Q&A om A-kasse › Fora › Dimittend › Elev – dagpenge som lønmodtager
- Dette emne har 3 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 3 år, 7 måneder siden af support.
-
ForfatterIndlæg
-
9. februar 2021 kl. 13:57 #137Bruger2021Deltager
I jeres guide til a-kasser for elever og lærlinge skriver I at man som elev/lærling ofte har to muligheder efter endt uddannelse: at få dagpenge efter dimittendsatsen eller at få dagpenge som lønmodtager hvor elevlønnen udgør basis for beregningen af de 90%. Er det en regel der stadig gælder? Alle a-kasser (undtagen min-A-kasse.dk) hvor jeg har kigget på reglerne siger nemlig bare at som nyuddannet elev får man dimittendsats og nævner ikke noget om særlige regler for dem på elevløn/lærlingeløn.
Konkret er jeg interesseret i elevuddannelsen som kontorelev giver ret til dagpenge som lønmodtager, for det er alligevel cirka 4000 kroner om måneden i forskel mellem de to måder at beregner det på.
11. februar 2021 kl. 9:19 #138supportKeymasterHej,
Optagelse i A-kasse som lønmodtager
Optagelse umiddelbar efter endt uddannelse:
hvis du med din elevløn kan opfylde indkomstkravet, og derudover har været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, så har du ret til at få dagpengesatsen beregnet på baggrund af din elevløn.
For at kunne opfylde indkomstkravet på kun 1 år skal du tjene kr. 20.333 pr. mdr. Tjener du mindre end det vil det tage længere tid at opfylde indkomstkravet på kr. 243.996 kr. (i 2021).
For at det er en god ide at blive optaget som lønmodtager, skal 90% af din elevløn udgør et højere beløb end du kan få i dimittendsats. Som ikke-forsørger kan du her i 2021 få kr. 13.815. Det vil sige at din indkomst skal være højere end 15.350 pr. mdr. Dagpengesatsen beregnes på baggrund af de “bedste 12 måneder ud af de sidste 24 måneder”.
Jeg kan se på HK.dk, at elevlønnen for kontorelever inden for det private område er på kr. 15.434 pr. 1. marts 2021, så det er nok tvivlsomt om man reelt kan få mere end dimittendsatsen.
Optagelse, hvis du har afsluttet job efter endt uddannelse:
Har du haft lønarbejde efter uddannelsen er afsluttet, og er ansættelsesforholdet afsluttet, skal A-kassen ved opgørelsen af om du opfylder indkomstkravet, foruden din indtægt fra lønarbejde også medregne den del af uddannelsen, der ligger i optjeningsperioden (med kr. 20.333 pr. måned = indkomstloftet, der max. kan medregnes hver måned).
Optagelse i A-kasse som dimittend
Noget andet er at det ofte er en fordel at blive registreret med dimittend-rettigheder i A-kassen. Som dimittend er der endvidere en særlig mulighed for at få genberegnet dagpengesatsen efter 6 mdr. fra dimittering. Det kræver at du efter uddannelsen har fået indberettet løn for 3 måneder, svarende til minimum 320 timers arbejde for et fuldtidsforsikret medlem.
Hvis du får job efter uddannelsen og får en løn på mindst kr. 23.336 pr. mdr., så kan du efter 6 måneder få genberegnet dagpengesatsen og få den højeste sats, som er kr. 19.322 pr. mdr.
Skriv gerne her i forummet, hvis du har kommentarer.
Med venlig hilsen
Anders Weber, A-kasser.dk
12. februar 2021 kl. 11:04 #139Bruger2021DeltagerHej Anders
Tak for svar. Glemte at skrive at jeg tænkte på voksenlærlingeløn, som er højere end den for dem under 25, så der burde det kunne betale sig.
15. februar 2021 kl. 12:06 #140supportKeymasterHej,
du skal være opmærksom på at du ikke kan bruge din løn som voksenelev/-lærling til at opfylde indkomstkravet med, hvis din arbejdsgiver får offentligt tilskud til din løn.
Du kan ikke tælle indkomst med til opfyldelse af indkomstkravet, når arbejdsgiveren har fået bevilget ret til støtte efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 98 f. Dette fremgår af § 53, stk. 8, i lov om arbejdsløshedsforsikring mv.
Se også denne afgørelse fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Med venlig hilsen
Anders Weber, A-kasser.dk
- Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.