A-kasse
udland
EU
Dagpenge
Arbejde i Sverige: Hvad med A-kasse?
Da Sverige er et EU-land gælder principperne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger.
Det betyder bl.a. at en person skal være forsikret mod arbejdsløshed i det EU/EØS-land hvor vedkommende arbejder, og at man kun kan være forsikret i ét land ad gangen.
Er du udstationeret, grænsependler eller arbejder i flere lande, kan der gælder der særlige regler for i hvilket land du skal være medlem af A-kasse, og hvem der skal udbetale dagpenge i tilfælde af ledighed.
Arbejder du både i Danmark og Sverige for samme arbejdgiver?
Læs mere om øresundsaftalen i vores særlige artikel om at arbejde i både Sverige og Danmark.
Medregning af forsikringsperioder
Overførsel af anciennitet fra dansk til svensk A-kasse
Skal man arbejde i Sverige kan man få overført sin anciennitet, dvs. arbejdsperioder/indtægt og medlemsperioder fra en dansk A-kasse til den svenske A-kasse.
Det er blot vigtigt at du husker at indmelde dig i en A-kasse i Sverige senest 8 uger efter at du er udmeldt af den danske.
Du skal bruge et såkaldt PD U1 dokument fra din danske A-kasse, hvori de dokumenterer dine medlems-og arbejdsperioder/indtægt, eller hør i din A-kasse om de kan overføre oplysningerne elektronisk til den svenske A-kasse.
Derudover er det en god ide altid at gemme lønsedler mm., hvis du skulle få brug for at dokumentere indkomst/arbejde overfor den svenske A-kasse.
I følge Nordisk Konvention om Social Sikring kan man også som ledig få overført medlems- og arbejdsperioder fra Danmark, hvis man inden for de sidste 5 år har været omfattet af arbejdsløshedsforsikring i Sverige.
Personen skal søge om optagelse i en svensk A-kasse inden for 8 uger efter at man har meldt sig ud af den danske A-kasse, og kan herefter modtage dagpenge i henhold til den svenske lovgivning.
Arbejdsløshedsforsikring i dit nye EU/EØS-land
Se vores artikel der omhandler de generelle regler
Mere om den svenske arbejdsløshedsforsikring
Vi har lavet en særlig artikel der udførligt beskriver arbejdsløshedsforsikring i Sverige. Se den her.
Hvilken A-kasse skal du vælge?
Der findes 24 A-kasser i Sverige. Du har ret til at blive medlem af en a-kasse, hvis du er ansat inden for ansættelsesområdet på ansøgningstidspunktet. Du kan få hjælp til at vælge den rigtige A-kasse på denne hjemmeside.
A-kasse ved tilbagevenden til Danmark
Hvis du igen vender tilbage til Danmark, kan du få overført anciennitet fra den svenske A-kasse til den danske. Har du kun være omfattet af grundforsikring i Sverige (gennem Alfa-kassan) kan du stadig overføre forsikrings- og beskæftigelsesperioder.
Er der gået mere end 5 år siden du sidst var medlem af en dansk A-kasse, skal du dog opfylde et arbejdskrav (mindst 296 timer inden for 3 måneder) før du kan overføre din anciennitet til den danske A-kasse.
Kommer du tilbage til Danmark inden der er gået 5 år siden du var medlem af en dansk A-kasse, kan du umiddelbart få overført dine optjente rettigheder fra den svenske A-kasse til den danske, jfr. Nordisk Konvention om Social Sikring af 1. maj 2014, Artikel 10.
Bare husk at du skal søge om (gen-)optagelse i en dansk A-kasse inden der er gået 8 uger fra du ophørte med at være forsikret i Sverige.
Læs mere her om tilbagevenden til Danmark.
Nordisk Konvention om Social Sikring af 1. maj 2014
Sverige er med i Nordisk Konvention, hvilket betyder at forordning 883/2004's regler finder tilsvarende anvendelse i forholdet mellem Sverige og Danmark, også for 3. landsstatsborgere. Dog kan forordningens artikel 64 (3 mdr.'s jobsøgning i andet EU-land med dagpenge) kun anvendes af Danmark i forhold til nordiske statsborgere og ikke i forhold til 3. landsstatsborgere.
Links til mere information:
De svenske A-kassers interesseorganisation
Nordisk Konvention om Social Sikring
- A-kasse oversigt (forside) →
- Arbejdsløshedsforsikring i Norden →
A-kasse ved arbejde i Sverige
Du kunne måske også være interesseret i:
⇒Skift / flyt til anden A-kasse
⇒Billig fagforening med A-kasse
⇒Find en tværfaglig A-kasse
Hovedemner om A-kasse
Artikler
Find information om A-kasse
➞ Alle artikler➞ Blog