Regler

Dagpenge
A-kasse

A-kasse medlem har kun krav på engelsk tolkebistand

Af Anders Weber

Nøgleord Sanktion, Rådighed, Udeblivelse

Emneord for denne afgørelse: Rådighed - sanktion - udeblivelse

Dato: 13-05-2020

Resumé

Medlemmet udeblev fra en samtale, fordi a-kassen ikke sørgede for tolkebistand på medlemmets modersmål. Medlemmet stod dermed ikke til rådighed på dagen for udeblivelsen.

A-kasserne er som minimum forpligtet til at forklare sig skriftligt eller mundtligt på engelsk. Hvis medlemmet hverken behersker dansk eller engelsk i fornødent omfang, kan a-kassen pålægge medlemmet selv at skaffe den nødvendige tolkebistand.

Afgørelse

Vi er kommet frem til: Du har ikke ret til dagpenge den 9. januar 2020.

Begrundelsen for afgørelsen

Du har ikke ret til dagpenge, fordi du udeblev fra en samtale hos a-kassen den 9. januar 2020.

Du kan få dagpenge igen fra den 10. januar 2020, fordi du kontaktede a-kassen om udeblivelsen den 9. januar 2020.

Et medlem af en a-kasse har ikke ret til dagpenge, hvis medlemmet udebliver fra en samtale eller aktivitet, som jobcenteret, en anden aktør eller a-kassen har indkaldt til. Indkaldelsen skal være skriftlig og personlig. Medlemmet mister retten til dagpenge fra den dag, medlemmet udebliver, og indtil medlemmet har henvendt sig om udeblivelsen til den af henholdsvis jobcenteret, a-kassen eller anden aktør, som medlemmet skulle have holdt samtale med.

Medlemmet kan dog ikke få dagpenge for den dag, hvor samtalen eller aktiviteten skulle have været afholdt.

Det sidestilles med en indkaldelse, når medlemmet selv har booket en samtale.

Det kan du se i § 63 a, stk. 1, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. dagældende lovbekendtgørelse nr. 1092 af 1. november 2019 (loven) og i § 18 bekendtgørelse nr. 1172 af 25. november 2019 om rådighed (bekendtgørelsen).

Grundlaget for afgørelsen:

  • A-kassen indkaldte dig til en rådighedssamtale den 31. december 2019. Af indkaldelsesbrevet fremgik, at du havde pligt til at booke mødet på a-kassens digitale a-kasse inden den 3. januar 2020.
  • Du bookede en samtale til den 9. januar 2020.
  • Du mødte ikke til samtalen.
  • Du kontaktede a-kassen om udeblivelsen den 9. januar 2020.

Vi har lagt vægt på:

  • Du har selv booket samtalen.
  • Det fremgik af indkaldelsesbrevet, at du havde pligt til at møde til samtalen. Hvis du ikke mødte op, mistede du retten til dagpenge.
  • Du har oplyst, at du ikke mødte til samtalen, fordi du den 8. januar 2020 bad om en ombooking, da du havde brug for, at en tolk deltog i samtalen hos a-kassen.
  • A-kassen accepterede ikke, at du ikke mødte til samtalen, fordi du ønskede, den skulle ombookes. Du havde derfor pligt til at møde til samtalen.

Du havde derfor ikke en gyldig grund til at udeblive fra samtalen hos a-kassen som følge af, at du ønskede, at a-kassen ombookede samtalen og sørgede for tolkebistand.

Vi er opmærksomme på, at a-kassen den 21. januar 2020 fritog dig fra pligten til selv at booke møder hos a-kassen på baggrund af din anmodning den 8. januar 2020. A-kassen traf afgørelse efter § 11, stk. 8, i bekendtgørelsen.

Dette kan dog ikke føre til andet resultat. Vi begrunder dette med, at en anmodning om fritagelse fra pligten til selv at booke møder i a-kassen, ikke fritager dig for at deltage i møder hos a-kassen, som du allerede selv havde booket.

Du har i din klage bl.a. oplyst:

  • Du ønskede at ombooke mødet, da det var nødvendigt, at der blev etableret tolkebistand.
  • Du kan ikke læse eller skrive dansk. Du kan kun i meget begrænset omfang det danske sprog.
  • Du mener, at a-kassen skal sørge for tolkebistand ligesom jobcenteret.
  • Du vil gerne klage over, at a-kassen ikke vil sørge for tolkebistand.

Dine oplysninger kan ikke føre til andet resultat, fordi du ikke deltog i samtalen hos a-kassen, som du havde pligt til.

Vi bemærker, at a-kasser er private foreninger, der ikke er omfattet af forvaltningsloven ligesom jobcentrene. Det følger imidlertid af praksis, at a-kasserne i et vist omfang har et vejledningsansvar, der ligger på linje med vejledningspligten efter § 7 i forvaltningsloven.

Det følger af § 1 i bekendtgørelse nr. 1170 af 25. november 2019 om en a-kasses pligt til at vejlede mv., at en a-kasse i fornødent omfang skal yde vejledning og bistand til medlemmer, der retter henvendelse om spørgsmål inden for a-kassens sagsområde. Det følger endvidere af § 18 i bekendtgørelsen, at a-kassen i forbindelse med en rådighedssamtale skal vejlede om rettigheder og pligter, når a-kassen bliver opmærksom på, at medlemmet har behov herfor.

Af vejledning nr. 10078 af 28. november 2019 om en a-kasses pligt til at vejlede mv. fremgår, at i det omfang et medlem ikke behersker det danske sprog tilstrækkeligt godt eller fx er høre- eller synshandicappet, vil det være en følge af vejledningspligten, at a-kassen normalt bør tilvejebringe den fornødne bistand, fx i form af tolkebistand.

Som følge heraf må det antages, at a-kasserne som minimum er forpligtet til at forklare sig skriftligt eller mundtligt på engelsk, om fornødent ved hjælp af tolk.

Hvis et medlem hverken behersker dansk eller engelsk i nødvendigt omfang, må a-kassen kunne pålægge medlemmet selv af skaffe den nødvendige tolkebistand.

Det betyder, at a-kassen ikke var forpligtet til at sørge for tolkebistand forud for mødet den 9. januar 2020 eller senere.

Vi bemærker også, at det bl.a. er en betingelse for at have ret til dagpenge, at et medlem står til rådighed for det danske arbejdsmarked, herunder at man er villig til og i stand til at påtage sig arbejde. Et medlems manglende sprogfærdighed vil efter en konkret vurdering kunne betyde, at pågældende ikke kan anses for at stå til rådighed.

Det betyder, at du ikke stod til rådighed i det omfang reglerne kræver, fordi du ikke deltog i samtalen hos a-kassen den 9. januar 2020.

Du har derfor ikke ret til dagpenge den 9. januar 2020.