Regler
Dagpenge
A-kasse
ApS med vinimport til familie m.m. var hovedbeskæftigelse
Emneord for denne afgørelse: Selvstændig virksomhed - hovedbeskæftigelse - eneejer - ophør - formueforvaltning
Dato: 26-06-2020
Resumé
Medlemmet drev selvstændig virksomhed, fordi han havde stiftet et selskab med det formål at importere en palle vin til privat brug, hvor venner og familie kunne købe noget af vinen til kostpris.
Selskabet var registreret i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) med branchekoden "Detailhandel med drikkevarer". Medlemmet var eneejer samt direktør og udbetalte bestyrelseshonorar til sig selv i en periode.
Aktiviteten havde ikke karakter af formueforvaltning, selv om medlemmet oplyste, at han havde arbejdet i meget begrænset omfang. I den vurdering indgik, at medlemmet som eneejer ikke kun deltog direkte i driften af virksomheden, men også indirekte gennem administrative opgaver og bestyrelsesarbejde mv.
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag. Resultatet er:
- Du har drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse til og med den 18. september 2019.
- Du har ret til dagpenge fra den 11. oktober 2019, hvis du opfylder de øvrige betingelser for ret til dagpenge.
Det betyder, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.
Begrundelsen for afgørelsen om selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse i perioden fra 19. august 2019 til og med den 18. september 2019.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du den 19. august 2019 har registreret selskabet [virksomhedens navn] i CVR registeret, hvoraf det fremgår, at virksomhedens formål er at drive selvstændig virksomhed med import af vine og hermed forbundet aktivitet. Virksomhedens branchekode er "Detailhandel med drikkevarer”.
På baggrund heraf vurderer vi, at du i virksomheden udfører erhvervsmæssige aktiviteter med handel af vin.
Vi lægger også vægt på, at du er direktør for selskabet, og at du er eneejer.
Vi lægger i forbindelse hermed vægt på din oplysning om, at formålet med selskabet var at importere en palle vin til privat brug, venner og eget bryllup, og at venner og familie kan købe noget af vinen til noget nær kostpris.
Vi lægger dernæst vægt på, at du ifølge lønsedler for marts, april og maj 2019 har fået udbetalt bestyrelseshonorar. Du holdt fri for egen regning fra den 1. juni 2019 til den 31. august 2019, og søgte om dagpenge fra den 1. september 2019.
Din ret til dagpenge skal på den baggrund vurderes efter reglerne for dagpenge til selvstændige, der driver selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Vi er opmærksomme på, at du har haft en betydelig indtægt, som du har fået udbetalt som honorar, og at det er din opfattelse, at det ikke bør betyde, at din virksomhed omfattes af reglerne for selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Det ændrer ikke ved resultatet, fordi det er en betingelse for, at du kan anses for at drive selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, at du har fået indberettet 80 løntimer til indkomstregistret i gennemsnit om måneden, og at der samtidig skal indberettes mindst 1 time i 5 af de 6 måneder forud for det tidspunkt, hvor du bliver indplaceret i dagpengeperioden.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at du holdt fri for egen regning i juni, juli og august 2019, og at du derfor ikke har fået indberettet løntimer i de tre måneder forud for den 1. september 2019, hvor du søgte om dagpenge.
Om reglerne
En erhvervsmæssig aktivitet anses for selvstændig virksomhed, hvis aktiviteten har et erhvervsmæssigt formål, og medlemmet har eller har haft personligt arbejde med aktiviteten.
Det er desuden en betingelse, at aktiviteten er registreret med et CVRnr. eller SE-nr. eller har en lovbestemt pligt til at være registreret i Det Centrale Virksomhedsregister, at overskud eller underskud beskattes som selvstændig erhvervsvirksomhed, at aktiviteten medfører, at medlemmet modtager løn, udbetalt som A-indkomst fra et selskab, hvori medlemmet har afgørende indflydelse, at aktiviteten er udført af en medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven eller at aktiviteten medfører, at medlemmet modtager B-indkomst, der indgår i en virksomhed.
Et medlem, der driver selvstændig virksomhed, anses for at drive virksomheden som bibeskæftigelse, når medlemmet i de seneste 6 måneder forud for indplaceringen i dagpengeperioden har som fuldtidsforsikret i gennemsnit har fået indberettet 80 løntimer pr. måned til indkomstregistret. Medlemmet skal have indberettet mindst 1 løntime til indkomstregistret i 5 af de 6 måneder.
Opgørelsen af løntimer sker efter reglerne om opfyldelse af beskæftigelseskravet ved genoptjening af retten til dagpenge i bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge.
Den måned, hvori medlemmet bliver indplaceret i dagpengeperioden, medregnes ikke ved opgørelsen af de 6 måneder.
Vurderingen af, om et medlem driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse skal ske på det tidspunkt, hvor medlemmet indplaceres i en dagpengeperiode.
Begrundelse for afgørelse om tidspunkt for ret til dagpenge
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har ret til dagpenge fra den 11. oktober 2019, hvis du opfylder de øvrige betingelser for ret til dagpenge.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du den 19. september 2019 har ændret formålet med [virksomheden] til formueadministration.
A-kassen har på baggrund af ændringen vurderet, at du kan anses for ophørt med driften af selskabet.
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg finder ikke grundlag for at tilsidesætte denne vurdering.
Det følger af reglerne, at du skal gennemgå en venteperiode på 3 uger fra det tidspunkt, hvor du ophører med driften af virksomheden. Det betyder, at du først kan få udbetalt dagpenge fra den 11. oktober 2019, hvis du i øvrigt opfylder betingelserne for ret til dagpenge.
Vi er opmærksomme på, at det er din opfattelse, at venteperioden skal løbe fra den 1. september 2019, hvor du meldte dig ledig.
Det kan ikke føre til et andet resultat, fordi venteperioden efter reglerne løber fra det tidspunkt, du ophører med virksomheden. Du kan ikke få en bedre retsstilling end den, der følger af reglerne.
Om reglerne
Et medlem anses for ophørt med et selskab, når medlemmet har omdannet selskabet til et holdingselskab (kapitalselskab) ved at dokumentere, at der er anmeldt til Erhvervsstyrelsen, at formålet med selskabet er ændret til formueforvaltning. Det skal samtidig dokumenteres, at der ikke er erhvervsaktiviteter i selskabet, og at driftsmidler m.v. i selskabet, der har dannet grundlag for medlemmets erhvervsudøvelse, er afhændet.
Et medlem, der er ophørt med en virksomhed efter § 13 og §§ 15-19, kan ikke få dagpenge i en venteperiode på 3 uger. Venteperioden løber fra dagen efter, virksomheden er dokumenteret ophørt.
Bemærkninger til klagen
Din partsrepræsentant har oplyst, at der ikke er tale om et erhvervsmæssigt formål, men om en hobby, som af hensyn til regeloverholdelse blev etableret som et ApS. Det bestrides, at du skal betragtes som selvstændigt erhvervsdrivende.
Din partsrepræsentant oplyser desuden, at der må være tale om bibeskæftigelse, hvis det fastholdes, at du er selvstændig. Der henvises til, at du har haft betydelige indtægter ved bestyrelsesarbejde.
Din partsrepræsentant har i brev af 23. december 2019 til CKA oplyst, at du ikke har brugt mere end 5 timer om måneden på virksomheden, og at virksomheden derfor skal behandles efter reglerne om formueforvaltning.
Vi bemærker hertil, at du uanset dit bestyrelsesarbejde i efteråret 2018 og foråret 2019 ikke opfylder betingelsen om, at du skal have indberettet mindst 1 løntime til indkomstregistret i 5 ud af 6 måneder forud for den 1. september 2019, hvor du blev indplaceret i en dagpengeperiode, fordi du har holdt fri for egen regning i juni, juli og august 2019.
I forhold til det anførte om, at virksomheden er omfattet af reglerne om formueforvaltning bemærker vi, at vurderingen af, om der er tale om arbejde i meget begrænset omfang ifølge vejledning 9808 af 26. september 2018 vil være restriktiv, og at der typisk ikke vil være tale om arbejde i meget begrænset omfang, hvis medlemmet deltager i driften af virksomheden. Vi bemærker, at det ikke kun er selve driften af virksomheden, der indgår i vurderingen, men at administration og bestyrelsesarbejde også indgår i vurderingen af, om der er tale om arbejde i meget begrænset omfang. Vi bemærker i den forbindelse, at du er eneejer af virksomheden.
Oplysningerne indgår i vores vurdering af sagen, men kan ikke føre til en ændret vurdering. Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.
Regler
Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.
Love og bekendtgørelser
Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 199 af 11. marts 2020.
- § 57 a, stk. 1, om definition af selvstændig virksomhed.
- § 57 a, stk. 2, om selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse.
- § 57 a, stk. 5, om selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
- § 57 b, stk. 2, nr. 5 om ophør ved omdannelse til formueforvaltning.
Bekendtgørelse om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet, nr. 1182 af 26. september 2018
- § 2, stk. 1, om definition af selvstændig virksomhed.
- § 3, om formueforvaltning.
- § 10, om bibeskæftigelse.
- § 11, stk. 1, om hovedbeskæftigelse.
- § 19, om omdannelse til formueforvaltning
- § 22, stk. 1, om venteperiode.