Artikler

Dagpenge
A-kasse

1. årsrapport fra a-kasseforsøget

Udgivet . Kategori: a-kasse, nøgleord: A-kasse

Indledning

Som en del af aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats skal ni udvalgte a-kasser som forsøg i en periode på 4 år fra januar 2020 og indtil udgangen af 2023, varetage kontaktforløbet med deres medlemmer i opsigelsesperioden og de første tre måneders ledighed. Forsøget skal bl.a. belyse, om A-kasserne er bedre end jobcentrene til at varetage kontaktforløbet.

Der foretages løbende tilfredshedsmålinger og evalueringer af forsøget. Nærværende er 1. årsrapport fra a-kasseforsøget. Hele rapporten kan ses i pdf-format her.

Kontaktforløbet tænkes i denne sammenhæng bredt som forskellige typer af samtaler samt aktiviteter og tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB). I forsøget er der krav om, at a-kassen skal afholde minimum to jobsamtaler, en fællessamtale med jobcenteret samt en CV-samtale, der kan slås sammen med en jobsamtale, og en rådighedssamtale, der kan slås sammen med fællessamtalen. Det vil sige, at der minimum skal holdes tre samtaler pr. borger i forsøgsperioden på tre måneder. A-kassen har ansvaret for at visitere til forsøget og tilbud efter LAB aftales med det lokale jobcenter. I normalindsatsen er der krav om, at jobcenteret skal afholde minimum to jobsamtaler og en fællessamtale med a-kassen, mens a-kassen skal afholde en CV-samtale og en rådighedssamtale. Det vil sige, at der minimum skal holdes fem samtaler pr. borger ved normalindsatsen de første tre måneder af kontaktforløbet.

Kort om datagrundlaget

Rapporten indeholder data fra forskellige kilder. Afsnittene om ‘Deltagelse og aktivitet’ bygger på de monitoreringsdata, der løbende indsamles af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Disse data er indsamlet i perioden september 2020 - marts 2021, og formålet er at belyse deltagelse og aktivitet i forsøget landsdækkende. Afsnittene om ‘Tilfredshedsundersøgelse blandt dagpengemodtagere i og uden for forsøget’ bygger på data fra en spørgeskemaundersøgelse blandt personer, der påbegynder et nyt dagpengeforløb i en afdeling i de 9 a-kasser i forsøget (‘forsøg’) eller i det lokale jobcenter, uanset a-kassemedlemskab (‘ikke-forsøg’).

Respondenterne modtager spørgeskemaet, når de har haft mulighed for at have mindst tre og maksimalt seks måneders ledighed, nogle er gået i job, mens andre fortsat er ledige.

I det følgende kan ses disse uddrag fra rapporten:

Deltagelse og aktivitet

Tilfredshed med kontaktforløbet

Begrebsforklaring

Forsøgsdeltagere Borgere, der påbegynder et nyt dagpengeforløb i en af de ni a-kasser, der er med i forsøget,
i kommuner, hvor a-kassen har fået tilladelse til at gennemføre forsøg.
A-kassen har ansvaret for at visitere til forsøget.
Ikke-forsøgsdeltagere Borgere, der påbegynder et nyt dagpengeforløb i en kommune, hvor der ikke er givet tilladelse til forsøg. Disse borgere modtager normalindsatsen (uanset a-kassemedlemskab).
Visiteret til forsøg/
påbegyndt i forsøget
Forsøgsdeltagere, der er visiteret til at modtage det tidlige kontaktforløb i deres a-kasse. Visiterede forsøgsdeltagere er i forsøget op til tre måneder, svarende til op til 410 timers dagpengeforbrug (333 timer for deltidsforsikrede). Forsøgsdeltagere, som får job inden de tre måneder i forsøget er udløbet, forbliver registreret som omfattet af forsøget. Hvis personen melder sig ledig igen, fortsætter vedkommende sit kontaktforløb i forsøget, indtil de tre måneder er opbrugte.
Afsluttet i forsøg Forsøgsdeltagere, der afsluttes i forsøget, enten fordi de har modtaget deres fulde tre måneders forsøgsperiode eller grundet andre årsager, herunder at de er udmeldt af a-kassen eller er flyttet til en anden kommune, der ikke er med i forsøget. Forsøgsdeltagere, som a-kassen vurderer, har behov for en tidlig indsats i jobcenteret, afsluttes også i forsøget til det normale kontaktforløb i jobcenteret.
Omfattet af forsøg Forsøgsdeltagere, der er visiteret til forsøget, men endnu ikke er afsluttet i forsøget. Det bemærkes, at antallet af afsluttede forsøgsdeltagere i forsøget er lavt, mens antallet af omfattede forsøgsdeltagere stiger over hele perioden. Dette skyldes, at dagpengeforbruget harværet suspenderet fra januar -juni 2021.
Samtaler Forskellige samtaletyper, dvs. CV-samtaler, jobsamtaler, fælles jobsamtaler samt rådighedssamtaler.
Indsatser De aktiviteter (ud over samtaler) efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som forsøgsdeltagerne modtager. Dette inkluderer seks ugers jobrettet uddannelse, løntilskud, rådighedsafprøvende tilbud, vejledning og opkvalificering samt virksomhedspraktik. Det er ikke muligt at skille vejledning fra opkvalificering.

Hovedresultater

Deltagelse og aktivitet blandt nyledige i forsøget

  • I alt 22.464 nyledige dagpengemodtagere er visiteret til forsøget i september 2020 - marts 2021.
  • Flest er medlemmer i 3F A-kasse (35 pct.) og færrest i Min A-kasse (1 pct.).
  • I alt 3.315 nyledige dagpengemodtagere er afsluttet i forsøget i perioden.
  • For forsøgsdeltagere, som har modtaget indsatsen i den fulde forsøgsperiode, gælder det, at 87 pct. af dem har modtaget tre eller flere samtaler.
  • 250 personer har påbegyndt en indsats eller et tilbud i forsøget i september 2020 - marts 2021.
  • Godt halvdelen (53 pct.) starter i vejledning og opkvalificering, 37 pct. får seks ugers jobrettet uddannelse, mens 10 pct. deltager i virksomhedspraktik.
  • Få påbegynder løntilskud (mindre end 5%) eller rådighedsafprøvende tilbud (mindre end 5%).

Tilfredshed blandt dagpengemodtagere i og uden for forsøget

Der er systematisk højere tilfredshed blandt forsøgsdeltagere sammenlignet med forsikrede ledige, der påbegynder et nyt dagpengeforløb i et jobcenter (ikke-forsøgs-deltagere). Forskellen er signifikant for langt de fleste spørgsmål i undersøgelsen. Hovedresultaterne er:

  • I alt 68 pct. af forsøgsdeltagerne er samlet set tilfredse med deres kontaktforløb, mens det er 58 pct. af ikke-forsøgsdeltagerne.
  • Andelen af tilfredse varierer på tværs af a-kasser fra 61 pct. i FOA A-kasse til 76 pct. i Socialpædagogernes A-kasse.
  • I alt 42 pct. af forsøgsdeltagerne og 37 pct. af ikke-forsøgsdeltagerne oplever, at de bliver præsenteret for stillingsopslag og jobåbninger, de kan søge nu og her.
  • Der er særlig stor variation på tværs af a-kasser: 20 pct. af forsøgsdeltagerne i MA A-kasse oplever dette, mens det er 61 pct. i Dansk Metal A-kasse.
  • Omkring to ud af tre dagpengemodtagere i og uden for forsøget oplever, at de sammen med jobkonsulenten lægger en plan for jobsøgningen.
  • Lige knap halvdelen (49 pct.) af forsøgsdeltagerne har øget deres tro på at kunne komme i arbejde efter at have deltaget i vejledningsforløbet i a-kassen. Den tilsvarende andel blandt ikke-forsøgsdeltagere er 41 pct.

Relateret indhold om A-kasse