Dagpengeret

Indkomst
krav

Beregningsgrundlag ved beregning af dagpengesats

Når din A-kasse skal beregne din dagpengesats skal den bruge de bedste 12 måneder indenfor de sidste 24 måneder.

Indtægt fra lønarbejde

I beregningsgrundlaget indgår indtægt fra lønarbejde:

  • A-indkomst, der er indberettet til indkomstregistret
  • B-indkomst, som er indberettet til indkomstregistret, hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag og som ikke indgår i en virksomheds overskud eller underskud

Indberettet A- og B- indkomst medregnes i den måned, hvori indtægten er indberettet til indkomstregisteret, jfr. bla. denne afgørelse om B-indkomst som dagplejer. Det er uden betydning, at indtægten er optjent for en anden periode end indberetningsperioden.

B-indkomst, der ikke er indberetningspligtig til indkomstregisteret, indhentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelse i beregningsperioden, og indgår i beregningsgrundlaget med 1/12 pr. måned i indkomståret.

Hvis årsopgørelsen endnu ikke er afsluttet, kan B-indkomst, der ikke er indberetningspligtig, også medregnes. Opdelingen med 1/12 pr. måned gælder dog ikke for ikke-indberetningspligtig B-indkomst, der er medregnet i de(n) måned(er), hvor medlemmet på tro og love har oplyst, at arbejdet er udført.

Indtægt der er opnået ved lønarbejde, kan kun medregnes til beregningsgrundlaget, hvis den er optjent i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster, eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår, kan medregnes.

Indtægt fra selvstændig virksomhed

Har du haft indtægt fra selvstændig virksomhed, kan det indgå når indtægten fremgår af en afsluttet årsopgørelse.

A-indkomst udbetalt fra et selskab, hvor ejeren har afgørende indflydelse, kan derfor medregnes når det fremgår af ejerens årsopgørelse, jfr. denne afgørelse.
Ejerandel af overskud i et selskab kan medregnes, når det fremgår af selskabets afsluttede årsopgørelser, jfr. denne afgørelse.

Har du opnået dagpengeret alene på baggrund af selvstændig virksomhed, kan du i stedet få beregnet dagpengesats på baggrund af et gennemsnit af de to år med den højeste indtægt inden for de seneste 5 afsluttede indkomstår forud for ledighedens indtræden.

Indtægt fra selvstændig virksomhed medregnes til beregningsgrundlaget med 1/12 pr. måned i indkomståret. Dækker en virksomheds regnskab ikke 12 måneder, skal indkomsten dog omregnes til måneder ved at overskuddet divideres med det antal måneder, regnskabet dækker.

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden. Man kan ikke bruge timer fra selvstændig virksomhed til forlængelse.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere