EU
Sverige

Arbejdsløs
A-kassa

Du er her: A-kasser (.dk)->Arbejde indenfor EØS->Arbejdsløshedsforsikring i EU/EØS->Sverige

Arbejdsløshedsforsikring i Sverige

Type af ordning

Hvordan bliver du omfattet? I Sverige findes både en (obligatorisk) basis arbejdsløshedsforsikring som alle der arbejder i Sverige er dækket af - og en frivillig arbejdsløshedsforsikring som vi kender det fra Danmark, hvor man skal være medlem af en A-kasse ("A-kassa") for at kunne få dagpenge i tilfælde af ledighed.

Bidrag: Kun arbejdsgivere betaler bidrag til den obligatoriske basis forsikring. Den frivillige forsikringsordning er delvist finansieret af kontingent betalt af medlemmerne af A-kasserne ("A-kassor").

Hvem er dækket? Alle ansatte og selvstændige.

Dagpengebeløb: Beløb fra grundforsikringen afhænger af, hvor meget du har arbejdet tidligere. Beløb fra den frivillige forsikring ("A-kassa") afhænger af tidligere indkomst. Dagpengeperioden er længere, hvis du er forsørger.

Betingelser for dagpengeret

For at blive berettiget til dagpenge ("ersättning") uanset om det er fra basisforsikringen eller fra en A-kasse, skal du opfylde følgende betingelser:

  • Gennem de seneste 12 måneder skal du have arbejdet mindst 60 timer pr. måned i mindst 6 måneder, ELLER mindst 420 timer i en sammenhængende periode på 6 måneder (med mindst 40 timer hver måned).
    Du kan opfylde arbejdskravet ved arbejde som ansat eller selvstændig.
    I begge tilfælde kan op til maksimum 2 måneder med forældreorlov eller værnepligt medregnes til opfyldelse af arbejdskravet.

    Perioden på 12 måneder kan forlænges med op til 5 år (til 6 år i alt) i tilfælde af:
    - sygdom,
    - pasning af eget barn og tid med forældreorlov,
    - obligatorisk værnepligt,
    - fuldtidsstudier (se nedenfor)
  • Du skal være registreret hos den svenske arbejdsformidling (Arbetsförmedlingen).
  • Du kan frit arbejde i Sverige (hvis du ikke er EU-borger skal du have en generel arbejdstilladelse, som ikke er begrænset til et bestemt job).
  • Du skal aktivt søge job og være klar til at acceptere jobtilbud med én dags varsel.

For at være dækket af den frivillige forsikring skal du derudover have været medlem af en A-kasse i de sidste 12 måneder.

Det er kun muligt at søge om dagpenge fra basisforsikringen, hvis du ikke er medlem af en A-kasse eller har været medlem i mindre end 12 måneder.

Er der særlige regler for nyuddannede?

Nej, men hvis du har studeret på fuld tid kan den periode hvori arbejde tælles (12 måneder) forlænges med det antal måneder hvori du har studeret, under forudsætning af:

  • at du har afsluttet studierne efter du er fyldt 25 år, eller
  • du var yngre end 25 år da du afsluttede studierne, men havde arbejdet fuldtid i mindst 5 måneder inden studiestart.

På den måde er der gode chancer for at nyuddannede der har arbejdet i året før studiestart eller har haft feriejobs m.v. kan være berettiget til dagpenge.
En nyuddannet skal dog stadig opfylde kravet om 1 års medlemskab af A-kasse. Derfor er det en god ide at melde sig ind i en svensk A-kasse senest 1 år før man dimitterer.

Fastsættelse af dagpengenes størrelse

Fra basis arbejdsløshedsforsikring

Dagpengesatsen beregnes ud fra den gennemsnitlige arbejdstid, du havde. Beløbet kan maksimalt være 510 SEK pr. dag. For at kunne få 510 kroner, kræves fuldtidsarbejde uden fravær i 12 måneder. Har du ikke arbejdet på fuld tid, eller arbejdet i mindre end 12 måneder, vil beløbet være lavere end 510 SEK, dog minimum 255 SEK pr. dag. Det betyder en maksimal dagpengesats på cirka 11.200 SEK før skat om måneden.

Dagpengesatsen er den samme i hele den periode, hvor du kan modtage dagpenge (se nedenfor).

Fra frivillig indkomstrelateret arbejdsløshedsforsikring

I de første 200 dage kan du få 80% af den gennemsnitlige arbejdsindkomst du har haft de sidste 12 måneder.
Den højeste sats er dog 1.200 SEK pr. dag 5 dage om ugen i løbet af de første 100 dage - eller 26.400 SEK før skat pr. måned.
Fra dag 101 er den maksimale sats 1.000 SEK pr. dag.

Beløbet reduceres til 70% af tidligere indkomst efter 200 dage (Fra 10. dagpengemåned og frem).

Hvis du har arbejdet fuld tid uden fravær, kan din dagpengesats ikke være lavere end 510 SEK pr. dag.

Beskatning af dagpenge

Dagpenge fra begge typer arbejdsløshedsforsikring er skattepligtig.

Længde af periode med dagpenge

Dagpengeperioden er for begge forsikringstyper 5 dage om ugen i samlet 300 dage, hvilket svarer til 14 måneder. A-kassen vil se på din familiesituation efter de første 300 dage, og hvis du på det tidspunkt er forsørger til mindst 1 barn (op til 18 år), forlænges din dagpengeperiode med 150 dage til en samlet periode på 21 måneder.

Få medregnet forsikringsperiode fra dansk A-kasse

Forsikrings- og arbejdsperioder fra Danmark, som er bekræftet i et PD U1-dokument eller udvekslet elektronisk af myndighederne via EESSI i SED U002, kan bruges til at opfylde kvalificeringsperioden, hvis du har arbejdet i mindst én dag i et job omfattet af den obligatoriske forsikring efter ankomsten til Sverige.

Har du inden for de sidste 5 år været omfattet af arbejdsløshedsforsikring i Sverige, kan du få medregnet forsikrings- og arbejdsperioder fra en dansk A-kasse uden først at skulle påbegynde arbejde i Sverige. Det følger af Nordisk konvention om social sikring af 12. juni 2012. Læs mere i denne guide om at flytte/vende tilbage til et nordisk land.

I tilfælde af at det er nødvendigt at anvende PD U1 / SED U002 beregnes dagpengene på grundlag af den indkomst, du har haft, mens du har arbejdet i Sverige.

Se generel vejledning om at skifte fra dansk A-kasse til arbejdsløshedsforsikring i et andet EU/EØS-land.

Hvordan søger du om dagpenge ("ersättning")?

  • Du skal registrere dig som jobsøger.
  • Basis dagpenge: Hvis du ikke er medlem af en A-kasse ("A-kassa"), kan du søge om dagpenge hos Alfa-kassan.
  • Indkomstrelaterede dagpenge: Kontakt din A-kasse og ansøg om dagpenge eller besøg A-kassen's hjemmeside for at udfylde de nødvendige oplysninger.

Hvis du ikke opfylder kravene

Personer, der ikke opfylder ovennævnte krav til dagpenge, kan have mulighed for at søge om kontanthjælp (Ekonomiskt bistånd).

Svenske ord

Basis arbejdsløshedsforsikring = grundförsäkring

Frivillig indkomstrelateret arbejdsløshedsforsikring = inkomstbortfallsförsäkring

A-kasse = arbetslöshetskassa (A-kassa).

Dagpenge = ersättning.

Skal du begynde arbejde i Sverige?

Det er vigtigt at du kun er forsikret i ét land ad gangen, men samtidig skal du undgå "huller" i perioden med arbejdsløshedsforsikring.
Hovedreglen er at du skal melde dig ud af din danske A-kasse, så snart du er blevet medlem af en svensk A-kasse, eller når du kan se at der trækkes bidrag til basis arbejdsløshedsforsikring på din lønseddel.
Se generel guide om arbejdsløshedsforsikring ved arbejde inden for EØS.

Skal du arbejde som udstationeret eller arbejde i flere EU/EØS-lande samtidig, kan du muligvis beholde dit danske A-kasse medlemskab.

Denne side blev sidst opdateret 30. november 2023.

Hovedemner om A-kasse

Nemt at skifte til en anden A-kasseØnsker man at skifte A-kasse skal man blot tilmelde sig den nye A-kasse man ønsker at skifte til. Der er ikke nogen opsigelsesperiode, og har du forudbetalt kontingent vil det blive tilbagebetalt. Din anciennitet vil blive overført til den nye A-kasse. Læs mere..
Hvad kan du få i dagpenge?Du kan få 90% af din indkomst, dog maksimalt den højeste dagpengesats som i 2025 er kr. 21.092 pr. måned. De første 3 måneder har du mulighed for at få beskæftigelsestillæg så din maksimale dagpengesats kan komme op på kr. 25.070. Læs mere..
Indmeld dig i A-kasse under studietEr du studerende på en videregående uddannelse, er det en fordel at tilmelde dig A-kasse senest 1 år før du er færdig med uddannelsen. På den måde undgår du 1 måneds venteperiode med dagpenge. Læs mere..
Særlige regler for nyuddannedeSom færdiguddannet fra en videregående uddannelse, kan du få dagpenge, uden at opfylde de normale krav for at kunne få dagpenge. HUSK der er en frist på 14 dage til at tilmelde dig A-kasse som nyuddannet. Læs mere...
Optjening af dagpengeretDer er to hovedkrav for at kunne få dagpenge. Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 1 år, og du skal have tjent mindst kr. 273.504. Læs mere..
Kontingent og skatDu får automatisk fradrag for dine kontingenter til fagforening og A-kasse. Der er ikke noget loft over det beløb, du kan få fradrag for, når det gælder kontingent til A-kasse, hvorimod du maksimalt kan få fradrag for kr. 7.000 til fagforening.

Artikler

Find information om A-kasse

➞ Alle artikler
➞ Blog
Flere kan få gratis A-kasse efter 1. januar 2025

Fra 1.1.2025: Flere under uddannelse kan få gratis A-kasse..
læs mere

Satser 2025

Nye satser der gælder fra 1. januar 2025 er klar. Se hvor meget du kan få i dagpenge, eller hvor meget du skal have tjent for at kunne få dagpengeret..
læs mere

Klager over A-kasse afgørelse om dagpenge, medlemskab m.m.

Så er der ny statistik om klager over A-kasser. Se hvem der klarer sig godt og dårligt..
læs mere