A-kasse
udland

EU
Dagpenge

De relevante regler om arbejdsløshedsdagpenge for 3. landsborgere

Rettigheder for 3. landsborgere i forhold til dagpenge

3. landsborgere med opholds- og arbejdstilladelse har samme rettigheder til dagpenge som herboende danskere. Der er dog særlige betingelser for personer med opholds- og arbejdstilladelse efter erhvervs- og studieordningerne, som gennemgås nedenfor.

Erhvervsordninger

De midlertidige opholdstilladelser via erhvervsordningerne er direkte betinget af, at den pågældende fortsat har det arbejde, som opholdstilladelsen blev givet i forhold til.

Ved beløbsordningen og positivlisten er det muligt at være arbejdssøgende i op til seks måneder, hvis personen uforskyldt er blevet ledig. Det er dog en betingelse, at personen ikke i perioden modtager offentlige ydelser efter lov om en aktiv socialpolitik.

Det er således relevant for 3. landsborgere der har opholdstilladelse i henhold til en af de midlertidige ordninger, at vurdere om det kan betale sig at blive medlem af en dansk A-kasse.
Hvis man ikke har ret til at blive i landet, når man er blevet arbejdsløs, kan det jo være ligegyldigt om man har ret til dagpenge..

Greencard- og Etableringskort-ordningerne tillader derimod, at personer i perioder kan være arbejdssøgende, og at de kan blive medlem af en a-kasse, optjene dagpengeret og derefter få dagpenge ved ledighed efter samme regler som herboende danskere.
Bemærk at Green Card ordningen blev ophævet med virkning fra den 10. juni 2016. Men de indtil da udstedte Green card er fortsat gældende og kan evt. forlænges.

Studieordninger

De midlertidige opholdstilladelser via studieordningerne er betinget af, at den studerende fortsat er studieaktiv. Det indebærer, at det i princippet ikke er muligt at modtage dagpenge, idet 3. landsborgeren mister opholdstilladelsen, hvis vedkommende ikke længere er studieaktiv.

Udlændinge, der afslutter en dansk kandidat- eller dansk ph.d.-grad, kan få en opholdstilladelse med henblik på et etablere sig i Danmark efter endt uddannelse (etableringskort). De kan også søge om ophold efter en af de øvrige erhvervsordninger.

Etableringskort er dog betinget af, at indehaveren ikke modtager dagpenge på dimittendvilkår. Hvis internationale dimittender modtager dimittenddagpenge, inddrages deres etableringskort. Det betyder, at de dermed ikke kan forbruge deres dimittenddagpenge.

Studerende fra 3. lande kan ligesom andre studerende blive gratis medlem af en A-kasse. Og det i sig selv kan jo give nogle fordele for netværk m.m.
Men studerende fra 3. lande kan ikke få dimittenddagpenge efter endt uddannelse - det skyldes at deres opholdstilladelse efter studieordningen kun giver ret til at arbejde 20 timer pr. uger.
For at have ret til dimittenddagpenge, skal opholdstilladelsen give ret til at arbejde på fuld tid i Danmark.

Får en færdiguddannet 3. landsborger job i Danmark og tilsvarende opholdstilladelse, kan vedkommende naturligvis blive/forblive medlem af en A-kasse og optjene ret til dagpenge på samme vilkår som danskere.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2024 er kr. 20.359 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 24.199. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 263.232. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere

Nedsat A-kasse kontingent for dimittender

Billigere kontingent for nyuddannede i bl.a. Min A-kasse..
læs mere

Mulighed for mere i dagpenge for nyuddannede forringes

Regelændring: Dimittender skal nu vælge dagpengegrundlag inden 2 uger..
læs mere