Artikler
Dagpenge
A-kasse
Kan man få forlænget sin dagpengeperiode?
Udgivet . Kategori: dagpengeret, nøgleord: A-kasse, Dagpenge, Dagpengeret
Ja, ved at tage småjobs m.m. i løbet af din dagpengeperiode, kan du få forlænget dagpengeperioden med op til et år (med 1.924 timer).
Hvad kan forlænge dagpengeperioden?
Du kan forlænge din to-årige dagpengeperiode med de løntimer, som du har haft, siden du begyndte din dagpengeperiode. Forlængelsen sker i forholdet 1:2. Det betyder, at for hver time, du arbejder, får du mulighed for at forlænge din dagpengeperiode med to timer inden for en "periode" på tre timer. På den måde kan man arbejde sig til en længere dagpengeperiode. Med løntimer menes der de arbejdstimer, som du har fået udbetalt løn for.
"Referenceperioden" - det vil sige perioden inden for hvilken din dagpengeret skal bruges (er normalt 3 år) forlænges i forholdet 1:3. Det vil sige for hver ekstra times arbede du har får du 2 ekstra dagpengetimer, og samtidig forlænges refrenceperioden med 3 timer. Referenceperioden kan dog maksimalt forlænges med 1,5 år.
Eksempel på forlængelse af dagpengeperiode
- Et medlems dagpengeperiode udløber den 29. marts 2021.
- Medlemmet har haft 74 løntimer, svarende til 2 ugers lønnet fuldtidsarbejde, siden den 2-årige dagpengeperiode begyndte.
- Medlemmet kan få forlænget dagpengeperioden med 148 timer (2 x 74 løntimer) inden for 222 timer (3 x 74 løntimer).
- Timerne omregnes til uger.
Det vil sige, at medlemmet pr. 30. marts 2021 kan få dagpenge i yderligere 4 uger. Den fleksible forlængelse kan bruges inden for 6 uger, det vil sige indtil den 11. maj 2021.
Du kan i stedet bruge timerne til at optjene en ny dagpengeperiode
Har du haft løntimer i din dagpengeperiode, kan du vælge mellem om du vil bruge dem til at forlænge din dagpengeperiode (som i eksemplet oven for) eller bruge dem til at genoptjene en helt ny 2-årig dagpengeperiode. Sidstnævnte kræver at du har haft arbejde i 1.924 timer.
Optjene en helt ny dagpengeperiode
Vedr. genoptjening af ny dagpengeperiode skal du være opmærksom på at måden du kan optjene en ny dagpengeperiode på, er forskellig afhængig af om du har en aktuel dagpengeret, herunder en evt. forlænget dagpengeret eller ej.
Indkomstkrav
Indkomstkravet gælder når medlemmet ikke har en aktuel dagpengeret, herunder en evt. forlænget dagpengeret, og ikke har timer stående på sin beskæftigelseskonto. Det vil bl.a. sige at alle nyledige kun kan få dagpenge hvis de opfylder indkomstkravet. Efter indkomstkravet er det ikke antal timer du har arbejdet (1.924) der er afgørende for om du har ret til en ny dagpengeperiode, men derimod skal du have haft en samlet indtægt på mindst 223.428 kr. (i 2017) i de tre år (36 måneder), før du blev ledig.
Beskæftigelseskrav
Beskæftigelseskravet gælder derimod når du er indplaceret i en dagpengeperiode (3 års referenceperioden) og/eller har timer stående på din beskæftigelseskonto.
Efter beskæftigelseskravet skal du have arbejdet 1.924 timer før du kan generhverve en ny dagpengeperiode. Heri kan du så indregne de timer du måtte have stående på din beskæftigelseskonto.
Forældelse af timer på beskæftigelseskontoen
Timer på beskæftigelseskontoen forældes efter 3 år.