grundforsikring (igennem ALFA-kassen), som man automatisk bliver medlem af når man arbejder i Sverige.
Ønsker man bedre dækning ved arbejdsløshed skal man dog tilmelde sig den frivillige arbejdløshedsforsikring i en svensk A-kasse.

Du kan se en oversigt over alle A-kasser i Sverige.
Om udbetaling af erstatning ("dagpenge") fra en svensk A-kasse kan du læse denne artikel.

Vi har også en artikel om at arbejde i Sverige, ligesom www.oresunddirekt.dk har forskellige guider.

Hvad med dit fagforeningsmedlemskab?
Udover A-kasse kan du - ligesom i Danmark - også i Sverige være medlem af en fagforening. Det er som i Danmark frivilligt om du vil være medlem af en fagforening.
De svenske fagforeninger kan, ligesom de danske, yde støtte og hjælp til medlemmerne i spørgsmål om løn og ansættelsesforhold.
Du kan finde en svensk fagforening, der passer til dit fag på hjemmesiden Norden.org.

Er du medlem af en dansk fagforening, kan du bibeholde medlemskabet, selvom du begynder at arbejde i Sverige. Du bør dog være opmærksom på, at en dansk fagforening ikke kan påvirke arbejds- og lønforholdene på en svensk arbejdsplads. Desuden vil en svensk fagforening have mere indsigt i de svenske arbejdsforhold, og således kunne give dig en bedre rådgivning.

Hvis du helt eller delvist mister dit arbejde i Sverige
Hvis du bliver helt arbejdsløs, skal du melde dig ind i en A-kasse i Danmark for at kunne få udbetalt dagpenge og andre arbejdsløshedsydelser. Dette gælder uanset at du har været medlem af en svensk A-kasse, mens du stadig havde arbejde i Sverige.
Du skal endvidere på første ledighedsdag melde dig arbejdsløs på jobcentret (jobnet.dk) i den kommune, du er bosat i.
Hvis du får nedsat arbejdstid og bliver deltidsarbejdsløs, er det A-kassen i Sverige, du skal kontakte.

Du bor i Danmark men arbejder i Tyskland

Grænsependlere, som tager arbejde i Tyskland, er arbejdsløshedsforsikret i Tyskland.
I Tyskland er alle arbejdstagere principielt forpligtiget til at være medlem af arbejdsløshedsforsikringen. Arbejdsgiveren sørger for tilmeldingen via sygeforsikringen.
Bidraget til arbejdsløshedsforsikringen betales af arbejdstageren og arbejdsgiveren med halvdelen hver.

Som grænsependler har man, forudsat alle betingelser er opfyldt:

  • ved fuld ledighed ret til dagpenge i Danmark. Bliver du helt arbejdsløs skal du melde dig ind i en dansk A-kasse og samtidig melde dig arbejdsløs hos jobcentret i Danmark.
  • ved deltidsledighed ret til ydelser (Arbeitslosengeld) i Tyskland. Hvis man bliver deltidsarbejdsløs, skal man straks melde sig hos arbejdsformidlingen (Agentur für Arbeit) i Tyskland.

Du kan læse mere om arbejdsløshedsforsikring i Tyskland og dine rettigheder som grænsependler på www.pendlerinfo.org.

Du bor i Danmark men arbejder i Norge

Hvis du arbejder i Norge er du automatisk omfattet af arbejdsløshedsforsikring i Norge. Bliver du helt arbejdsløs efter at have arbejdet i Norge, kan du vælge mellem om du vil søge dagpenge fra Norge (NAV) eller fra en dansk A-kasse. Søger du dagpenge fra NAV er det en betingelse at du vælger at blive i Norge. Bliver du boende i Danmark efter at været blevet ledig, skal du søge optagelse i en dansk A-kasse, og søge dagpenge der.
Du kan få overført optjente rettigheder fra den norske arbejdsløshedsforsikring til den danske A-kasse.

Bliver du ikke helt arbejdsløs, men f.eks. hjemsendt midlertidigt eller delvist arbejdsløs, kan du have ret til dagpenge fra Norge (NAV), selvom du bliver boende i Danmark.

Se mere i vores artikel om Arbejde i Norge og på NAVs hjemmeside.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Mulighed for mere i dagpenge for nyuddannede forringes

Regelændring: Dimittender skal nu vælge dagpengegrundlag inden 2 uger..
læs mere