Dagpenge
Sammenlign
A-kasser
Dimittendrettigheder - uddannelse i forsvaret
Du kan uddanne dig inden for forsvaret på flere forskellige måder. Om du har ret til dimittenddagpenge som nyuddannet, afhænger af den uddannelse du gennemfører.
Værnepligt
Værnepligtige (4, 8 eller 12 mdr) har ingen dimittendrettigheder i A-kassen. Uddannelsen har en varighed af under 18 måneder, og er ikke SU-berettiget. Derfor kan en værnepligtsuddannelse ikke give dimittend-rettigheder i A-kassen.
Efter den gamle dagpengelovgivning (før 2017), hvor det var anciennitet og antal arbejdstimer pr. år, der var afgørende kunne værnepligtige ofte optjene dagpengeret på normal vis, fordi værnepligtige ofte arbejder mange timer.
Dette ændredes imidlertid med den nye dagpengereform i 2017, hvor der i stedet for et arbejdskrav (et vist antal timer) blev indført et indkomstkrav (skal have tjent et vist beløb).
Da værnepligtige får 7.948,51 kr./mdr. (april 2019 takst), og uddannelsen maksimalt varer 12 måneder, så skal den værnepligtige have haft indkomst fra ansættelse før eller efter værnepligttiden før vedkommende kan optjene dagpengeret i A-kassen.
En person der har færdiggjort sin værnepligt, og som har dagpengeret, kan få beregnet sin dagpengesats på baggrund af indkomst før værnepligten, ELLER vælge at få dimittendsatsen hvis den viser sig at være højere (71,5/82 procent af den maksimale dagpengesats).
Hvis satsen beregnes på baggrund af indtægt fra før/efter værnepligten sker det på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de seneste 24 måneder.
Erhvervsuddannelser i Forsvaret
Forsvaret tilbyder praktikpladser og uddannelsesforløb på en række erhvervsuddannelser (eud). Fælles for dem er, at de i indhold og struktur følger de civile udgaver af uddannelserne. Uddannelserne afsluttes med et svendebrev svarende til den civile udgave.
Der udbydes uddannelser inden for en række erhvervsfaglige retninger, fx Flymekaniker, Automatiktekniker, Elektronikfagtekniker, Industritekniker, Datatekniker, It-supporter, Personvognsmekaniker, Lastvognsmekaniker, Smed, Skibsmontør, Maler samt Skov- og naturtekniker.
Tre af uddannelserne er særligt målrettet tjeneste i Forsvaret: Automatiktekniker og Elektronikfagtekniker i Søværnet samt Flymekaniker i Flyvevåbnet.
Om en erhvervsuddannelse i forsvaret giver ret til dimittenddagpenge, afhænger af om uddannelsen opfylder kravene til at give dimittendrettigheder i A-kassen, det vil især sig at uddannelsen skal have en varighed af mindst 18 måneder.
Sergentuddannelsen
Den grundlæggende sergentuddannelse i hæren er den eneste af forsvarets uddannelser der er SU-berettiget. Men på grund af varigheden på kun 7 måneder giver den ikke ret til dimittend-dagpenge.
Elever i de øvrige værn, flyvevåbnet og søværnet, er ikke på SU, når de tager de moduler, der fører til deres sergentgrader. Kadetterne, der skal være officerer, når de er færdige med deres grunduddannelse, er heller ikke på SU. I stedet modtager de løn, og kan derfor optjene dagpengeret på almindelig vis.
- A-kasse oversigt (forside) →
A-kasse for dimittender
Du kunne måske også være interesseret i:
⇒Bachelor og A-kasse
⇒Nedsat kontingent for dimittender
⇒Mere i dagpenge efter uddannelsen
Hovedemner om A-kasse
Artikler
Find information om A-kasse
➞ Alle artikler➞ Blog
Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere
Satser 2025
Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere
Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere