Studiemedlem
Gratis
A-kasse
Flere kan få gratis A-kasse fra 1. januar 2025
Fra 1.1.2025 kan elever og lærlinge tjene lige så meget som andre studerende og stadig få gratis A-kasse. Studerende over/under 30 år vil fremover være omfattet af samme regler for gratis A-kasse.
Studerende samt elever/lærlinge der følger en uddannelse der giver ret til dagpenge efter lovens § 54 (dimittenddagpenge) kan få op til 5 års gratis A-kasse under uddannelsen.
Indtægtsloft bliver det samme for alle
Hidtil har det været således at elever/lærlinge ikke måtte have indtægt ved siden af deres elevløn, hvis man ønskede gratis A-kasse.
Dette ændres fra 1. januar 2025, således at elever/lærlinge nu (ligesom alle andre studerende) kan tjene op til 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, eller deres elevløn hvis den er højere.
Særlige krav til +30 årige ophæves fra 2025
Hidtil har det været en betingelse for at studerende over 30 år kunne få gratis A-kasse, at de skulle betale efterlønsbidrag og have opfyldt indkomst- eller beskæftigelseskravet ved uddannelsens start. Disse særlige regler fjernes fra 1. januar 2025, således at der gælder samme regler/krav for studerende uanset om man er under eller over 30 år.
Særlige regler for voksenlærlinge over 30 år
En voksenlærling der er fyldt 30 år og er under uddannelse i henhold til en aftale efter §§ 154-160 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kan fritages for betaling af A-kasse kontingent, så længe uddannelsesaftalen løber. Det er således ikke en betingelse, at uddannelsesforløbet giver ret til dagpenge efter lovens § 54. Det bemærkes videre, at der ikke gælder et indkomstloft for voksenlærlinge. Er en voksenlærling igang med en uddannelse der giver ret til dimittenddagpenge, gælder indtægtsloftet på 120,67 pct. af højeste dagpengesats.
Fritagelsen gælder også under orlov
Medlemmet kan også fritages for at betale kontingent, hvis medlemmet har orlov fra uddannelsen, men fortsat står tilmeldt uddannelsen.
Opgørelse af indtægter m.v.
Ved opgørelse af de samlede indtægter medregnes:
- Alle indtægter, der kommer fra arbejde samt SU og lignende ydelser, som medlemmet modtager i forbindelse med uddannelsen.
- Legater, hvis medlemmet bliver beskattet af beløbet.
Indtægter i form af renter, lån eller lignende skal ikke regnes med i de samlede indtægter.
Er medlemmet elev, må den samlede indtægt ikke overstige 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, jf. §§ 47 og 70 i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., eller elevlønnen, hvis denne er højere.
Er medlemmet voksenlærling og omfattet af stk. 1, nr. 4, må den samlede indtægt ikke overstige 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, jf. lovens §§ 47 og 70, eller lønnen for voksenlærlinge, hvis denne er højere. Lønnen til voksenlærlinge anses i denne relation for at være elevløn.
Elevlønninger er fastsat i de enkelte overenskomster og stiger gennem uddannelsens forløb. Elevlønnen må udgøre elevlønnen på det læreårstrin, hvor medlemmet går, inkl. eventuelle tillæg inden for det overenskomstområde, som medlemmet er omfattet af under uddannelsen.
Hvis medlemmet er under uddannelse og ikke modtager elevløn, men f.eks. SU eller SVU, må den samlede indtægt ikke overstige 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, jf. lovens §§ 47 og 70.
Den samlede indtægt opgøres som indtægten for en periode på 12 måneder. Perioden regnes fra den dato, medlemmet søger om fritagelsen.
Er medlemmet ikke elev, kan medlemmet godt have indtægter, der i nogle måneder ligger over 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, jf. lovens §§ 47 og 70, for en måned. Det er dog et krav, at den samlede indtægt opgjort som gennemsnittet af indtægten for 12 måneder, ikke overstiger 120,67 pct. af den højeste dagpengesats, jf. lovens §§ 47 og 70, for 12 måneder.
Foregående: 2025 satser for dagpenge fra A-kasse