Regler

Dagpenge
A-kasse

Manglende pensionsindb. blev løst. Ikke gyldig grund til at sige op

Af Anders Weber

Nøgleord Selvforskyldt ledig

Emneord for denne afgørelse: Gyldige grunde - arbejdspladsen - selvforskyldt ledig

Dato: 29-05-2020

Resumé

Medlemmet havde ikke en gyldig grund til at sige sit arbejde op. Medlemmet gjorde arbejdsgiveren opmærksom på manglende pensionsindbetalinger. Arbejdsgiveren forsøgte at løse problemet, men fejlen berørte flere instanser og tog derfor tid. Medlemmet opsagde jobbet 4 dage efter, han første gang havde kontaktet arbejdsgiveren om de manglende pensionsindbetalinger.

Ansættelsen var tidsbegrænset, og medlemmet skulle derfor anses for afskediget med et varsel til den dag, hvor ansættelsen udløb. Da der således var tale om en kontraopsigelse, var karantænen på tre uger udstået på tidspunktet, hvor den tidsbegrænsede ansættelse udløb.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag. Resultatet er: Du blev selvforskyldt ledig den 23. august 2019.

Det betyder, at du skal have en karantæne på 3 uger med virkning fra den 24. august 2019. Karantænen anses for udstået den 30. august 2019, hvor din tidsbegrænsede ansættelse ophørte.

Det betyder også, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Begrundelsen for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du er selvforskyldt ledig den 23. august 2019.

Du skal derfor have karantæne på 3 uger med virkning fra den 24. august 2019. Karantænen anses for afviklet den 30. august 2019, hvor din tidsbegrænsede ansættelse ophørte.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du selv valgte at afslutte din tidsbegrænsede ansættelse hos [virksomhed] den 23. august 2019. Ansættelsen udløb den 30. august 2019.

Du har således selv valgt at afslutte ansættelsesforholdet.

Du har oplyst, at du valgte at afslutte ansættelsesforholdet, da der ikke blev indbetalt pension til din pensionsordning fra arbejdsgiver.

Det er udvalgets opfattelse, at du ikke har haft en gyldig grund til at opsige dit arbejde.

Vi lægger i den forbindelse vægt på, at du har kontaktet arbejdsgiver om den manglende pensionsindbetaling den 19. august 2019 og den 21. august 2019. Du har den 21. august 2019 oplyst, at du ikke kan møde på arbejde mandag den 26. august, hvis der ikke er styr på pensionsindbetalingen den 23. august 2019.

Vi lægger herefter vægt på arbejdsgivers oplysning om, at en fejl i systemet medførte, at pensionsselskabet ikke modtog indberetningen fra arbejdsgiver i tide. Det fremgår af sagens oplysninger, at arbejdsgiver forsøger at løse problemet, fra du retter henvendelse den 19. august 2019, men at fejlen berører flere instanser, og at det derfor tager tid at rette fejlen.

Vi er opmærksomme på, at pensionen er en væsentlig del af din løn, og at du anser det som en misligholdelse, at pensionen ikke blev betalt. Vi er også opmærksomme på, at det er din oplevelse, at du blev mødt med ligegyldighed fra arbejdsgiver, som ikke ringede tilbage til dig den 19. august 2019, og at du har vist stor tålmodighed med arbejdsgiver, fordi du ventede fra den 5. juli 2019 til den 19. august 2019 med at rette henvendelse om den manglende pensionsindbetaling.

Det oplyste kan ikke føre til en ændret vurdering af sagen. Vi begrunder det med, at arbejdsgiver ifølge sagens oplysninger først den 19. august 2019 bliver bekendt med, at du ikke har modtaget de pensionsindbetalinger, du har ret til.

Vi bemærker desuden, at du den 28. august 2019 har modtaget de manglende indbetalinger. Arbejdsgiver har således vist vilje til at rette op på den manglende indbetaling af pension, da arbejdsgiver bliver bekendt med fejlen.

Vi bemærker, at du, selv om du har kontaktet arbejdsgiver inden opsigelsen, alene har givet arbejdsgiver en frist på en uge til at rette op på fejlen. På baggrund af oplysningerne i din klage lægger vi til grund, at arbejdsgiver har orienteret dig om, at der var tale om et teknisk problem, som arbejdsgiver forsøgte at løse.

Det forhold, at du ikke troede på arbejdsgivers svar kan ikke føre til, at du har en gyldig grund til at sige op.

Vi er også opmærksomme på, at det er din opfattelse, at du ikke kan kontraopsige, fordi du aldrig har opsagt din stilling.

Det oplyste kan ikke føre til at andet resultat. Vi lægger i den forbindelse vægt på, at din ansættelse ifølge din ansættelseskontrakt udløber den 30. august 2019. Du anses derfor for opsagt med et varsel til den dag, ansættelsen udløber.

Vi bemærker desuden, at karantænen på tre uger anses for udstået den 30. august 2019, fordi der er tale om en kontraopsigelse.

Om reglerne

Et medlem, der er afskediget, uden at afskedigelsen væsentligst skyldes medlemmet, er selvforskyldt ledig, hvis medlemmet opsiger arbejdet uden en gyldig grund og fratræder, før arbejdsgiverens opsigelsesvarsel udløber.

Et medlem kan afslå eller opsige et arbejde eller afslå eller ophøre i et tilbud, hvis almindelige arbejdsretlige principper gør, at medlemmet ikke skal fortsætte med arbejdet.

Det er et krav, at medlemmet har henvendt sig til arbejdsgiveren for at få løst de opståede problemer, eventuelt gennem den faglige organisation.

Et medlem skal have 3 ugers karantæne, hvis medlemmet er selvforskyldt ledig. En karantæne har virkning dagen efter et ophør i et arbejde eller et tilbud.

Er medlemmet selvforskyldt ledig, fordi medlemmet har indgivet kontraopsigelse, eller har accepteret et for kort opsigelsesvarsel, anses karantænen for udstået, hvis den ikke er afviklet senest på det tidspunkt, hvor medlemmet skulle være fratrådt efter arbejdsgivers opsigelsesvarsel.

Bemærkninger til klagen

Du har oplyst, at du ikke blev ansat den 5. august 2019, men at din ansættelse blev forlænget den 5. august 2019.

Du oplyser også, at du ser din forsikring og pension som en væsentlig del af din løn. Du mener derfor, at der er tale om en klar misligholdelse af ansættelsesforholdet. Du oplyser, at du kontaktede arbejdsgiver den 19. august 2019, men blev mødt med ligegyldighed.

Det er din opfattelse, at arbejdsgivers forklaring om, at der har været tekniske problemer, er grebet ud af ingenting, og at arbejdsgiver ikke har gjort, hvad man kunne, for at have et svar klar til dig. Du henviser til, at du tidligere har været kunde hos [pensionsselskab], og at det derfor ikke kan tage mange sekunder at rette fejlen.

Du oplyser desuden, at du ikke har sagt, at du vil stoppe den 23. august. Du henviser til, at det var en kort samtale, og at du hurtigt afsluttede samtalen, fordi du ikke troede på arbejdsgiver. Det fremgår af klagen, at du har sagt til arbejdsgiver, at du ikke kunne møde mandag den 26. august, hvis fejlen ikke var bragt i orden fredag den 23. august til middag.

Det ændrer ikke ved resultatet, fordi du først den 19. august 2019 har gjort arbejdsgiver opmærksom på, at der var en fejl i indbetalingen til din pensionsordning. Det fremgår af sagens oplysninger, at arbejdsgiver har rettet fejlen således, at de manglende indbetalinger er foretaget den 28. august 2019.

Arbejdsgiver har således vist vilje til at rette op på den manglende pensionsindbetaling, og har rettet fejlen hurtigt efter din henvendelse.

Vi bemærker desuden, at det er uden betydning for vurderingen af sagen, om der er tale om en ny ansættelse eller en forlængelse af en igangværende ansættelse.

Dine oplysninger kan ikke føre til en ændret vurdering af sagen. Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.

Regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser

Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 199 af 11. marts 2020.

  • § 63, stk. 1, nr. 2, om ophør med arbejde uden fyldestgørende grund.
  • § 63, stk. 4, om karantæne for selvforskyldt ledighed.

Dagældende bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed, nr. 1319 af 9. november 2016

  • § 4, stk. 1, 1.pkt, om opsigelse af arbejde uden gyldig grund.
  • § 7, stk. 1, om selvforskyldt ledighed ved kontraopsigelse.
  • Kapitel 3, om gyldige grunde.
  • § 20, om forhold på arbejdspladsen som gyldig grund.
  • § 24, om karantæne.
  • § 25, stk. 2, om virkningstidspunkt.
  • § 26, stk. 5, om afvikling af karantæne ved kontraopsigelse.
  • § 27, om gentagelsesvirkning og arbejdskrav.