Regler
Dagpenge
A-kasse
For B-indkomst skal ikke vurderes om på almindelige løn- og arbejdsvilkår
Emneord for denne afgørelse: Dagpengenes størrelse - fradrag - karens - løntimer
Dato: 18-04-2023
Resumé
A-kassen skulle behandle sagen igen, fordi det ikke skulle vurderes, om indberettet B-indkomst var udført i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der var i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.
Afgørelse
Vi er kommet frem til: A-kassen skal behandle sagen igen.
Begrundelse
A-kassen skal behandle sagen igen, fordi a-kassen som første instans på ny skal tage stilling til, om du opfylder kravet om at have fået indberettet mere end 148 løntimer til indkomstregisteret i 4-måneders-perioden.
Efter reglerne skal et medlem, som har modtaget dagpenge i 4 sammenhængende kalendermåneder, have dagpengene nedsat med et beløb, der svarer til 1 dags dagpenge. Dette gælder dog ikke, hvis medlemmet som fuldtidsforsikret har fået indberettet mere end 148 løntimer til indkomstregisteret i 4-måneders-perioden.
Det kan du se i § 56 a, stk. 1 og stk. 2, nr. 1, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 234 af 10. februar 2022 (loven).
Ved opgørelsen af løntimer medregnes løntimer, som kan medregnes til den fleksible genoptjening af dagpengeretten, jf. § 23, stk. 1 og 2, i bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge.
Det kan du se i § 56 a, stk. 3, i loven og § 39, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1701 af 19. august 2021 om udbetaling af dagpenge.
B-indkomst, der skal indberettes til indkomstregisteret, men hvor indkomståret ikke er afsluttet eller årsopgørelsen ikke foreligger, kan medregnes til opgørelsen af løntimerne på det tidspunkt, hvor indkomsten er indberettet til indkomstregisteret.
Det kan du se i § 18, stk. 1 og § 23, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1698 af 19. august 2021 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge (indkomstbekendtgørelsen).
Når der er tale om B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag, skal det ikke vurderes, om løntimer er udført i et sædvanligt beskæftigelsesforhold.
Det kan du se i § 3, stk. 3 og 4, i indkomstbekendtgørelsen.
Grundlaget for afgørelsen:
- Du fik indberettet B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag fra [arbejdsgiver] i 4-måneders-perioden.
- A-kassen har ikke medregnet indberettet B-indkomst fra [arbejdsgiver] ved opgørelsen af dine løntimer, fordi det ikke kan betragtes som et sædvanligt ansættelsesforhold.
Vi har lagt vægt på, at a-kassen ikke skal vurdere, om løntimer er udført i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, når der er tale om B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag.
Vi har også lagt vægt på, at indberettet B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag, der ikke indgår i afsluttede årsopgørelser, skal medregnes til opgørelsen af beskæftigelseskravet på det tidspunkt, hvor indkomsten er indberettet til indkomstregisteret.
Timetallet beregnes herefter ved at omregne B-indkomst med den omregningssats i lovens § 53, stk. 12, der er gældende for det indkomstår, hvor indkomsten er indberettet.
Det kan du se i § 20 i indkomstbekendtgørelsen.
Vi har på baggrund af ovenstående vurderet, at der er grundlag for at hjemvise sagen, fordi a-kassen som første instans på ny skal tage stilling til, om du opfylder kravet om at have fået indberettet mere end 148 løntimer til indkomstregisteret i 4-måneders-perioden.
Det betyder, at vi ophæver a-kassens afgørelse, og at a-kassen skal træffe en ny afgørelse, som du kan klage over.
Retskilder
Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 53, stk. 12 og § 56 a, stk. 1-3.
Bekendtgørelse nr. 1701 af 19. august 2021 om udbetaling af dagpenge, § 39, stk. 2.
Bekendtgørelse nr. 1698 af 19. august 2021 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, § 3, stk. 3 og 4, § 18, stk. 1, § 20 og § 23, stk. 1.