Genoptjening

Ny
dagpengeperiode

< Forrige | Indhold | Næste >

A-kasse - Opfyldelse af beskæftigelseskravet

Beskæftigelseskravet kan opfyldes på grundlag af både løntimer og perioder med drift af selvstændig virksomhed i væsentligt omfang, jf. lovens § 53.
Ret til påbegyndelse af en dagpengeperiode (indplacering), jf. bekendtgørelsens § 15, er betinget af, at et medlem har haft sammenlagt 1.924 løntimer (fuldtidsforsikrede) eller 1.258 løntimer (deltidsforsikrede), som er indberettet til indkomstregisteret inden for de seneste 3 år.
Beskæftigelseskravet skal være opfyldt på det tidspunkt, hvor medlemmet bliver indplaceret i dagpengeperioden.

Alle løntimer, der ligger i en indberetningsperiode, hvor der ikke har været udøvet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang, kan medregnes.
Selvstændig virksomhed, der har været udøvet i væsentligt omfang, kan medregnes til opgørelsen af beskæftigelseskravet, jf. Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet.
For den enkelte periode, hvor medlemmet har haft lønmodtagerarbejde eller har drevet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang, kan der kun medregnes enten løntimer eller drift af selvstændig virksomhed i væsentligt omfang. Det skyldes, at medlemmer, der har udøvet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang, højst kan medregne 37 timer pr. uge til beskæftigelseskravet, jf. vejledning til Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet. Beskæftigelseskravet kan opfyldes ved at sammenlægge lønarbejde med en del af en uddannelse, der ligger forud for lønarbejdet. Det er en forudsætning for at medregne uddannelsen, at medlemmet har gennemført en uddannelse af den i lovens § 54 nævnte art, men har valgt ikke at gøre brug af sine dimittendrettigheder. (Læs mere om sammenlægningsreglen i dette blogindlæg).

Ret til ny dagpengeperiode

Medlemmet optjener ret til en ny dagpengeperiode, når der efter seneste indplacering i dagpengeperioden foreligger mindst 1.924 henholdsvis 1.258 løntimer, der er indberettet til indkomstregisteret inden for de seneste 3 år.
Din A-kasse vil løbende opgøre om du har opfyldt kravet, i forbindelse med, at du anmoder om dagpenge eller modtager andre ydelser, der forbruger af ydelsesperioden.
Du kan selv følge med i hvor tæt du er på at have arbejdet nok timer på din "beskæftigelseskonto". Beskæftigelseskontoen kan du se via din A-kasse eller på Jobnet.dk.

Generhvervelse af dagpengeretten for medlemmer, hvis dagpengeret er udløbet

Er din dagpengeret udløbet betragtes du som nyledig, og skal så ikke optjene din ret til dagpenge efter beskæftigelseskravet, men derimod efter "indkomstkravet". Se mere om indkomskravet i vores artikel herom.

Den ny dagpengeperiode starter første ledige dag med forbrug af ydelsesperioden efter den tidligere dagpengeperiodes udløb.
For medlemmer, der først efter udløbet af dagpengeperioden opfylder generhvervelseskravet, løber den nye dagpengeperiode fra første ledige dag med arbejdsløshedsdagpenge eller andet, der forbruger af ydelsesperioden, efter sidste dag i optjeningsperioden.

< Forrige | Indhold | Næste >

  

Hovedemner om dagpenge

Beregning af dagpengesats Din dagpengesats beregnes på baggrund af de "bedste 12 måneder" inden for de sidste 24 måneder. Du kan dog højest få den maksimale dagpengesats.
2-årig dagpengeperiode En ledig kan få dagpenge i 2 år (3.848 timer). De 3.848 timer skal være forbrugt inden for en 3-årig periode, som kaldes referenceperioden.
Forlæng dagpengeperiode med arbejde Ledige har mulighed for at anvende beskæftigelsestimer i løbet af dagpengeperioden til en forlængelse af dagpengeperioden.
Forbrug af dagpengeretten er timebaseret Man bruger kun af sine dagpenge, for de timer, hvor man faktisk har modtaget dagpenge.
Krav for at kunne få dagpenge Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504 inden for de sidste 3 år. Læs mere...
§
Selvforskyldt ledighed Opsiger man et arbejde uden en gyldig grund, eller bliver man afskediget af en grund, der væsentligst skyldes en selv, vil man få 3 ugers karantæne med dagpenge. Læs mere...

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere