A-kasse
EU/EØS

Flytning
Danmark

Du er her: A-kasser (.dk)->A-kasse og udland->Arbejde indenfor EØS->Dagpenge i Danmark efter tilbagevenden

Dagpenge i Danmark efter at have arbejdet indenfor EU

Kommer du tilbage til Danmark uden at have et job, eller mister du dit job efter at have arbejdet i Danmark efter hjemkomsten, er det vigtigt for dig om du kan få dagpenge fra en dansk A-kasse.

Er du arbejdsløs ved hjemkomsten, eller mister dit arbejde indenfor 1 år efter hjemkomsten?
Da et af kravene for at kunne få dagpenge fra en dansk A-kasse, er at du har været medlem af A-kasse uafbrudt i det seneste år op til din ledighed, er det i denne situation vigtigt om du kan få medregnet forsikringsperioder fra arbejdsløshedsforsikringen i det andet EU/EØS-land du er hjemvendt fra.

som omtalt i en anden artikel, kan du umiddelbart få medregnet forsikringsperioder, hvis det højest er 5 år siden du sidst var medlem af en dansk A-kasse. I modsat fald skal du først arbejde i 296 timer i Danmark inden for 3 mdr.
Husk dog altid at melde dig ind i en dansk A-kasse senest 8 uger efter du er ophørt med at være forsikret i det andet EU/EØS-land.

Ud over perioder, hvor en person i kraft af arbejde er forsikret, anses perioder, hvor der er udbetalt ydelser under arbejdsløshed, for forsikringsperioder. Det gælder også ydelser under arbejdssøgning i Danmark på et PD U2.

Din indkomst fra andre EU/EØS-lande kan du altid få medregnet til opfyldelse af indkomstkravet, uanset om du måtte opfylde betindelserne for medregning af forsikringsperioder.
Ved opgørelsen af indkomstkravet kan der tages de lønandele med, som ville have været indkomstskattepligtige, hvis de havde været optjent her i landet.
Endvidere er det et krav at du har været ansat på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår i ansættelseslandet, og at du har været arbejdsløshedsforsikret mens du tjente lønnen (hvilket du normalt vil være, fordi arbejdsløshedsforsikring i næsten alle EU/EØS-lande er obligatorisk).

Udgangspunktet er, at dokumentationen for overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder fra det andet EU/EØS-land sker via et PD U1 dokument eller elektronisk mellem myndighederne (EESSI samarbejdet) i form af SED'ere.
Lønsedler og lignende kan dog være nødvendige for at dokumentere indkomst.

Genindtræden i tidligere dagpengeperiode

Et medlem, der før udrejse er indplaceret i en dagpengeperiode, kan ved hjemkomsten fortsætte i den tidligere indplacering under følgende betingelser:

  • Medlemmet er udmeldt af en dansk a-kasse som følge af overgang til en forsikringsordning i et andet EØS-land eller Schweiz, og
  • medlemmet ved genindmeldelse i en dansk a-kasse opfylder betingelserne for at medregne arbejds- og forsikringsperioder fra et andet EØS-land, Schweiz eller Storbritannien.
  • Medlemmet forbruger af referenceperioden under udlandsopholdet.

Modtog du ydelser i det andet EU/EØS-land inden hjemkomst?

I dette tilfælde vil perioder hvor du har modtaget arbejdsløshedsunderstøttelse i det andet EU/EØS-land fragå i din 2-årige dagpengeperiode i din danske A-kasse.

Der sker en såkaldt "teknisk indplacering", således at din danske dagpengeperiode vil blive registeret som om den startede den dag du begyndte at modtage ydelser i det andet EU/EØS-land.

Beregningen af ledighedsanciennitet med arbejdsløshedsydelser sker efter samme regler, som hvis ledigheden var tilbagelagt i Danmark. Det vil sige, at opgørelsen sker på baggrund af timer, i hvilke der er modtaget arbejdsløshedsydelser.

Beregning af din dagpengesats

Opnår du dagpengeret i Danmark, enten umiddlebart efter hjemkomst eller på et senere tidspunkt, er det relevant om din indkomst fra det andet EU/EØS-land kan indgå i beregningen af din dagpengesats.

Når du har været arbejdsløshedsforsikret i Danmark inden for de sidste 5 år forud for ansøgning om genoptagelse i A-kassen, kan også indtægt fra arbejde i et andet EU/EØS-land eller Schweiz indgå i beregningsgrundlaget. Beregningen kan i så fald evt. ske på grundlag af dansk indtægt suppleret med indtægt fra et andet EØS-land eller Schweiz.
Beregningsgrundlaget suppleres med indtægt fra et andet EØS-land eller Schweiz, så der så vidt muligt altid er 12 måneder inden for 24 måneder.
Det betyder også, at suppleringen med indtægt fra et andet EØS-land eller Schweiz også kan være med til at sikre de bedste 12 måneder inden for beregningsperioden på 24 måneder uanset, der i øvrigt er danske indtægter, hvis disse er mindre end indtægt fra et andet EØS-land eller Schweiz.
Du kan læse mere om hvordan "de bedste 12 måneder" har betydning for størrelsen af dine dagpenge i vores artikel om dagpengesats.
Du kan læse mere om reglerne for beregning af dagpengesats efter arbejde i udlandet i Bekendtgørelse om beregning af dagpengesatsen (især kap. 6).

Når du IKKE har været arbejdsløshedsforsikret i Danmark inden for de sidste 5 år forud for ansøgning om genoptagelse i A-kassen, er det kun indtægt fra arbejde i Danmark der kan indgå i beregningen. Det vil således ske på grundlag af det seneste arbejde i Danmark.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere