Dagpenge

Teknisk
belægning

Tekniske belægninger

I tilfælde hvor du ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, f.eks. på grund af at du holder ferie, er syg (uden at modtage dagpenge under de første 14 dages sygdom), eller blot ikke har været tilmeldt Jobcentret, skal din A-kasse udfylde dit dagpengekort med 7,4 timer pr. dag. Dette udgør en teknisk belægning, og de vil blive fradraget i de 160,33 timer du har ret til at få dagpenge udbetalt for pr. måned.

En teknisk belægning sker også hvis du i øvrigt er udelukket fra dagpenge i en del af måneden, f.eks. for G-dage, hvis du har 1 måneds karens/venteperiode som nyuddannet, eller hvis du har venteperiode på 3 uger efter ophør af selvstændig virksomhed.

Der skal ikke ske tekniske belægninger af dagpengekortet på lørdage og søndage.

Afmeldemodellen

Hvis man har haft arbejde mens man har været afmeldt jobcentret, vil arbejdstimerne, såfremt de kan henføres til en dag med teknisk belægning, blive fratrukket de totale tekniske belægninger i den pågældende måned, således at man ikke bliver straffet for at arbejde mens man er afmeldt jobcentret.

Den del af den tekniske belægning, der herefter pga. afmeldemodellen ikke skal medføre fradrag i dagpengene, kaldes "teknisk belægning uden fradrag".

Med afmeldemodellen sikres, at der ikke sker en dobbeltbelægning i de tilfælde, hvor medlemmets arbejdstid varierer på de enkelte dage og hvor der også forekommer beskæftigelse på lørdage og søndage.

Der vil derfor kun ske en yderligere belægning af dagpengekortet i de tilfælde, hvor arbejdstiden i perioderne overstiger antal timer med tekniske belægninger. De tekniske belægninger i måneden opgøres under ét.

Eksempel på weekend-arbejde
Med afmeldemodellen vil f.eks. en person der arbejder 2x11 timer i weekenden, "kun" blive modregnet 37 timer for en uge, hvor vedkommende ikke er tilmeldt som ledig. Indtil en ændring af reglerne for tekniske belægninger i maj 2023 ville den pågældende person blive modregnet både de 37 timer i teknisk belægning for at være afmeldt jobcentret, samt de 2x11 timers arbejde i weekenden i den pågældende uge.

Ændringen i 2023 betyder således at personer der arbejder for eksempel i weekender eller har lange arbejdsdage, og i stedet holder fri på en hverdag, ikke skal modregnes ekstra i dagpenge.

Afmeldemodellen gælder ikke ved sygdom

Det bemærkes at afmeldemodellen ikke finder anvendelse, når man er syg. Så arbejder man f.eks. om søndagen mens man er sygemeldt vil der både ske teknisk belægning for de 5 hverdage i ugen med 7,4x5 timer samt for de timer man arbejder mens man er syg. Det fremgår af denne afgørelse.

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden. Man kan ikke bruge timer fra selvstændig virksomhed til forlængelse.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere