Artikler

Dagpenge
A-kasse

Få en erhvervsuddannelse på 110% dagpenge

Udgivet , opdateret . Kategori: opkvalificering, nøgleord: A-kasse, Uddannelse, Dagpenge

Folketinget har den 19. december 2023 vedtaget at gøre den midlertidige ordning med uddannelsesløft på 110% dagpenge, permanent.

Der har i 2023 været en tilsvarende midlertidig ordning, som altså nu er gjort permanent fra 1.1.2024. I det følgende er uddannelsesløft på 110 pct. af den individuelle dagpengesats, hvis uddannelsen er inden for mangelområder, nærmere beskrevet.

Det bemærkes, at de normale betingelser for uddannelsesløft også gælder for uddannelsesløft med 110% dagpenge, dog er retten alene gældende for dagpengemodtagere og retten gælder ikke dele af en erhvervsuddannelse. Læs mere om det "almindelige" uddannelsesløft på 80% dagpenge i denne artikel.

I følge § 97a i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, har dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte eller faglærte med forældet uddannelse, ret til tilbud om en erhvervsuddannelse inden for områder, hvor der er behov for arbejdskraft (mangelområder).

De uddannelser som kan tages med 110% dagpenge skal fremgå af en særlig positivliste som opdateres én gang årligt. Listen gældende fra 1. juli 2023 kan ses her

Retten gælder i følgende tilfælde:

  • Personen har ikke en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse. Bestemmelsen i 1. pkt. omfatter dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, og som er ufaglærte.
  • Personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med, men ikke overstiger, en erhvervsuddannelse, men hvor uddannelsen ikke har været anvendt i de seneste 5 år. Det vil sige faglærte dagpengemodtagere, der er fyldt 30 år, som har en forældet erhvervsuddannelse.

For at få ret til tilbud om uddannelsesløft til 110% dagpenge, skal der gives tilbud om en hel erhvervsuddannelse. Dagpengemodtagere kan dermed ikke få tilbud om f.eks. et grundforløb i en erhvervsuddannelse, som man kan under det "almindelige" uddannelsesløft på 80% dagpenge.
Der er dog ikke krav om, at hele erhvervsuddannelsen skal kunne afsluttes inden for personens dagpengeperiode.

En person anses for faglært, hvis vedkommende har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med, men ikke overstiger, en erhvervsuddannelse. En erhvervsuddannelse er en uddannelse efter lov om erhvervsuddannelser. Det kan f.eks. være en uddannelse til bager eller slagter. En uddannelse anses for forældet, hvis personen ikke har anvendt sin uddannelseskompetence i en jobfunktion eller som adgang til en stilling de seneste 5 år.

Dagpengemodtagere, som er omfattet af bestemmelsen, får en ret til et sådant tilbud om en erhvervsuddannelse på positivlisten over for jobcenteret. Jobcenteret skal således ikke fortage en vurdering af, om f.eks. tilbuddet er den rigtige indsats for at bringe den enkelte dagpengemodtager tilbage til arbejdsmarkedet, eller om pågældende har de nødvendige kompetencer til at gennemføre uddannelsen.

Der er dog ikke tale om en ret over for erhvervsskolerne. Dagpengemodtagere skal dermed opfylde de almindeligvis gældende betingelser for optagelse m.v. på erhvervsuddannelsen.

For at afklare dagpengemodtagerens kompetencer, herunder få synliggjort og dokumenteret uformel eller skjulte kvalifikationer, som er opnået via job, og dermed evt. få mulighed for at få afkortet den ønskede erhvervsuddannelse via en formel anerkendelse heraf, kan jobcenteret f.eks. give dagpengemodtagere tilbud om en realkompetencevurdering (RKV). Da dagpengemodtagere får ret til tilbuddet om en erhvervsuddannelse, skal forudgående tilbud dog kunne afvikles inden starten på tilbuddet om erhvervsuddannelsen.

Positivliste over erhvervsuddannelser

Positivlisten der gælder fra 1. juli 2023 dækker en tredjedel af aktiviteten på erhvervsuddannelserne inklusiv SOSU-assistentuddannelsen og uddannelser, der understøtter grøn omstilling på arbejdsmarkedet.

Af uddannelser på positivlisten kan nævnes Industrioperatør, Materielmekaniker, Værktøjstekniker, Lastvognsmontør, Jordbrugsmaskinfører, Automatiktekniker, VVS og blikkenslager, Maskinsnedker, Svejser, Murer, SOSU-assistent, Social-og sundhedshjælper, Industriassistent, Smed, Renovationschauffør, Serviceassistent, Receptionist, Ernæringsassistent, Elektriker og Digital handel.

Fritaget for normale pligter som dagpengemodtager

Det fremgår af § 97, a, stk. 3, at personen under uddannelsen er fritaget fra pligten efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik til at være aktivt jobsøgende og stå til rådighed for henvist arbejde. Dermed er personen fritaget fra både at søge og tage job, herunder dokumentere sine jobsøgningsaktiviteter i jobloggen, mens personen deltager i uddannelsen.

Relateret indhold om A-kasse